Újabb parlamenti kalózgyőzelem

Épp most értem vissza a Schleswig-Holstein-i (Németország legészakibb szövetségi tartománya) győzelmi buliról. A német kalózpárt ismét sikert aratott, és elfogalta a harmadik tartományi parlamenti székeit.

A szavazatok összesen 8,2%-ával a kalózok hatot foglalhattak el a 69 székből, felforgatva a Schleswig-Holsteinban eddig fennálló koalíciót, ahol így most új felállást kell kialakítani.

(Németország 16 szövetségi tartományból áll, melyek méreteiket tekintve mind kitesznek durván egy-egy kisebb európai országot.)

Még érdekesebb azonban a német Kalózpárt ama frissen demonstrált képessége, hogy újra és újra és újra be tud futni. Az emberek így már egyre inkább számítanak a kalózplatformra és arra, hogy az már visszavonhatatlanul a német törvényhozás szerves részévé fog válni. Ami pedig vitathatatlan és igen komoly változást jelent a minödössze fél évvel ezelőtti, a berlini tartományi parlamentbe való belépést megelőző helyzethez képest.

Kevesebb, mint egy hét van már csak hátra a május 13-án esedékes Észak-Rajna-Vesztfália-i (Németország legnagyobb szövetségi tartománya) választásokig; a média és a politikai elemzők egyre szorgosabban találgatják a várható eredményeket. A legfrissebb felmérések ott is jóval a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöb fölé, 8-10%-ra várják a kalózokat.

Az igazi változásra azonban még várni kell, mivel az országos parlamenti választások majd csak jövőre kerülnek megrendezésre. A világ immár több, mint 50 kalózpártjának közössége azonban addig is sokat tanulhat a németek sikereiből – elvégre ebben vagyunk a legjobbak: megfigyelésben, újrafeldolgozásban és újrahasznosításban.

Minden elismerésem, Piratenpartei. Találkozunk jövő héten, a düsseldorfi győzelmi bulin.

FRISSÍTÉS: És íme a csoda pillanata videón, az exit-poll-eredmények beérkezéséről:

[youtube w03EUjw59eE 621 376]

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow