Elég a lustaságból: írd alá/titkosítsd az e-mailjeidet

 A legtöbb ember a saját biztonságára gondol amikor titkosítja az  e-mailjeit, amit sokan nem vesznek figyelembe az a család és a barátok magánéletének védelme.  Ha a levelezésed átvilágítják vagy valaki ellopja a címedet, hogy üzenetet küldjön a barátaidnak, ha az híján van titkosításnak, akkor mindketten veszélybe kerülhettek.

Falkvinge világossá tette, hogy  a begyűjtött személyes információ mindig fel lesz használva a  polgárok ellen. Azonban az adatokat amit nem tudnak begyűjteni, akár létre is hozhatják, hacsak nem teszed meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy megvédd magad és a barátaidat.

Állítsunk fel egy elképzelt forgatókönyvet: Te és a barátaid szerettek táncolni. Szórakoztat benneteket ha valami modern zenére egy új alternatív táncot járhattok. A zenét a testetekben érzitek és hagyjátok, hogy magával ragadja annak vad ritmusa.

Minden héten körbe e-maileztek, hogy hol találkozzatok hogy rázhassatok egyet. Miden jól megy, soha nem keveredtek bele semmilyen kalamajkába. Ógy látszik semmi sem zavarhatja meg ezt az idillt. Viszont hamarosan választások lesznek és tegyük fel, hogy egy vallási fanatikus fickó kerül hatalomra, mindenkit lesokkolva.

Miután átveszi az kormányzást az egyik kis direktívája elkerüli a média figyelmét, aminek következtében véget kell vetni ennek a bűnös táncolásnak. Mivel kis társaságotokban te vagy a kapcsolattartó aki mindenki elérhetőségét tudja, az ügynökök akik a “kultúrát védelmezik” feltörik az e-mailedet és meghívókat küldenek ki a tánckör tagjainak egy újabb találkozóra.

Mivel nem szoktad aláírni vagy titkosítani levelezésedet, minden amit elküldesz az olyan mintha képeslapot küldenél. Ezek a kultúra harcosok tanulmányozták a stílusodat és feltérképezték kapcsolataidat. Sikerült nekik információt szerezniük a a békés tánctársaság minden egyes tagjáról mert TE lusta voltál GPG titkosítani e-mailjeidet.

De mi van akkor ha te például nem szeretsz táncolni, és nem is vagy tagja semmilyen antikulturális mozgalomnak?  Talán akkor nem is kell megvédened a levelezésedet?

Mi a helyzet a személyes egészségügyi állapotodat érintő párbeszédekkel?  Talán képeslapon küldenél el a barátaidnak azokat az üzenteidet amiben egy nemrég történt kórházi élményeidet részletezed? Nem, ez egy magánjellegű információ, és meg van az oka annak, hogy miért. Tiszteletben kell tartanod a magánéletedet annyira hogy titkosítod a levelezésedet.

Az e-mailek képeslapok ha nincsenek titkosítva, (vagy legalább aláírva) GPG által. Kellemetlen helyzetbe hozhatod magad és az embereket magad körül ha nem teszed meg ezeket az óvintézkedéseket. Nézz szembe a tényekkel. Csak azért nem használsz GPG védelmet mert lusta vagy… vajon megéri?

arrow