När blev vi dom som vi inte var?

lda-474px

Minns ni 80-talet? Politiken då såg väldigt annorlunda ut mot idag. Framför allt var både den internationella politiken och vardagen präglad av det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen.

Hotet om kärnvapenkrig var närvarande, närvarande i vardagen, närvarande hela tiden. Man visste inte riktigt när man gick och lade sig om världen skulle finnas kvar imorgon. Det är svårt att föreställa sig om man inte upplevt det, men jag kan illustrera med en låt som de flesta har hört, Forever Young av Alphaville. En underbart vacker ballad som man dansade tryckare till innan man gick hem med varandra. Är det någon som tagit sig tiden att lyssna på vad den egentligen handlar om? Det räcker med att titta på de fyra första raderna:

Let’s dance in style, let’s dance for a while
Heaven can wait, we’re only watching the skies
Hoping for the best, but expecting the worst
Are you gonna drop the bomb or not?

Övervakningstrendigheten just nu motiveras med att världen på nåt sätt skulle ha blivit farligare sedan 1980-talet. Den som påstår det ljuger. Det värsta som kan hända idag är att några knäppskallar spränger sig själva i luften på en buss på andra sidan kontinenten. Visst, det är dåligt, men det spelar liksom inte i närheten av samma division som att världen kunde upphöra existera över natten, och hur närvarande skräcken var hela tiden för att någon krigshök, eller något misstag, skulle utlösa undergången.

Can you imagine when this race is won?
Turning our faces into the sun…
Do you really wanna live forever?
Forever young

Så inte fasen har världen blivit farligare.

Alltså, de som var unga på 80-talet dansade tryckare till ballader om kärnvapenkrig och utplåning. Så närvarande var skräcken. Det är något av en ödets nyck att Forever Young kom just 1984.

För mitt i allt detta, så var det också en väldigt stark politisk polarisering. Och vi, hela vår identitet, det var att “vi är inte dom”. Det var hela Västeuropas identitet. Och “dom”, det var förstås öststaterna, Östeuropa, Stormakt Röd, Warszawapakten. (Ja, Polen har betraktats som ett ont land. Saker kan svänga snabbt.) “Dom”, det var staterna som övervakade sina egna medborgare. Som kränkte dem och inte lät dem ha ett privatliv. Som avlyssnade deras telefoner, som ångade upp deras brev.

Det var till och med så att staten i Östtyskland hade gästböcker i varje hem. Den som besökte någon var tvungen att skriva upp det i gästboken, så att staten kunde kontrollera vem som hade haft kontakt med vem. Det var hemskt. Staten ägde gästböckerna.

Så fort valet är över, så avser både Alliansen och de rödgröna att driva igenom trafikdatalagring, så att staten kan kontrollera vem som har haft kontakt med vem, när, hur länge, och till och med varifrån.

Var är skillnaden? Var är skillnaden?

Jag tittar på det hela om och om igen, och jag måste förfärad konstatera att jag faktiskt inte ser någon.

Vi var inte dom. Det visste vi alla. Hur blev vi dom? När blev vi dom?

Har vi glömt hur förfärade vi var?

Har vi glömt att folk kunde välja mellan det osäkra Västtyskland med sina terrorister på 80-talet, och det säkra och totalövervakade Östtyskland med nästan obefintlig brottslighet, och flydde i drivor till Västtyskland så fort de fick chansen? Och att de tyvärr alltför ofta sköts ihjäl när de försökte – det var något människor till och med offrade livet för, att de föredrog ett samhälle med terrorister, riktiga terrorister, framför ett samhälle med statlig övervakning mot terroristerna?

När blev vi dom som vi inte var?

Idag är det bara Piratpartiet som driver frågan om rätten till ett privatliv. Flera andra partier påstår sig ha integritet på sitt program “plus en massa annat”. Problemet är just det där en massa annat, och att de prioriterar det framför rätten till ett privatliv.

När det här skickas ut är det exakt en vecka tills vallokalerna stänger, och jag vill påminna alla om hur man bemöter det som är den vanligaste kritiken mot oss – att vi skulle vara ett enfrågeparti, eller att det skulle vara ett problem att vi inte har ett heltäckande politiskt program.

Till att börja med har jag illustrerat med berättelsen innan varför den frågan är viktigare än något annat. Det är faktiskt inget man kan kompromissa om ifall man till exempel får igenom en bensinskattehöjning på 49 öre i stället. Det är inte en fråga man, eller åtminstone vi, kan kompromissa med över huvud taget. Ändå kallas vi envist för enfrågeparti av våra belackare. Det är ohederligt.

Inget parti runt fem-sex procent, alltså stödpartier i Sveriges riksdag, kan få igenom en heltäckande politik. Därför är det djupt oärligt att de låtsas att de kan få igenom en heltäckande politik före valet, för att sedan släppa nitto procent av sin politik på golvet efter valet för att i själva verket driva en eller två frågor. Vi är faktiskt det enda partiet som är ärliga nog att inte låtsas som om vi kan få igenom allt vi vill, vilket inget stödparti kan, utan i stället deklarerar redan före valet vad vi tänker driva.

Det är något vi ska vara stolta över, och det är en ärlighet som de andra partierna inte kan eller ens tänker försöka matcha.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Kicksmogul

    Internet är det största hotet som någon sin har funnits mot politiska pampar.
    Tidigare kunde de kontrollera folket genom att man kontrollera partiet.
    Idag så spelar partikadern ingen roll i samhället.
    Där står nu dagens politiker utan den bas som man tidigare hade och helt utlämnad till det nya mediet Internet. Någon som man inte kan kontrollera och då är det jätte farligt och läskigt.
    ”Nu måste vi stifta lagar så att vi tar tillbaka kontroller över folket annars tappar vi helt makten”. Det är därför som alla lagar kommer till för att få kontroll över Internet som man inte ens var med om att ta fram.
    Låt folket styra sig själva och inte av parti pamparna!

    1. Josef Boberg
  2. Josef Boberg

    Jag har just kollat på en ca 54 min lång video HÄR – och det var en omskakande upplevelse, minst sagt…

    ”Man kan lura en del människor hela tiden.
    Man kan lura alla människor under en del av tiden.
    Men… – man kan ej lura ALLA människor, HELA tiden.”
    – hoppas Josef

    1. Jesper

      EAP:s valfilmer är roliga. Men är det rätt forum?

      1. Josef Boberg

        Tja… – vem vet…

  3. steelneck

    Japp, det brinner i trapphuset! Liksom inte läge att diskutera hyran eller bostadsbidraget.

    1. steelneck

      Replikerar mig själv. Kul ämne för någon fantasifull bloggare: Vad gör de olika partierna när det brinner i trapphuset?

      FP och SD funderar nog mest på att hämnas gärningsmannen.
      S torde diskutera bostadsbidraget.
      V funderar nog mest över hur det skall drabba alla lika lägenheter lika mycket.
      M funderar hur hyran skall kunna marknadsanpassas efter graden av utbrändhet.
      KD kan inte släppa tanken på att de nyinflyttade ungdomarna rakar sig på fel kroppsdelar.
      MP tänker mest på den giftiga brandröken.
      C?
      PP är de enda som försöker släcka branden och ber förgäves de andra om hjälp.

      1. Filip Montgomery

        Klockrent! 🙂

      2. Robin

        Hahaha! Klockrent indeed.

      3. Rick

        +1.

      4. Klas

        C tände på, nu kan alla flytta ut på landet och bli bönder igen.

      5. Calandrella

        Awesome. 🙂

  4. polymeriska tankar » Blog Archive » Torgp[i]rat

    […] bara Rick och Marit, utan även de andra vars namn jag tyvärr inte uppfattade/har större koll […]

  5. Leffelini

    Måste säga att detta är antagligen ditt bästa tal och blogginlägg to date. Keep up the good work 🙂

  6. Rickard

    Fast du editerade ju bort ett par rader sångtext som passar skrämmande in på politiska klimatet just nu;

    Praising our leaders we’re getting in tune
    The music’s played by the madman

  7. avadeaux

    Bara för att ingen ska tro att Alphaville med sin deppiga synthpop var ett undantag bland poptexterna, kolla in partykungen Prince texter, t.ex. Sign o’ the Times: “But if a night falls and a bomb falls / Will anybody see The Dawn?” Den tar dessutom upp Aids, som vi också var rädda för att dö av. http://www.lyricsdepot.com/prince/sign-o-the-times.html

    1. nef

      Det var inte bara bland poptexterna man hittade sånt här 1984, utan även bland de sk västkustrockarna. Fast just det där kan ju mer vara en fackla för MP. 😉

  8. Mikael Ensson

    http://ensson.se/2010/08/11/piratpartiet-ar-det-enda-partiet-som-staller-sig-pa-den-lilla-manniskans-sida/ Ja, kolla i slutet av detta inlägg så var det ungefär så jag skrev. Men andemeningen är ju den samma.

  9. Mind

    Sjukt bra skrivet! Ett toppeninlägg Rick!

  10. Deep Blue

    Mycket bra! Ska du skicka detta till de stora tidningarna?

  11. TotalLiberal

    Tycker du verkligen att det värsta med Östtyskland var att polisen fungerade bra (om den nu gjorde det)?
    Själv är jag inte kommunist och tycker följdaktligen att KOMMUNISMEN var det stora problemet i Östtyskland! En kommunism som innebar att man knappt fick äga en kaffebryggare utan att riskera brottspåföljd!
    Men så är ju jag till skillnad från herr Falkvinge inte socialist.

    1. Anders

      Var har du fått det ifrån att Falkvinge skulle vara socialist?

      1. minata

        Rick Falkvinge erkänner att han är digitalkommunist.

      2. Johan

        Och frågar du en socialist är han en ultrakapitalist.

        Alla projicerar sina fiender på Falkvinge helt enkelt.

      3. TotalLiberal

        Resonemanget att problemet skulle vara övervakningen som sådan, snarare än vad övervakningen används till, kommer uppenbarligen inte från den tänkande hjärnan, utan är hippienonsens. Övervakning är ett verktyg och kan följaktligen inte vara gott eller ont i sig – utan godheten beror på hur det används. Jag håller med Falkvinge såtillvida att det är hemskt att polisen använder modern teknik för att kunna sätta dit fortkörare, fildelare och småföretagare (men problemet i det är ju de lagar som förbjuder dessa saker). Men jag håller inte med om att det är ett problem att polisen använder tekniken för att fånga mördare, våldtäktsmän eller terrorister. Vad kommer det sig att Falkvinge inte förespråkar skärpt internkontroll inom polisen istället? För om polisen blir seriös (dvs slutar agera godtyckligt och socialistiskt), skulle det inte längre vara något problem att den är effektiv!

      4. Mind

        Ok, så godheten består i hur verktyget används. Visst, jag kan köpa det för t.ex en hammare.

        Men hur använder du övervakning av människor till nåt annat än just övervakning av människor?

        It’s not the tool that is evil, like the deathray, it’s how we use it. – Futurama

      5. Kung CG

        @TotalLiberal – Problemet med övervakningen är bl. a. att den kan användas (parti)politiskt, dvs till fromma för makthavarens politiska intressen, och till skada för den enskilde individen.

        “För om polisen blir seriös (dvs slutar agera godtyckligt och socialistiskt), skulle det inte längre vara något problem att den är effektiv!” – är en en antydan till att skribenten gärna skulle vilja använda den övervakningen i sina egna syften.

        Som jag ser det är den stora faran att det effektiva övervakninsginstrumentet finns tillgängligt för vilka framtida makthavare som helst (Beatrice Ask, Thomas Bodström, SD, m.m.). Snacka om att sa draksadd…

      6. pwq

        TotalLiberal, det finns ett problem med all övervakning oavsett syfte. Den samlar information som kan missbrukas. Om informationen inte är insamlad kan den inte missbrukas.

    2. Mind

      Ja det är inte lätt att förstå var Piratpartiet hör hemma när man är fast i höger/vänsterskalan i sitt tänkande.

    3. gastlind

      Börjar folk akta sig för att säga inkorrekta saker så börjar man bli rädd att tänka inkorrekta tankar. Förr eller senare slinker något ut. Säger jag inget så säger jag inte fel. Gör jag inget så gör jag åtminstone inget fel. Det är rädslan att tycka fel, göra fel och framstå på ett ofördelaktigt sätt som är övervakningens allra farligaste konsekvens – ekonomiskt ( produktionsmässigt ), utvecklingsmässigt och moraliskt.

    4. Scary Devil Monastery

      “Resonemanget att problemet skulle vara övervakningen som sådan, snarare än vad övervakningen används till, kommer uppenbarligen inte från den tänkande hjärnan, utan är hippienonsens.”

      Man måste vara nära nog total idiot för att komma med det argumentet, än mindre tro på det.
      Här i Sverige har vi SÄPO som ett “verktyg” för staten – och vi har facit i hand med hur väl det skötts.

      Vi har facit i hand genom två tusen år av historia att när man inför allmän övervakning av invånarna så kommer missbruket av sagda verktyg som ett brev på posten. Vi har faktiskt redan i Sverige ett aantal skolexempel på hur sådana verktyg tas i bruk. IB kanske? SÄPO’s kurdjakt? Fortsatt registrering av åsikter och “avvikande” sympatier.

      Vill man hävda att “men inte den här gången, vi har kontroll” så utgår man ifrån att vi på något vis blivit smartare än alla andra som sagt just det genom historien och som har fått fel. Där, om något, har vi skriande hippieflum.

      Och den som följt debatten över FRA vet att missbruk redan skett och att det tog hela två veckor innan ändamålsglidningen var ett faktum och FRA slutade diskuteras som ett instrument att övervaka främmande makt och började diskuteras som ett verktyg för SÄPO.

      Alltså, herr “TotalLiberal” – gack tillbaka till SD med dig. Dina resonemang torde onekligen falla dessa herrar bekvämt på örat.

  12. Oscar Swartz

    Fantastisk text! Alphaville var ju tyska. Det verkar som om Tyskland – och speciellt Berlin – ser de här sakerna speciellt klart pga sin historia. Några bilder från demonstrationen Freiheit statt Angst (Freedom not Fear) i Berlin igår för den som vill: http://swartz.typepad.com/texplorer/2010/09/bara-diktatur-behöver-censur-bilder.html

  13. Steef

    Stämmer in i det någon skrev tidigare. Bland det bästa jag läst på den här bloggen! Försök komma med i någon av tidningarna på samma tema… många medelålders och äldre som måste kunna relatera till det här.

  14. Kalle Vedin

    Fin text 🙂

    …så varför i helvete vill de införa alla övervakningslagarna? Jag förstår verkligen inte det. Det är hur enkelt som helst att undvika att bli filmad på spårvagnen, om man skulle vilja sätta upp klisterlappar t.ex. Om man vill misshandla någon så är det bara att välja rätt plats. Om man inte vill bli övervakad på internet och har tillräkligt med tid/kunskap så är i princip all övervakning omöjlig. (Fast det går lååångsamt att tanka)

    1. Kalle Vedin

      missförstå mig inte, det är knappast bra med övervakning. Ingen mår bra av att vara övervakad, eller känna sig övervakad. Och all övervakning går inte alltid att undvika. Men, det kanske var underförstått.

  15. Korta klipp – 13 September 2010

    […] När blev vi dom som vi inte var? | Rick Falkvinge (PP) […]

  16. Here's a song about it
  17. Rick

    Alphavilles text? Det hade jag ingen aaaaaaning om. Brukade gigga låten regelbundet, giggade andra jag skrev själv om samma sak, men aldrig aldrig tänkte på Alphavilles text.
    http://youtu.be/RHIIATt0BaM

    Jag fick träffa Gorbatjev för något år sen i UK och tog honom i handen och tackade honom för att ha hjälpt göra slut på det vidriga kalla kriget. Men bomberna finns kvar, tro inte annat. Och sen när Nordkorea, Iran, m fl vill också leka Superbomb™ idag… Jag är glad som alla att kalla kriget formellt är slut men världen är fortfarande greedy och totally fucking crazy.

    ‘Internet är det största hotet som någonsin har funnits mot politiska pampar.’

    Det vet Julian Assange mycket väl. Och Robert Gates och så många andra snälla gubbor och gummor.

    ‘Japp, det brinner i trapphuset! Liksom inte läge att diskutera hyran eller bostadsbidraget.’

    Precis – men det fattar nästan inte en enda Svensson. Medelsvensson har samma inställning i alla länder, alla kulturer.

  18. När blev vi dom som vi inte var? « Scratches And Dust

    […] tänkvärda text är i skriven av Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Läs och fundera en stund… Minns ni 80-talet? Politiken då […]

  19. erik

    bra skrivet, väldigt medryckande. made my day :]

  20. Bea

    Rick, vilken tid kommer du till Skövde imorgon och hur länge stannar du?
    Ska du vara på torget igen?

    Jag hittar inget utförligt info om ditt besök, bara att du kommer imorgon. Vi PPare i Skövde har inte fått någon som helst närmare information från någon ansvarig i Skövde heller. Det tycker jag är dåligt.

    1. Rick Falkvinge

      Kommer dit med tåg strax över ett. Stannar iaf till kvällen.

      1. Bea

        Tack, då kommer jag förbi och hejar på dig sisådär halv fyra. Jag antar att ni kommer häcka på torget där ni var förra gången ni var här. Ha en trevlig resa. 🙂

  21. […] på det hela – släng FRA-lagen i papperskorgen och låt den ligga där i stället för att skapa någonting nytt och ännu värre. Det här inlägget postades i EU, FRA, IPRED, Piratpartiet, integritet, val2010 och har märkts […]

  22. ConnyT

    Instämmer i den allmänna uppfattningen. Bästa jag läst på länge!

  23. Lucas

    “Har vi glömt att folk kunde välja mellan det osäkra Västtyskland med sina terrorister på 80-talet, och det säkra och totalövervakade Östtyskland med nästan obefintlig brottslighet, och flydde i drivor till Västtyskland så fort de fick chansen? ”

    Utmärkt poäng.

  24. Gunnel Gomér

    Atombomben Richard…

    är mer närvarande idag än någonsin tidigare. Olika i storlek & megaton nuförtiden, men det finns många fler på allt fler platser på klotet.. Just nu patrullerar Israel i Arabiska viken med kärnmissiler riktade mot Iran dag & natt. SaudiArabien har redan, eller har snart, atombomber. Och kanske Iran. Pakistan har. De gamla Sovjet republikerna norr om Afghanistan har. Kina har. Och sen de gamla kalla krigarna förstås – USA, Ryssland, UK, Frankrike. Europa är tapetserat av kärnvapenramper. Och här hemma i Sverige bjuder vi in kärnvapenbestyckade NATO-båtar att vänskapligt öva med svensk militär

    Hotet är närvarande, men inte vår medvetenhet om hotet. Är folk dummare nu än på 60/70-talet? Eller mer bortkollrade av maktens mediamanipulationer in i tystnad? Det vi inte ser finns inte kanske?

    http://www.youtube.com/watch?v=5Ney6LlaUI8

    Jag skickar dig “Morning Dew” med Nazareth – en gammal 60-talare i ständigt nya versioner. Den bästa har Einstürtzende Neubaten gjort. Så här blir det när The Bomb briserat.

    “Can´t walk you out in the morning dew
    my honey”

  25. Hur fel som helst « ConnyT funderar

    […] då att kunna läsa något riktigt bra hos Rick. Mycket träffsäkert inlägg. Vad var det som gick snett egentligen. När började folk välja […]

  26. Det är inte värre idag, så varför? | hmmm

    […] Vi behöver inte övervakas så som skedde en gång i yngre dar. Du måste bara läsa det här. […]

  27. Björn Persson

    Utöver det att Östtyskland hade massövervakning och Västtyskland hade terrorister så fanns det ju också en annan tydlig skillnad: Västtyskarna hade mer pengar, finare bilar och ett större utbud av varor i butikerna. På den punkten är dagens Sverige mycket mer likt Västtyskland än Östtyskland.

    Redan de gamla romarna… Den frasen är tillämpbar på många områden. De romerska politikerna visste vad folket vill ha. Panem et circenses. Bröd och skådespel. Barnbidrag och dokusåpor. Den mänskliga naturen har inte förändrats mycket på tvåtusen år. Det är mycket få som svälter i Sverige i dag. Den stora massan har skapligt med pengar och massvis med TV-kanaler, och därmed är de tillfreds, och försöker bara räkna ut hur de ska rösta för att få litet lägre skatt och litet mer bidrag.

    Sedan är det också det att övervakningen inte märks så mycket i vardagen. Jag föreställer mig att de statliga gästböckerna tjänade som en daglig påminnelse för östtyskarna om att de var övervakade. Datalagringen ser man inte, och då är det lätt att glömma den, eller tänka “det händer inte mig”. Man förnekar farorna med övervakningen på samma sätt som man förnekar riskerna i trafiken, skadan av rökning med mera. “Somliga som kör för fort krockar, men inte jag.” “Somliga rökare får lungcancer men inte jag.” “Somliga blir avlyssnade men inte jag.” “Sådant händer inte mig.” Ända tills det visar sig att det faktiskt hände mig. Då börjar man bry sig desto mer – men så länge bara en liten andel råkar illa ut på grund av övervakningen så sitter den stora massan kvar i TV-soffan med skygglapparna på.

  28. pwq

    Jag såg på nyheterna att röstviljan i Rinkeby var dålig, vilket enligt inslaget skulle bero på att den allmäna uppfattningen där är att politikerna är korrupta, och bara tänker på sitt eget välbefinnande. Hmm, det lät som det skulle kunna finnas potential i att informera lite bättre om Piratpartiets existens där om nu reportern har rätt…

  29. Skatan

    Tack vare dig och Anna och framförallt Gun … kommer jag att rösta på “enprogrampartiet” PP … När den som man kallar “enda frågan” är så avgörande … så … finns det inga argument att inte rösta på PP när vi nu går till val och skall rösta i vad de olika blocken kallar ett “ödesval”.

    Det är ett ödesval … men i en annan bemärkelse än vad de olika blocken … som båda vad beträffar sina ödesfrågor ligger och “skvalpar” i mitten … propagerar för. OM PP kommer in som en vågmästare … kan då mycket av Storebrorssamhället försvinna? Jag tror det … och hoppas det … så jag propagerar och snackar med folk i min närhet …

    Det är ett ÖDESVAL men inte p g a bensinpris eller skattenivåerna …

  30. Klar

    Hej!

    Jag har röstat PP och för mig är det självklart att PP är ett enfrågeparti (eller ett få-frågeparti om man ska vara noga). Det är väl inget oärligt med att påstå det? Det är ju definitionsmässigt sant. Jag stör mig över att ordet “enfrågeparti” har fått en så dålig klang. De som röstar på ett enfrågeparti kan ju, till skillnad från dem som röstar på andra partier, vara säkra på att åsikten partiet har (och som man själv delar) i denna enda fråga faktiskt kommer att försvaras in till sista blodsdroppen. Det är ju inget en väljare av ett vanligt parti kan vara säker på i någon fråga. Jag tycker att man stolt ska erkänna att PP är ett enfrågeparti, i synnerhet som den enda frågan är den viktigaste av dem alla.

  31. Ali

    Jag håller med att det “brinner i trapphuset”, övervakning är inte problemet.
    Övervakning, rättsväsendets haveri…det är bara symptom.

    Problem:
    Olja (informera er om peak oil, försök se ifall det är möjligt med en övergång till alternativ)

    Överbefolkning (exponentiell tillväxt är matematik, människor kommer dö på något sätt och det vore bättre om vi kunde välja hur vi ska hantera problemet istället för att bli utsatt för det framtiden ser ut att bjuda på)

    Klimatförändringar (denna är jag ej så insatt på så detta problem kanske är sekundärt)

    Spekulation med värde som inte existerar (informera er om bankernas beteende)

    Det enda svåra är att sätta saker i perspektiv.
    Om någon förskingrar 1 miljard, det är ju synd och skam
    10 miljarder
    100
    osv…
    när har det gått för långt?

    om världen har en exponentiell befolkningsökning på X%
    när har det gått för långt? 8 miljarder, 10, 12?
    svar: det kan inte finnas lika mycket människor som materia på jorden så någon gång ändras befolkningsökningen, antingen på ett sätt vi väljer eller ett sätt som sker.

    om polarisen smälter i en viss takt
    när har det gått för långt?
    svar: varför chansa, börja nu istället.

    om oljan är förbi peak oil eller inte
    när har det gått för långt?
    svar: satsa bara det du är beredd att förlora på olja, jag gissar att du just i detta ögonblick har investerat mer än du har råd att förlora. Inser du inte det är du oinformerad.

    När slutar ni tycka att det är en brand i trapphuset och tycker istället att det brinner överallt?
    Jag säger inte att det brinner överallt, jag menar bara att det inte verkar finnas en verklig koppling till vad folk är oroliga över och den faktiska ökningen av problem.

    hur stor tidsbuffert vill du ha innan branden har spridit sig från trapphuset till allt annat.
    4 år?
    8 år?
    hur många år till vill du försöka med politiken innan du inser att den inte fungerar?
    jag föreslår att du sätter upp en siffra på antal år du är villig att försöka leva enligt samhället och har de stora problemen inte börjat lösas vid det årtalet så föreslår jag att du då gör som jag.

    jag går off the grid och odlar själv
    kom ihåg, nötkreatur är dåligt, bönder gör fel som plöjer åkern
    det är trädgårdsmästare vi ska vara
    odla fisk, grönt och leva i harmoni med naturen och alla djur (inkl människor).

    krishnamurti: “why dont you change?”
    enda sättet att släcka branden är om folk lever i harmoni
    du vet det här
    “why dont you change?”

    1. tsp

      “det kan inte finnas lika mycket människor som materia på jorden så”
      Jorden består av ofantligt mycket materia. Långt innan all denna materia omvandlas till levande varelser så finns människan på fler himlakroppar. Jordens massa är inte en begränsning för mänsklig överlevnad.

      1. Ali

        en läkare sa det så bra i nåt debattprogram
        “vi ska alla dö, frågan är bara hur”

        om vi inte befolkar rymden kan vi inte upprätthålla en sån här befolkningsökning
        människor kommer dö pga överbefolkning
        antingen i svält, sjukdomar, krig eller nåt annat mindre trevligt alternativ

        om vi däremot väljer kan vi hantera befolkningsökningen på ett mer humant sätt.

  32. Mind

    Ali har skrämmande nog flera giltiga poänger. Värt att fundera på.

  33. Booster // Skivad lime

    […] många av partiets aktivister är trötta nu. Vi kämpar i motvind, har kämpat länge. Det är brott mot vallagen (även i de två vallokalerna i mitt område), det […]

  34. Astronauten

    Här är en tragisk effekt av en kombination av fildelning och kränkning av någons integritet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7876363.ab
    En svår nöt att knäcka om man är för fritt informationsutbyte och mot integritsetskränkningar.

    1. Scary Devil Monastery

      Nix.

      Den som satte sig och smygfilmade en annan människa har förvisso brutit mot en annan persons integritet, vilket är brottsligt förfarande hur man än ser det.

      Och den som sitter och massövervakar de som eventuellt sprider filmen gör sig skyldiga till liknande övergrepp på samtliga som inte haft med saken att göra.

      Vad är du egentligen ute efter? Guilt by association? Om en person våldtas så blir det bättre om man på statlig väg våldtar alla andra för att kunna hitta den som först var skyldig?

      Man har konstaterat, i hela västvärlden, att det inte är så rättspraxis bör funka. Men det är enda sättet man hade kunnat hindra filmen från att spridas på.

  35. Enligt Min Humla » Avsändarlagringsdirektiv

    […] vi för allt fler hot. På något märkligt sätt har världen blivit farligare än den var under Kalla Kriget, då världens två supermakter satt med fingret på avtryckaren till varsin kärnvapenarsenal som […]

Comments are closed.

arrow