Kolumn: DRM behöver förbjudas eftersom det är giftigt

Med den Gröna EU-Gruppens anammande av piratperspektivet på upphovsrättsmonopolet, så har jag fått ett par frågor från entreprenörer, upphovsrättsindustrilobby och libertarianer om varför vi vill förbjuda DRM (Digital Restrictions Management). Det är en bra fråga som förtjänar ett bra svar.

Först och främst, så är DRM en typ av bedrägeri som fråntar medborgare sina lagfästa rättigheter. Upphovsrättsmonopolet är smockfullt med undantag som tillåter kopiering i många omständigheter; DRM tar ingen hänsyn till detta över huvud taget utan etablerar och påtvingar ett ytterligare lager med begränsningar som går väl utöver de som lagen sätter. Därför, till att börja med, så kan ett förbud mot DRM ses som ett konsumentskydd.

Läs hela kolumnen på TorrentFreak >>.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow