Vaclav Klaus har just skrivit på Lissabonfördraget, rapporterar TT och Reuters. Därmed kommer det att träda i kraft den 1 december, om 27 dagar.
Det är tråkigt för Europa, som verkligen hade behövt en fräsch start med riktig maktdelning och demokrati, i stället för dagens system som närmast är korporativistiskt. I normala demokratier så är det parlamentet som stiftar lagar — inte en lobbyuppvaktad grupp som är oåtkomlig och aldrig behöver möta en väljare igen.
Men samtidigt vill jag gratulera min kollega Amelia Andersdotter, som nu blir EU-parlamentariker. Och inte vilken som helst, utan den yngsta parlamentarikern i EU-parlamentet. Någonsin. Med sina 22 år så slår hon det tidigare rekordet på 27 med ganska god marginal.
Piratpartiet har med det två mandat i EU-parlamentet: Christian Engström och Amelia Andersdotter.
Dags för att lobba för att Sverige ska använda artikel 50 med andra ord.
Det finns en dansk ledamot, Emelie Turunen, som är 84:a och det fanns en bulgar förra perioden som var 83:a. Så att den yngsta tidigare var 27 stämmer inte, men att Amelia Andersdotter blir den yngsta nånsin stämmer..
Jag har letat lite, men hittar inget tydligt och bra svar med ordentliga källhänvisningar. Påminn mig igen, varför gillar inte PP Lissabonfördraget? Konkreta orsaker, inget ludd om “demokratiskt underskott” utan att förklara en sådan term, tack.
Det borde ju kunna medföra att EU lagstiftar om att antalet övervakningskameror på offentlig plats till exempel i England måste kraftigt begränsas.
Det borde ju kunna innebära att England tvingas införa högertrafik som resten av EU (undantaget Gibraltarklippan, Malta och något annat men dessa faller sekunden efteråt.
Nu är det viktigare än någonsin att 138:an finns med i Telekom-paketet…
I övrigt vill jag ha antecknat till protokollet att jag inte deltog i beslutet (Jag tilläts inte rösta) och jag reserverar mig således mot Lissabonfördraget!
Att PP inte gillar Lissabonfördraget har många orsaker. Men den viktigaste enligt mig är att Parlamentet ges befogenhet att ta över i princip vilka lagstiftningsområden det känner för från de olika medlemsländerna, utan att kunna stoppas.
Andra får utveckla bättre och påvisa de andra sakerna.
Nu gäller det valet 2010 att vi skall klara att få en vågmästare roll i riksdagen.I och med Lissabon fördraget införs kommer vi att i Sverige
införa dödsstraffet i landet.Eftersom EU inte avskaffat det straffet och vi måste följa EUs regler i parlamentet är de blåa konservativa i stor majoritet.Och dom tycker att dödstraffet
skall tillämpas i EU.Vem skall Sätta upp den första avrättnings cellen.Bodström eller Ask?
Men grattis Amelia till EU platsen!
Ziggez: Det är helt fel. EU kräver faktiskt av nya medlemsländer att de ska avskaffa dödsstraffet. Det har varit en av de stora tryckpunkterna mot Turkiet.
@Ziggez:
Vad snurrar du om? Dödsstraff är förbjudet enligt EUs stadga om grundläggande rättigheter som blir bindande för alla medlemsstater iochmed Lissabonfördraget.
EricJ,
nu kan inte jag uttala mig för piratpartiet, men jag kan förklara lite vad som menas med det demokratiska underskottet.
Ingen kan i EU gå till val med ett vallöfte om att göra något lagligt eller olagligt. Att ändra något konkret. Dom som beslutar om vad man lagstiftar om (kommisionen) är inte valda. Presidenten är inte vald av folket. Inte heller utrikesministern.
Allt detta är “by design”, eller som någon uttryckte det i stil med “att göra makten okänsligare för opinionsvindar”.
Vi får endast rösta på parlamentsledamoter, men de kan bara bearbeta de lagförslag som kommisionen lägger fram.
Det finns kusliga likheter med systemet i DDR, de hade ju ett folkvalt parlament, med massa partier över hela skalan… men ingen makt.
/Werner
Är Reinfeldt egentligen en Sith-lord?
@Werner:
Parlamentet kan fälla kommissionen i en mistroendeomröstning. Det är alltså inte helt olikt hur den svenska riksdagen och regeringen fungerar.
OT: “Alla medlemmar får kandidera, vi har fri kandidering.”, skrev Rick i senaste e-mailet ang. riksdagsvalsedelskandidering. Ursäkta? Alla medlemmar får inte alls kandidera, enbart de över 18 år.
@Calandrella:
Och inte heller medlemmar som inte är svenska medborgare, antar jag. Men det måste ju ändå ses som underförstått, det vore rätt konstigt att ha riksdagskandidater som inte skulle kunna få en riksdagsplats.
“I normala demokratier så är det parlamentet som stiftar lagar — inte en lobbyuppvaktad grupp som är oåtkomlig och aldrig behöver möta en väljare igen.”
Hmm, fast det är ju EU-parlamentet (som är folkvalt), ministerrådet (som är utsett av folkvalda) samt kommisionen (som är utsett av folk utsedda av folkvalda) som stiftar lagarna. Visst, det hade kunnat vara mer demokratiskt, men det är ingen katastrof. Väl…?
Att ge regeringsmedlemmar(ministerrådet), som alltså tillhör statsapparatens verkställande gren, lagstiftande befogenheter är att totaly undergräva maktdelningsprinciperna. Så jo, katastrof är vad det är, tycker jag iaf.
[…] makten helt från riksdagen till EU är att Lissabonfördraget är redo att implementeras. Tråkigt med överstatlighet, och det blir nog mindre demokratiskt med Lissabonfördraget; dock verkar det […]
“Att ge regeringsmedlemmar(ministerrådet), som alltså tillhör statsapparatens verkställande gren, lagstiftande befogenheter är att totaly undergräva maktdelningsprinciperna. Så jo, katastrof är vad det är, tycker jag iaf.”
Men det viktiga ur ett demokratiperspektiv är väl att makten utgår från folket? Det gör den i dagens EU-styre, om jag inte missuppfattat något…
@Nicholas:
Jag håller med, det vore bättre att ha en andrakammare istället för ministerrådet där varje land hade en direktvald representant.
Men då skulle väl en del skrika om att det blir för överstatligt istället.
Grattis Amelia!
Varför kommer hen in förresten? Jag har glömt.
Grattis till Amelia och PP; tråkigt om Lissabon.
Vilka blir Amelias assistenter på samma sätt som HAX och Erik Josefsson?
Kan man likna Ministerrådet vid en senat eller ett överhus?
@Arla: Sverige får två nya parlamentsplatser iochmed Lissabonfördraget. Andersdotter hamnade precis utanför parlamentet i valet och tar alltså en av de nya platserna, tillsammans med en socialdemokrat som hamnade precis efter henne.
@Martin: Ja, rent funktionellt i alla fall eftersom parlamentet och rådet måste vara överens för att ett direktiv ska antas. Att rådet direkt representerar medlemsstaternas regeringar gör att det i praktiken fungerar rätt annorlunda jämfört med t.ex. USAs senat.
[…] AA: DN, DN, DN, SvD, RF , EP, BLT, […]
[…] Rick Falkvinge (PP) » Grattis, Amelia — och Beklagar, Europa rickfalkvinge.se/2009/11/03/grattis-amelia-och-beklagar-europa – view page – cached Vaclav Klaus har just skrivit på Lissabonfördraget, rapporterar TT och Reuters. Därmed kommer det att träda i kraft den 1 december, om 27 dagar. […]
[…] för Europa. Jag vill därför bara kort kommentera några påståenden av dem som inte håller med mig och som helst skulle vilja slippa […]