Elismerésem az első választásotokhoz, görög kalózok!

Múlt vasárnap a németek szavazták be Schleswig-Holstein parlamentjébe a saját Kalózpártjukat, a Piratenparteit, de nem maradtak tétlenek a görögök sem, és az ő Kalózpártjuk is fantasztikus eredményt ért el első nekifutásra.

Tudni kell, hogy a görög Kalózpártot, a Κόμμα Πειρατών Ελλάδας-t csak idén január 14-én alapították meg. Az, hogy ennek ellenére is képesek voltak nem egészen négy hónappal később nem kevesebb, mint 32.487 szvazatot (valamivel több, mint fél százalékát a megszerezhető összes görög szavazatnak) összegyűjteni, mindenképpen fenomenális eredménynek minősíthető. Mi több, már önmagában az is fenomenális, hogy az általános köztudatba is sikerült berobbanniuk ennyi idő alatt.

Megjegyzendő továbbá, hogy dacára annak, amit az alapvető matematika sugall, legalábbis szavazatszerzés terén sokkal nagyobb a távolság 0 és 0,5% között, mint 0,5 és 5% között. Amint ugyanis már megvan a 2-3%, onnantól a párt “választhatóvá” válik, esélyes a parlamentbe való bejutásra, és máris nem vesznek el a rá leadott szavazatok.

A görög kalózpárt nyílt levélben mondott köszönetet mind a 32.487 szavazójának a bizalmukért. Remek, szép munka.

Múlt hónapban, Prágában volt szerencsém találkozni a görög Kalózpárt néhány aktivistájával a Pirate Parties International nemzetközi összejövetelén; ekkor fogadtuk be görög testvéreinket is a közösségbe.

Azt hiszem, ez is jól mutatja a Kalózpártok közösségének mélységét és kiterjedtségét éppúgy, ahogy a gyökereink erejét. Mert bár Görögország értelemszerűen nagyon más, mint Svédország, ahol a kalózmozgalom immár hatéves múltra tekint vissza, ugyanez a mozgalom mégis nagyon gyorsan be tudott futni és jelentős teret tudott hódítani magának ott is. De ugyanígy említhetném példaképp a berlini és a saarlandi választásokat Németországon belül, melyek bár szintén ég és föld egymáshoz képest, de a Kalózpárt mégis sikert tudott aratni mindkét helyen.

Izgatottan és kíváncsian nézek elébe az elkövetkező öt évnek. Addig is, Συγχαρητήρια, Ελλάδα.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow