We were right: Sweden is covert NATO member

When the FRA debate raged at its peak, we were looking left and right for reasons why the Swedish Administration of 2008 was so… damn persistent in shoving through ubiquitous wiretapping at any cost. Yesterday, it turns out that not only does the FRA wiretap way above its legal boundaries, but it also shares raw, unfiltered wiretapping data with the American NSA and the British GCHQ.

In 2008, somebody mentioned a theory. And all of a sudden, the pieces fell together. It was too… wild, too James Bond, too outrageous to be true at the time, but it would explain everything. The theory went like this:

NATO has promised Sweden paragraph-5 protection (military intervention protection) in return for raw wiretap data in a covert agreement.

That would explain why the administration was so damn persistent, jumping from one ridiculous justification to the other in trying to motivate the public to agree to ubiquitous wiretapping. In the end, though, it was pure bullying of the MPs that got the damn law carried, to shouting protesters on the streets outside with police not daring to intervene.

I tipped reporters off to this possibility in September of 2009, but nobody took the bait. Now, leaked Embassy cables show that it is more than a possibility, but a reality. The cables show that the US “regards” Sweden as an ally. But it’s more than just how nations regard each other. There’s a very strong agreement. The FRA and this agreement, also detailed here, is the missing link. Peter Bratt outlines more in today’s DN Debatt.

The fact that data is leaking like a sieve, and that the journalistic protection of sources has been eradicated, well, that’s nothing unexpected. We said all the time that this was to be expected. Only now are some politicians claiming they were deceived.

The same rally cries still apply:

The FRA has violated our trust to an irreparable degree. It is a criminal organization in an authority suit and needs to be shut down, locked up, removed and replaced by nothing at all.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anaka

  Rick, just because an employee of an embassy has expressed an opinion in an email will and can not in any manner be regarded fullfilling the requierment for anything to be described as the truth, hence your statement “we were right” is more than a little bit of an overestimate.

 2. AndersH

  Flaggan i din illustration borde nog vara ritad tvärtom. Som den nu är betyder den att Sverige har överhöghet över Nato. Och det var nog inte det du menade.

  1. Rick Falkvinge

   Jag vet att det är heraldiskt felaktigt, men jag hittade inget grundmaterial för att rita den rätt. Och dessutom är det tveksamt om poängen hade gått hem ifall jag hade ritat en svensk flagga med lite krafsklotter som de flesta inte känner igen uppe i vänstra hörnet… 🙂

   1. Tommy

    Inga problem Rick! Vi fattar vad du menar….

 3. Cablegate 3 « Arkeoblog

  […] främmande makt. Så får det inte gå till i en valrörelse i Sverige. Regeringen har mörkat sitt långtgående samarbete med NATO. De har lämnat ut uppgifter till britterna och jänkarna och medvetet undanhållit […]

 4. Björn Persson

  Är det egentligen någon som är förvånad? Inte jag i alla fall. Jag har vetat länge att Sverige är inofficiell medlem i NATO. För att inse det behöver man bara försöka föreställa sig att Sverige skulle bjuda in kinesisk militär för att hålla övningar på svenskt territorium, eller att Sverige skulle låna ut en toppmodern, extremt tystgående ubåt till Ryssland så att ryssarna skulle få öva sig i att spåra sådana ubåtar. Otänkbart. Men NATO fick öva på svensk mark. USA fick låna en ubåt. Och nu för Sverige krig i Afghanistan, i samarbete med USA, för att bekämpa ett problem som jänkarna själva har skapat åt sig. Vad är det om inte en allians?

  Det är egentligen inget av det som har framkommit hittills som har förvånat mig. Somligt har bekräftat det jag redan visste eller trodde; annat har varit ungefär vad jag skulle ha kunnat vänta mig. Styrkan i reaktionerna har däremot förvånat mig litet. Att högt uppsatta makthavare i USA och Kanada uttalar fatwor offentligt, och tydligen inte är det minsta oroliga för att bli bestraffade för anstiftan till mord, det förvånar mig faktiskt. Tidigare har de väl åtminstone försökt att vara diskreta när de har beställt mord på misshagliga personer utomlands.

 5. Mårten

  Väldigt uppfriskande med sanning för en gång skull, även om USA tydligen missförstår väldigt mycket enligt de som är omnämnda. (ironi)

  Ja då faller ju faktiskt alla bitar på plats. Att vi samarbetade med NATO var ju ingen hemlighet, men i vilken grad vi är insyltade i NATO och USA-samarbete är nytt för mig i alla fall, även om man kanske kunnat gissa det redan innan. Det förklarar onekligen FRA, NATO-övningar, utlånandet av ubåten, rysslands minst sagt syrliga inställning till oss, osv. Antagligen är det bara svenska folket som inget visste.

  Att amerikanska politiker reagerar som de gör förvånar inte mig efter att ha följt deras debatt lite närmare innan/under Busheländet. Blev lite förvånad över kanadensaren som förespråkade lönnmord dock, men han är nu anmäld i alla fall. Den politiska retoriken i USA har länge varit ganska hysterisk, de har stora problem i det landet. Men jag undrar om USA kommer försöka få Assange utlämnad ens (ev. gör de ett skenförsök för att blidka hemmaopinionen, så går det ju tydligen ofta till enligt diplomatposten). Lämnar Sverige ut folk till länder som tillämpar dödsstraff ens? Tycker mig minnas att vi inte gjorde det. Australiens premiärminister sa till slut att de skulle motsätta sig ett utlämnande till USA, då lär det väl bli svårt för Sverige att skeppa iväg deras medborgare dit. Däremot ligger nog killen som är anklagad för att ha lämnat ut dokumenten till WL pyrt till, om de nu har bevis som håller mot honom.

  Konspiratorisk som jag är kan jag inte heller låta bli att tycka det får den alternativa förklaringsmodellen till Estoniakatastrofen att verka mer trovärdig (dvs att det var smugglingen av ryska militärhemligheter som var grundorsaken). Om så är fallet skulle det förklara varför alla var så angelägna om att lägga locket på (betongsarkofag och annat bisarrt) för att förhindra en internationell katastrof. Men det lär väl förbli en konspirationsteori. Synd att det inte finns med top-secret dokument i de där telegrammen.

 6. Oskorei » Blog Archive » Kort om Wikileaks

  […] i spåren av Wikileaks nu är ett faktum på flera piratpartistiska bloggar (bland annat Rick Falkvinge och Gothbarbie). De har dock haft svårt att få ett medialt genomslag för sina analyser, när det […]

 7. Adam Eltér

  Dripp, dropp, dripp, dropp. FRA-kranen droppar redan. Undrar hur lång tid det tar innan nån sätter på den på full stråle…

 8. Magnus

  Rick, how do you interpret that David E. Sanger that handles the NewYork Times cooperation with Wikileaks also is a member of both Council on Foreign Relations och Aspen Strategy Group?

  1. Ivan M

   Yeah Rick 🙂
   Who is going to dare pick the fight with all the elite journalists that are picking small crunches of wealth and fame from their owners hands in exchange of obediance?
   Who is going to talk about the concentration of media power into the hands of a few, and the connections these few have with other power structures in our society?
   Who will be our next martyr in the struggle to make the press what it was once meant to be?

 9. sheersonE

Comments are closed.

arrow