LIVE: 0950 – Roswell läser mera mail

Roswall fortsätter att läsa mail. De handlar om att pengar har flyttats, och att fakturor uppenbarligen har betalats.

Roswall verkar med andra ord gå in för att försöka visa att det är en kommersiell verksamhet. Jag vet inte riktigt hur bra det fungerar. Piratpartiet är en helt ideell organisation, och vi hade 19600 transaktionsrader i vår ekonomiska redovisning förra året, vilket jag tror är långt, långt mer än TPB någonsin haft.

Det enda intressanta som dök upp igår handlade om Anakata och hans no-show vid rättegången, vilket ger en hög med intressanta konsekvenser. Lobbyn yrkar på att det gör att domen i tingsrätten skall stå kvar. Försvaret menar att det gör att rättegången senareläggs för just honom. Rätten verkade gå på linjen att sjukdom är s.k. laga förfall och att sjukdom inte förverkar Anakatas rätt till en rättegång.

Men det får ändå intressanta konsekvenser, eftersom de 30 millarna är dömda att betalas solidariskt, det vill säga, den som har pengar får betala och sedan får de lösa interna tvister om den saken mellan sig. (Varför det kallas för att “betala solidariskt” är något av en gåta.) Det är ju bara vettigt att döma ut ett skadestånd att betalas på det sättet om alla åtalade är vid samma rättegång. Om Anakatas hovrättsförhandling läggs senare, så kan ju den pågående rättegången inte bestämma vad den ska komma fram till vad gäller solidariskt betalningsansvar, och den senare rättegången kan ju absolut inte bestämma vad den tidigare fick komma fram till vad gäller de tre andra åtalade.

Du kan följa rättegången live på live.piratpartiet.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow