Almedalen, dag 5

Fredagen förflöt som vanligt ända till i slutet på dagen. Vi pratade i vanlig ordning med massor av människor och knöt nyttiga kontakter, och hade dessutom trevligt på vägen.

Dessutom noterades att centerpartiets Johan Linander nämnde i en artikel i Göteborgs-Posten att han tycker att upphovsrätten borde kortas ner, från dagens “författarens livstid plus 70 år” till att vara ungefär ett par månader (!!). Glädjande att se att det finns fler människor i de andra partierna som förstår frågorna. Hatten av, all respekt, jag hoppas att Johan lyckas förklara frågorna internt också.

På kvällen var vi däremot på allmänt mingel, och träffade där helt oväntat ett par intressanta nyckelpersoner som vi ska fortsätta ha kontakt med, men vars namn jag inte vill nämna här. Det var i vilket fall samma sak där – bara att träffa de personerna var värt resan till Almedalen.

Personer i LUF är f.ö. sociala och trevliga (från minglet igår). Skulle vilja träffa mer av Ung Vänster, som också har förstått frågorna rakt igenom. Det intressanta med våra frågor är att skiljelinjen inte går mellan de traditionella blocken, utan mellan alla moderpartier och deras ungdomsförbund.

För övrigt måste jag bara nämna en sak från programmet: vad sägs om “Fråga en politiker: hur kan ungdomarna få mer inflytande i demokratin”?. Passande nog både till form och ämne, så hölls diskussionen i Sagorummet på det lokala biblioteket. Det är bara Piratpartiet som tar upp frågorna från ungdomsförbunden, märkligt nog.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen – det är en myt att ungdomar är ointresserade av politik, det är bara de etablerade politikerna som är oförmögna att prata om frågor som berör ungdomar. När du försöker sälja ett koncept och ingen köper, så är det faktiskt inte de uteblivna köparna som det är fel på.

Det här blir mitt sista inlägg från Almedalen. Jag är på lokalradio imorgon (Just Radio, klockan 17.) Vi ska försöka ordna någon sammankomst för den lokala Gotlandskretsen innan vi sticker härifrån också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow