Christian Engström: Bono har rätt om fildelarjakten

Christian Engström skriver att Bono har rätt om fildelarjakten. I all enkelhet, så konstaterar Christian att det inte alls är fel slutsats att dra att Kinas censur och repression av nätet är ett tecken på att det går att stoppa fildelning.

Precis tvärtom.

Kinas repression, censur och godtyckliga avstängning av nätet är det enda sättet som fildelning kan stoppas. (Och inte ens Kina har lyckats särskilt väl.)

Christian skriver:

Men i all sin självupptagna girighet har Bono rätt på en viktig punkt. Om man vill försöka begränsa fildelningen av copyrightskyddat material, då är enda sättet att inskränka möjligheterna till fri och oövervakad kommunikation mellan människor. Någon annan väg finns inte. Så länge människor kan kommunicera utan övervakning kommer den möjligheten också användas till att sprida copyrightskyddad kultur.

Bono har rätt i att enda sättet att begränsa fildelningen är att vi blir mer som Kina, och inför censur och övervakning på nätet på bred front. Frågan vi som medborgare måste ställa oss är om vi är beredda att betala det priset.

Vi i Piratpartiet svarar nej på den frågan. Vi är inte beredda att ge upp våra fundamentala medborgerliga rättigheter bara för att upphovsrättslobbyn vill det. Därför ställer vi upp i riksdagsvalet den 19 september i år. (Johnny Olsson är för övrigt kandidat i primärvalet som pågår nu för att fastställa vår riksdagslista.)

Läs även artikeln i SvD som skrevs av Joshen, Marcus och Göran.


Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow