Imorgon, 25 mars, så röstar Tyskland Pirat igen

Delstaten Saarland i Tyskland fick ett oväntat nyval i år, 2012. Det äger rum imorgon, den 25 mars. Det tyska piratpartiet – Piratenpartei – behöver fem procent för att ta plats i delstatsparlamentet, och kommer att få dem, enligt opinionsmätningar.

Det är oerhört viktigt för piratpartirörelsen, av flera skäl.

För det första och synligaste, så visar det att Sveriges och Berlins valframgångar kan upprepas kontrollerat – att vi har lärt oss hur man ändrar lagstiftningsspelet till förmån för den uppväxande nätgenerationen, och att vi har flyttat oss från pröva-och-se till att vi tillämpar samlad erfarenhet på ett mycket mer förutsägbart sätt idag, än när vi satte ut med sköra segel.

För det andra, så är Saarland helt annorlunda demografiskt från det progressiva, storstadspräglande och politiskt experimentella Berlin. En ny rörelse som får parlamentsplatser i Sverige och Berlin kan förklaras bort med att det är extrema väljarunderlag – men Saarland är ett väldigt, väldigt annorlunda land. Det är den minsta delstaten i Tyskland, med en dryg miljon människor, och har mer traditionellt industriella invånare. (Som vi minns, så har Piratpartiet sitt största stöd i universitetsstäder, och särskilt tekniska sådana.) Därför sänder det en väldigt stark signal om Piratenpartei lyckas hålla mönstret även i Saarland – inte bara internt bland piratpartierna, inte bara i Tyskland, utan till hela världen.

För det tredje, så ställer även den normala valcykeln på fyra eller fem år enorma krav på planering och hantering av olika faser i cykeln som leder fram till ett planerat val. Det här var ett oplanerat nyval, och det är den svåraste situation ett utmanarparti med aktivister kan hamna i: om man ska jämföra med en löpare, så skulle det ungefär motsvara att få slutloppet i sitt knä medan man höll på att bygga fett som senare skulle bli muskler i hårdträning inför de första kvalificerande loppen. Det är ett sånt där “De gjorde VAD?”-tillfälle. Om tyska Piratenpartei kan lyckas trots dessa förutsättningar, så säger det väldigt mycket om organisationens operativa och politiska kapacitet.

Så, miljonkronorsfrågan – kommer Piratpartiet att komma in i Saarlands delstatsparlament? Även om inget är klart förrän rösterna räknats, så behövs fem procent för att komma in, och Piratpartiet har haft sex procent i opinionsmätningar hela månaden. Saker ser bra ut, väldigt bra ut.

Goda vindar och bra segel, bröder och systrar. Imorgon är vi alla Saarländare. Klarmachen zum Ändern!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow