Förra veckan presenterade valberedningen sitt förslag till Piratpartiets valsedel för EU-parlamentet. Topptrojkan är riktigt starka namn.
Högst upp är Christian Engström, 48, Saltsjö-Boo, som tillbringat ett och ett halvt år i EU-parlamentets korridorer och försökt hindra mygel, smussel och lobbyister att få igenom mjukvarupatent i Europa. Han och hans kollegor lyckades, under rubriken “Power to the Parliament”. Desto mer passande att han återvänder tre år senare – som parlamentariker.
På andraplatsen finns Amelia Andersdotter, 21, Lund, som alltid ligger ett halvår före alla andra i partiet med vad som händer inom EU. Hon pratade om Prümfördragets bristande rättssäkerhet och privatlivsrespekt redan i våras, och det börjar bli debatt om det först nu. Riksdag och Departement hade nyligen en bra intervju med henne, efter hon hade kommit hem från Kina.
Tredjeplatsen innehas av Mattias “Mab” Bjärnemalm, 29, Uppsala, som är en av de mest resultatinriktade människorna jag känner och som har stenkoll på… typ allt. Mycket av framför allt Ung Pirats välomskrivna framgångar har hans namn skrivet överallt. Han var också den förste heltidspolitikern på piratmandat, då han förra året satt som vice ordförande i Uppsala Studentkår på Piratstudenternas mandat. En merit i sig.
Överlag tycker jag valberedningen gjort ett fantastiskt jobb. Alla namn jag känner igen på listan vet jag är riktigt, riktigt debattskickliga och resultatfokuserade pirater.
Det slutliga beslutet tas på ett medlemsmöte den 6-7 december. En medlem, en röst.
[purpleline]
Pingat på Intressant. Andra bloggar om Piratpartiet, EU-valet, valsedlar, Christian Engström, Mattias Bjärnemalm, Mab, Amelia Andersdotter, EU-parlamentet
Kul med Mattias, han gillar jag skarpt. Lycka till i EP-valet!
Detsamma!
Bra trio! Får lyckönska allihopa. Finns resten av listan för beskådning än?
Johannas senaste bloggpost: Det där med nätet
Jajamän, men den ligger på ett ställe för medlemsmötet, dit bara medlemmar har tillträde.
Men det är inget hemligt med den. Här är den, kompletterad med Mabs kommentarer om vilka personerna är (så att de blir något mindre anonyma) —
1 Christian Engström
Vice Partiordförande. Bloggar på http://christianengstrom.wordpress.com/
2 Amelia Andersdotter
Ledamot i Ung Pirats förbundsstyrelse. Bloggar på http://stenskott.wordpress.com/
3 Mattias Bjärnemalm
Förbundssekreterare i Ung Pirat. Partiorganisatör i Piratpartiet. Bloggar på ungpirat.blogspot.com
4 Anna Troberg
Vice ansvarig Piratpartiets stockholmsdistrikt. Bloggar på http://rosettasten.com/
5 Rickard Olsson
Valkretsansvarig Jämtlands valkrets. Bloggar på http://www.webhackande.se/blog/1
6 Rick Falkvinge
Partiledare Piratpartiet. Bloggar på http://rickfalkvinge.se/
7 Anna Svensson
Föreslagen till Kassör för Ung Pirats Östra distrikt (som snart ska startas upp). Bloggar på http://ravennasblogg.blogspot.com/
8 Gustav Nipe
Ledamot av Ung Pirats förbundsstyrelse. Valkretsansvarig Malmö valkrets. Bloggar på http://gustavnipe.wordpress.com/
9 Johanna Julén
Ledamot av styrelsen för Ung Pirats norra distrikt. Föreslagen som ordförande för Ung Pirats Östra distrikt (som snart ska startas upp). Bloggar på http://blogg.vidde.org/
10 Björn Felten
Revisor i Piratpartiet. Vice valkretsansvarig Göteborgs valkrets. Bloggar på http://felten.yi.org/blog/
11 Malin Littorin Ferm
Vice ordförande i Ung Pirat. Bloggar inte.
12 Jan Lindgren
Distriktsansvarig för Piratpartiets Stockholmsdistrikt. Ersättare i partistyrelsen. Bloggar på http://piratjanne.wordpress.com/
13 Ellen Söderberg
Medlem av Ung Pirats valberedning. Bloggar inte.
14 Andreas Larsson
Medlem av Ung Pirats förbundsstyrelse. Bloggar på http://uprattvik.blogspot.com/
15 Camilla Westrin
Medlem av Ung Pirats förbundsstyrelse. Bloggar inte.
16 Snild Dolkow
Medlem av Ung Pirats valberedning. Bloggar inte.
17 Daniel Nyström
Aktiv i Stockholm.
18 C Magnus Berglund
Valkretsansvarig Värmlands valkrets.
19 Sandra Grosse
Ordförande Ung Pirat Helsingborg. Bloggar på http://terobi.se/
20 Mikael Nordfeldth
Aktiv i Umeå.
Äsch. Har Mab supremecy movement spritt sig ända till EU-parlamentet?
Nåja, det kan nog funka.
Jespers senaste bloggpost: NSF finns inte mer…
Hmm när vart anna vice i stockholm?:P never seen any info about it:P Men de eju bra:)
This is a strong list. And the top three are exactly who I would have put there, in that order!
I worried about Erik Josefsson who is also a strong candidate among IT people, and who recently joined Vänsterpartiet because they promised him he would get on their candidate list. But they also released their list today, and he is only number 14 at their list. Obviously they just want to use his name to draw votes without any real intentions of getting him elected.
Ole Husgaards senaste bloggpost: Kommenteret Redegørelse for Graduated Response-systemet
Ole, I’m sure Erik would be much welcome to switch party, should he feel the need 😉
Mycket bra namn!
Kan passa på att ge ett tips om att det är direkt olämpligt att ha partiledaren i Bryssel. Junilistan gick nyligen över till att ha två partiledare. Det fanns en anledning till det!
Jonas: Det är därför jag står på (vad som förväntas vara) icke valbar plats. Jag behöver stå med som ankare, men ska inte stå inom sannolikt område för att bli primärvald.
Min roll, Rick Falkvinges roll, det är att ta hand om riksdagskampanjen 2010, och det skulle jag inte kunna göra från Bryssel.
FYI: har ni i PP missat detta? DN papperstidningen) skriver idag (25/11) på kultursidan att EU-Kommissionen vill förlänga upphovsrätten tiill 95 år samt att Svenska regeringen säger nej till detta.
Detta är inget annat än ett gigantiskt give-away till film/skivindustrin. Nästan alla rättigheter till äldre verk ägs idag av mediajättarna. Inga av dessa pengar kommer att gå vidare till barnbarn till kämpande artister från 1920-talet.
Lawrence Lessig drev ett mål till USAs högsta domstol om exakt samma förslag i USA för några år sedan. Han lyckades få 14(?) nobelpristagare i ekonomi att skriva ett yttrande om att detta enbart var en förmögenhetsöverföring från Public Domain till ett kapitalstarkt särintresse.
Försök hitta Lessigs inlagor och detta yttrande – någon. Även om Sverige är mot så finns det andra EU-länder som går att påverka.
PS. Erik Josefsson borde hoppa av vänsterpartiet. Han blev lurad och nu är hans trovärdighet undergrävd.
Kan ni inte klona Christian Engström?
Jag vill se honom både i EU-parlamentet och i riksdagen.
Tjo: Vi gillar att kopiera.
Putte: Jag känner igen storyn, tror den var i UK först, där den dödades effektivt av Gowers Report. Har du en länk till DN?
Rick: När Putte skriver “papperstidningen” kan det bli svårt att få till en bra länk.
Förutom det skulle jag vilja höra Sauk eller någon av de andra megafonerna försvara “livstid + 95” offentligt och höra deras argument.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=855869 – där
Hur många procent av alla röster måste pp få för att få skicka en person till EU-parlamentet?
Maktfaktor: Fyra procent, i alla relevanta simuleringar vi kört. Sverige har visserligen tjugo mandat, så teoretiskt kan man tänka sig att det krävs fem procent (100% på 20 mandat gör 5% per mandat), men systemet är konstruerat så att det första mandatet delas ut snabbare än de nästkommande.
Med det är intressantare i absoluta siffror. Då krävs det precis över 100.000 röster. Baserat på 2004 års valdeltagande, så gör 100.178 röster fyra procent.
Sverige har 18 mandat, Lissabonfördraget börjar inte gälla innan valet, tack vare Irland.
Gränsen för att få ett mandat går vid 0,7 mandat då vi har en multipel på 1,4 vid beräkning av mandaten enligt jämkade uddatalsmetoden, annars hade det varit 0,5. Gränsen för två mandat är 1,5, varje påföljande mandat på samma sätt.
Visst, vid 18 mandat så är 4%-spärren högre, så det gäller att klara den.
Fråga till PP:
Vet ni vilken partigrupp ni vill ingå i?
Har ni undersökt vilken partigrupp som
står närmast er?
Har ni börjat förhandla med denna?
Om ni inte ingår i en partigrupp kommer ni inte att få några utskottsplatser etc, och era möjligheter till inflytande blir väldigt små.
Putte: Det finns beskrivet här:
http://christianengstrom.wordpress.com/pp-om-eu/
Jag tror inte det finns förhandlingar än.
Mikael Nilssons senaste bloggpost: Liberati och omvärlden
Jag skrev om den 95-åriga upphovsrätten i augusti. http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2008/08/eu-infr-95-rig-upphovsrtt-som.html
Beslutet kom mitt i FRA-debatten, dock handlar det framför allt om inspelningar av verk.
Johannas senaste bloggpost: Det där med nätet
Jag skrev om den 95-åriga upphovsrätten i augusti: http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2008/08/eu-infr-95-rig-upphovsrtt-som.html
Beslutet kom mitt i FRA-debatten, dock handlar det framför allt om inspelningar av verk.
Johannas senaste bloggpost: Det där med nätet
Vi har följt (eller jag har iaf haft koll på) lobbyns pushning för 95 år på inspelningar. Det har bedömts som icke-akut jämfört med andra frågor, och nu vinner vi alltså på walk-over vad gäller Sveriges röst i ministerrådet för att vi generellt tagit strid.
Citat från artikeln:
– Ett annat väldigt viktigt skäl är att det rasar en strid om upphovsrätten just nu, och vi uppfattar inte att vi har stöd hos våra väljare för att ytterligare skärpa den.
Sweet.
Vi har all avsikt att ingå i en partigrupp, vi diskuterade det rätt utförligt med våra systerpartier i Uppsala i våras. Läs mer på Christians blogg.
Det finns inga förhandlingar med partigrupper i Europaparlamentet än så länge, främst eftersom det typiskt sker på sommaren efter valet. Eller det är i alla fall vad som skett tidigare när nya partier kommit in.
Hej. Jag är bor i Norge och är skriven här `men är svensk medborgare. Kan jag rösta i valet till EU-parlamentet?
Oskar: En unionsmedborgare i Sverige har rätt att rösta en gång i valet till parlamentet. Antingen för landet där personen är medborgare eller för Sverige, inte för båda länderna. En svensk medborgare har rätt att rösta i riksdagsval och euval för Sverige oavsett bostadsort.
http://www.val.se/ har mer information.
Okej tack för svaret!. Då blir det ett gäng röster på piratpartiets kandidat härifrån.
Regeln är “är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige”
http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/rostratt/index.html
Mikael Nilssons senaste bloggpost: Liberati och omvärlden