I väntan på kvällens Säpo-reportage tänkte jag lyfta fram en annan del av den undersökning där unga väljare gav Piratpartiet fem procent, en undersökning som mer visar på vilken potential vi har. Den publicerades i Metro för några dagar sedan och handlar alltså om åldersspannet 18-34, en ganska stor grupp.
Det som är intressant att notera här är fyra saker:
1) Fyra av tio-topp-viktigaste frågorna för folk 18-34 är klockrena piratfrågor.
2) En tredjedel av väljarna 18-34 kan komma att välja parti utifrån frågor om Ipred, FRA, yttrandefrihet och demokrati. (Gissa vilket parti som ligger nära till hands.)
3) Diskrepansen mellan frågornas bredd är enorm. Om man jämför stora, svepande frågeområden som “miljö och klimat” och “arbetslöshet” med den extremt konkreta “ipredlagen”, så är det väldigt uppseendeväckande att den får så mycket uppmärksamhet. I alla fall för gammelpartierna.
4) Jag tror att gammelpartierna inte förstår frågan när “yttrandefrihet” finns med som politiskt beslutsunderlag för 32% av väljarna. Jag kan riktigt höra det framför mig; “varför är yttrandefrihet en viktig fråga i Sverige? Hur menar de?”
De här siffrorna visar att vi har en maximal potential på ungefär en tredjedel av medborgarna 18-34 (som i sin tur är ungefär en fjärdedel av hela väljarkåren, sju miljoner åttiotusen etthundratjugotre röstberättigade).
Summan blir som vanligt: idéströmningarna finns. Tillräckligt många bryr sig. Vi kan fixa det här.
(Hax noterar förresten en annan sak om Säpoinslaget vi väntar på ikväll: den här skandalen detonerade bara bland pirater; varken några röda eller blå bloggare skriver om det, med undantag för Klamberg. Extremt märkligt.)
Pingat på Intressant. Andra bloggar om Piratpartiet, opinion, val 2010
Jag håller inte med.
Globalisering är även det en klockren internet och Pirat fråga enligt mig.
Man kan även läsa in en heldel pirattänk i miljö & klimat (patent och digital distribution till exempel).
Sedan går det ju även diskutera hur många IT jobb Sverige gått miste om med IPRED, FRA lagarna och TPB dommen. Fast jag skulle inte vilja gå så långt som att kalla Arbetslös en Piratfråga förståss.
Det är därför jag älskar piratfrågor, de genomsyrar allt 🙂
Till och med i frågorna kriminalitet och invandring. Integritet någon?
Jämställdhet är tyvärr svår att se vad vi vill med. Vill vi ha det? självklart! men hur påverkar piratfrågorna jämställdheten?
Säpo-inslaget finns här: http://svtplay.se/v/2001946/nedlaggning_av_sapo-utredning_kritiseras
Ur ett valpolitiskt perspektiv får vi mer konstatera att vi inte äger frågeområdet. Om folk säger “arbetslöshet” eller “jämställdhet” kommer de aldrig att komma att tänka på Piratpartiet.
Men säg yttrandefrihet, Ipred eller FRA — då jävlar.
Birch: Tack!
Henrik:
‘Jag har inte upptäckt en enda bloggare eller politiker ur det rödgröna eller det blå laget som kommenterar saken.’
Säger allt.
Ja, då krävs det att medierna inte låser fast vid de “viktigaste” frågorna. För nu har det tjatats en del om det och alla som bryr sig vet var partierna står där.
Valdebatten skulle alltså kunna övergå till andra frågor tills dess något parti gör ett utspel i jobbfrågan. Valet handlar ju inte bara om jobben trots allt.
Very interesting list indeed! – There might even be a pattern…..
Intense fokus on the problem of unemployment and say the enviroment wont necessarily solve anything, but try and reverse the list and we might get an answer.
Solve the problems of globalization and democracy first, and the rest follows as a consequence, ish.
Anyways, the “traditional” pirate questions are represented and placed as high as the good old crime, that good to know:)