Christian Engström och andra uppmärksammar att Spanien har ett nytt påhitt: “Internet ska kunna glömma”. Det tyder på en skrämmande syn både på nätet, medborgarrätt och människor.
För nätet vet ingenting alls. Nätet vet inget, minns inget. Nätet är dummare än en tändsticksask. Nätet har inte kunskap om mer än det som kommuniceras på det i just detta ögonblick.
Nätet är infrastruktur. Nätet är inte mer än det som dess invånare, alltså människorna på nätet, kommunicerar mellan varandra.
Översatt från byråkratiska betyder Spaniens utspel alltså antingen “människor ska kunna tvingas att glömma” eller att “vi ska kunna hindra människor från att utbyta vissa tankar och idéer”.
Det är förmodligen det mest skrämmande utspelet hittills, och helt oförenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
Pingat på Intressant. Andra bloggar om Repression, människofientlighet, Spanien, medborgarrätt, informationspolitik
[…] vill ge Internet “förmågan att glömma”. Falkvinge kommenterar träffsäkert: Nätet är infrastruktur. Nätet är inte mer än det som dess […]
Sakta i backarna. Jag tror att någon i den spanska regeringen har läst den originella boken “Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age” av professor Viktor Mayer-Schönberger och sen misstolkat den.
Han menar att det är olyckligt om all information om alla finns kvar på internet i all framtid och aldrig glöms bort. Hans största bekymmer med detta är den totala förlusten av privacy.
Så resonemanget om att glömma borde snarare tas emot med intresse av PP. Hans resonemang är provocerande eftersom de tvingar oss att tänka till, och även om jag inte håller med kan det finnas något av värde i hans ansats.
Jag skrev en bloggpost om hans bok i höstas:
http://www.mobileforesight.com/sv/2009/11/delete-bok/
[…] när någon föreslår att man ska kunna få internet att glömma, så handlar det om att denne verkligen tror att det går. Att informationen finns på ett ställe, […]
[…] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, lillebrorsan and mekaniserad apelsin, Gotlandsenahand. Gotlandsenahand said: Spanien ska tvinga människor att glömma http://goo.gl/fb/2CH5 […]
Jonas,
Även om många verkar tycka att resultatet ändå blir detsamma, finns det ganska avgörande skillnader mellan att försvara den personliga integriteten genom
a) att insynsskydda information och kommunikation där så önskas, och
b) att genom förbud försöka hindra att information sprids när den en gång har kommit ut.
Att information “finns på Internet” betyder i princip alltid bara att någon har tillgång till den informationen och har valt att göra den tillgänglig även för andra. Man kan inte hindra det utan att begränsa yttrandefriheten markant.
Om vi står kvar i historien och inte lär oss att använda oss av den, då hamnar vi i ingemansland.
Jag tror att du inte vill missa det här
http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4245
pluss en blogattack den 3 februari mer info hittar du på min blogg
Väl Mött
I Sovjet fick bibliotek inte behålla tidningar som var äldre än 2 år.
Partilinjens skiftningar kunde ju vara rätt pinsamma….
OKUNNIGHET ÄR STYRKA!