Christian Engström (PP), förstenamnet på Piratpartiets EU-lista, skriver om Piratpartiets idéer utifrån en liberal synvinkel på Neo, och sammanfattar nutidsanalysen väldigt bra redan i de fyra första styckena:
Sverige och Europa står inför ett vägval just nu. Den nya informationsteknologin har ändrat spelreglerna, så vad vi än gör kommer samhället att förändras. Men i vilken riktning förändringen ska ske, det är inte avgjort ännu. Det har vi en möjlighet att påverka just nu.
Den nya informationsteknologin kan användas till att skapa ett hemskt kontrollsamhälle där staten och storföretagen tillsammans övervakar varje liten detalj i medborgarnas liv. Det finns starka krafter som drar åt det hållet. Det ser vi när vi tittar på alla lagar och initiativ som kommit från Bryssel de senaste åren.
Men samma teknologi kan också användas till att skapa ett fritt och öppet samhälle som bejakar spontanitet, samarbete och mångfald. Där medborgarna inte längre är passiva konsumenter som matas med kultur och kunskap uppifrån via envägsmedier, utan är aktiva deltagare i en spännande och fantastisk resa mot framtiden.
Piratpartiet vill välja den öppna vägen. Vi säger nej till att införa övervakningssamhället, vare sig det är staten eller storföretagen som vill stå för övervakningen av oss medborgare. Vi vill reformera immaterialrätten, speciellt upphovsrätten, så att den kommer i samklang med den nya tidens möjligheter, istället för att som idag lägga hinder i vägen för kreativt skapande och deltagarkultur.
Se fram emot motsvarande artikel om Piratpartiets idéer ur andra politiska synvinklar. Piratpartiet är inte liberalt, inte i sig. Men det går alldeles utmärkt att försvara Piratpartiets idéer utifrån en ren liberal själ — och utifrån en ren socialistisk själ.
Men möjligtvis inte en stockkonservativ.
[purpleline]
Pingat på Intressant. Andra bloggar om Christian Engström, Piratpartiet, liberalism
Jag postade inte om Engströms text i ett politikforum, för jag är rädd att folk skall tro att PP är ett liberalt parti. “jävla högerfolk”
Vi har varit publicerade i ETC massor av gånger.
Då så är det inget att vara rädd för. 😉
“Piratpartiet är inte liberalt, inte i sig.”
“Liberalism” kan ju betyda så mycket. Amerikanerna använder det för att beteckna vänsterpolitik. Européer använder det för att beteckna högerpolitik. Folkpartiet använder det för att beteckna sånt som är folkpartistiskt. Nyliberaler använder det för att beteckna frimarknadsekonomi. På politiska skalor kan man ställa det som motpol till både konservatism, auktoritaritet och/eller socialism. En del socialister använder det för att beteckna allt som inte är socialistiskt.
Liberalism kan även betraktas som synonymt med demokrati och mänskliga rättigheter.
I det sista avseendet är Piratpartiet liberalt, i sig.
Visst, liberal är ett vitt begrepp och därmed missbrukat också.
Jag menar dock att en liberal alltid står i opposition emot orättvisor. En liberal är en rebell.
Jag har gjort ett försök att beskriva Piratpartiet ur ett mer vänsterorienterat perspektiv också:
Piratpartiet och kampen mot fascism
Det är precis samma sak jag säger i båda inläggen, det är bara olika ord.
Christian Engström (pp)s senaste bloggpost: Schema för Pirate Bay-rättegången
Se http://www.sydsvenskan.se! Intressant satsning, där sydsvenskan lägger upp material på Piratebay
Liberalismen är ursprungligen en vänsterrörelse och socialism, kommunism och övriga vänsterideologier är också frihetliga i teorin.
Det viktiga att komma ihåg är att i de här frågorna är nästan alla politiskt intresserade under trettiofem överens, ändå står tyvärr mycket av diskussionen mellan grupperna. Söndra och härska och slå in kilar är begrepp jag kommer att tänka på.
[…] Piratpartiets framtid, liberalismen och två nyheter Christian Engström (pp) på Neo Sydsvenskans användning av Pirate Bay är bra, men inte revolutionerande Det klickar i samhällets […]
Dataspelsbranschen ökade omsättningen med 34% förra året. Stackare! Det är fildelningens fel!
http://www.fz.se/nyhetsarkiv/?id=31245
Rick: Håller helt med, mycket bra artikel. Kanske kan man locka konservativa genom att hänvisa till att laglösheten kommer sprida ut sig om inte ungdomar fildelar – de går i så fall ut och slår ner folk istället. Dessutom kan man påstå att vi vill bevara systemet som det fungerar de facto idag, och inte genomföra drastiska förändringar (som skivbolagen vill). 🙂
SimonRosenqvists senaste bloggpost: Föreningsdemokrati 2.0, del 1.
grym debatt med Federley på Kritikerbloggen. snackar strunt om kärnkraft.
Davids senaste bloggpost: svar på dina frågor, fredrick federley