Keynote och presskonferens

Torsdagen var intensiv. Jag var keynote speaker på MindTrek, en konferens för nya medier i Finland.

Det var rätt uppmärksammat i finsk media att jag skulle komma dit – finska TV1 (YLE) körde ett reportage dagen innan min keynote som uppvärmning (börjar runt 80% in i programmet, eller läs här för transkript) och finska motsvarigheten till Dagens Industri gjorde ett reportage i sin IT-bilaga som är helt oläsligt eftersom det är på finska om “piraattikapteeni Rick Falkvinge”.

Konferensen hade skickat ut ett entusiastiskt pressmeddelande om att jag skulle dit och keynota, också.

Själva keynoten gick bra (fotoalbum, de fem första fotona), det var ett rum för 250 personer som var fullsatt. Inte den största crowd jag pratat för, men relativt internationell – det var beslutsfattare inom nya medier där från 12 länder. Jag noterade bl.a. att en person i Nokias ledningsgrupp, som jag kände sedan tidigare, satt i publiken.

Därefter presskonferens. (Under keynotens publikfrågor bad arrangörerna alla journalister att vänta med frågorna till presskonferensen efteråt – tydligen hade intresset varit rätt stort). Runt ett dussin reportrar ställde blandade frågor i 45 minuter – ganska insatta frågor, också – och sedan var det exklusiva intervjuer med YLE och Helsingin Sanomat (Finlands största tidning), i tur och ordning. Då var klockan redan 12 – min keynote hade börjat 0930. Hur som helst, mästerligt arrangerat av konferensarrangörerna att ha såpass koll på hur media vill möta talarna. Intensiv morgon.

Det gick att hitta både blogginlägg och traditionell media om keynoten efteråt, i vanlig ordning. Dessvärre är jag dålig på att läsa finska, så jag uppskattar särskilt blogginlägget på engelska 🙂 Jag har iaf förstått att “Piraattipuolue” är “piratparti”, kanske “piratpartiet”.

Efter en snabb lunch där jag bl.a. mötte folk från Mozilla Foundation, FSF, EFF, FFII och Wikimedia var det dags för slutpanel för konferensen, blandade frågor i en riktigt bra sammansatt panel av affärsfolk och akademiker om hur marknadsläget ser ut framöver.

Därefter mottagning i Tamperes stadshus för ett gäng utvalda, med någon representant för staden (jag uppfattade tyvärr inte vem, förmodligen borgmästaren eller kommunalrådet eller nåt sånt). Därifrån var det taxi till flygplatsen och hoppflight hem. Sov hela flygresan. Somnade som en stock när jag kom hem.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow