Investitori u nove kompanije: "Patenti su rak"

Jedan od ciljeva Piratske Partije o kojem ima najviše pitanja je ukidanje patentnog sistema, odnosno rasformiranje koncepta u celosti. Patenti su zaostavština esnafske ere i oni nikada nisu bili namenjeni povećanju količine inovacija, već su uvek u službi velikih industrija. Trebalo ih je ukinuti kada su na snagu stupili prvi zakoni o slobodnom tržištu oko 1850. godine, ali to nije učinjeno.

Patentni sistem je odložio industrijsku revoluciju na 30 godina, emitovanje radio signala za 5-10 godina, motorni let za 25… Može se nabrajati u nedogled. Danas, ništa nije drugačije. Situaciju definitivno ne poboljšavaju političari koji, u neznanju, mere inovacije brojem predatih aplikacija za patent, što je korisno otprilike kao i merenje ekonomskog rasta brojem razbijenih prozora. Jednostavno, ta dva podatka nisu povazana. Zapravo, u direktnoj su suprotnosti.

Bitna stvar: patentni sistem nije postao štetan tek skoro. On je uvek bio poguban po inovacije. Samo što se brzina rađanja ideja u zadnje vreme izuzetno povećala, pa je ova činjenica postala jako vidljiva – i mnogo štetnija.

Inženjeri mrze patente. Skoro svaki inženjer pokazuje goruću, iskrenu mržnju prema patentnom sistemu u svom polju delatnosti. U najboljem slučaju, nisu se njime ni bavili, pa su zbog toga indiferentni. Najčudnije je to što većina inženjera smatra da su patenti neophodni van njihovog polja delatnosti, ali lično jasno vide koliko su pogubni po inovacije. Ovo važi za sve inženjere u svim poljima rada.

Opravdanje koje se konstantno koristi na političkim skupovima kada se kritikuje patentni sistem je to da kapital za ulaganja neće biti usmeren na start-ap investicije ako ne sadrže patente. Navodno ih zahtevaju investitori, inače neće ulagati u start-ap projekte koji su glavni pokretač ekonomije. Tačno je da su start-ap projekti i mali biznisi kičma ekonomije. Ali je takođe tačno da investitori i ostali biznis ulagači nikada ne uzimaju patente kao odlučujući faktor pri ulaganju.

Konačno, preko TechDirt-a, saznajem da neki od najpoštovanijih investirora počinju da se izjašnjavaju povodom ovoga. I govore potpuno ispravno i bez poštede:

“Ne razumem zašto naše vlasti dozvoljavaju da se ovakva sranja i dalje tolerišu. Loše je i pogubno po društvo da ima ovakav rastući kancer u svojoj ekonomiji.”

“Osnovni problem sa patentima je taj što se pokušava pripisivanje imovinskih prava na nešto što ne treba da ima status imovine. Problem takođe leži u činjenici da gomila inženjera koja radi na nečemu genijalnom i implementira ideju koju je neko patentirao (a toga nisu svesni) može od strane tog nekog biti žestoko ojađena. Jednostavno, to nije ispravno i ne bi trebalo da postoji.”

Sjajno je što ljudi koji navodno imaju neki politički uticaj izvode stvari na čistinu na ovaj vrlo nedvosmislen način.

Niko ne želi patente osim advokata za patente i nekoliko kompanija koje koriste patente kako bi oporezovale građane. Patenti ubijaju ideje, rast društva u svakom smislu, kao i biznise koji su kičma naše ekonomije.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow