ACTA: Riadó minden harci állomásnak, a végső ütközet a láthatáron!

Ma Brüsszelben, az Európai Parlamentben, egy forró vitát követően a felelős bizottság úgy döntött, hogy nem küldi az Európai Bíróság elé az ACTÁ-t, hanem inkább a a döntés meghozatalát sürgetné. Ez azt jelenti, hogy elérkezett a végső csata ideje az ACTÁ-val kapcsolatban és be is fejeződik még a nyár közepe előtt.

Miután egész Európában hatalmas tüntetésekkel tiltakoztunk az ACTA ellen, meglepve ezzel a politikusokat, az Európai Bizottság megpróbálta visszavonni a kezdeményezés és az Európai Bíróság elé küldeni az ügyet. A Bizottság ki kérte volna a Bíróság véleményét, hogy az emberi jogi chartával  összeegyeztethető e az elnyomó szabályozás. Ez megakaszthatta volna az ACTÁ-t akár évekre is, ha nem tovább. Az aktivisták tömegei megnyugodtak, hiszen a végső összecsapás évek távlatába került.

Úgy tűnik ez lehetett az Európai bizottság szándéka: elszívni a tüntetések energiáját azzal, hogy azt állították a döntést el kell odázni még minimum két évvel. Az Európai Parlamentnek lehetősége lett volna kérdéseket feltenni az Európai Bíróságnak az ACTÁ-val kapcsolatban, és a releváns kérdésekre választ kapni.

De hirtelenjében a bizottság váratlanul megváltoztatta az álláspontját és mielőbbi parlamenti döntést szeretnének. Az ACTA visszatért és hamarosan szavazni fog róla az Európai Parlament, attól függetlenül, hogy a bizottság elküldi e azt az Európai Bíróságnak kiértékelésre. Mivel az Európai Bizottság hivatalosan nem jelentette be, hogy megvárja a bíróság döntését az egész ügy ködösítésnek tűnik.

Ki kicsoda az Európai Unió bürokráciájában?
A felek rövid leírása: az Európai Bizottság a durva megfelelője az Európa igazgatóságának, a Európai Parlament durva megfelelője a törvényhozásnak, és az Europai Bíróság Európa legfelsőbb bírósága. A különbség az, hogy az Európai parlament nem készíthet törvényeket csak engedélyeztetheti a törvénytervezeteket, és további furcsaságok.

Az ACTÁ-t most gyorsan átvizsgálják az Európai Parlament bizottságai, legelőször az INTA (a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, akinek az asztalára tartozik, és aki ma úgy döntött, hogy nem küldi az ACTA-t az Európai Bíróság elé), és utána még két vagy három bizottság Áprilisban és Májusban. A Parlamenti szavazást valamikor Júniusban szeretnék megejteni a Június 11-14 közé eső időszakban, de ez még nincs megerősítve. Mindösszesen tehát tíz hetünk van.

Ha az ACTA elbukik az Európai Parlamentben, akkor az azt jelenti hogy a monopóliumoknak széllel szemben kell majd menetelniük. Ha az ACTA viszont átmegy, akkor ugyanezek a monopóliumok megerősödve kerülnek ki a küzdelemből, és elzárják a lehetőségét annak, hogy a roppant szükséges szerzői jogi és szabadalmi reformokat belátható időn belül megvalósíthassuk.

Ha az Európai Parlament megszavazza az ACTÁ-t akkor az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja a dokumentumot az Európai Bíróság elé küldeni, és kiderül hogy az arra tett ígéret csak egy taktikai húzás volt hogy eltereljék az aktivisták figyelmét. Ha az Bizottság mégis a Bírósághoz irányítja az ACTÁ-t akkor az kínos helyzetet teremthet a Parlamentnek ha a Bíróság azt illegálisnak minősíti. Ezért most teljességgel biztonságos  nemmel szavazni az ACTÁ-ra.

Ez egy olyan harc amit meg kell nyernünk. Most kell nyomást gyakorolni az Európai Parlamentre, mivel a következő generációk szabadsága az elkövetkező tíz hétben fog eldőlni, ahol kis ütközetek sorozata fog elvezetni a mindent eldöntő csatához, az Európai Parlamenti szavazáshoz.

Ennyi! Ez itt a végjáték. ez az a harc amit meg kell nyernünk. Az Európai Parlamenti szavazása most kulcsfontosságú, nem csak az ACTA miatt, hanem az elkövetkező évtizedet meghatározó trend miatt is.

Az ACTA végjátéka folyamatban, és ha mi aktivisták nem veszünk részt ebben a végső harcban, akkor elbukunk. A Februári teljesítményünk páratlan volt ami megrengette Brüsszelt. Most meg kell ismételnünk az üzenetünket elég hangosan ahhoz, hogy mindenki meghallja, minden elképzelhető szközt felhasználva. Az elkövetkező két és fél hónapban mindent bele kell adnunk.

Forrás (svédül): Hax, blogger az Európai Parlamentből

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow