Három nappal a választások előtt cenzúrázta a legnagyobb német szövetségi tartomány a Kalózpárt weboldalát

Néha a valóság minden képzeletet felülmúl. Három nappal a Németország legnagyobb és legnépesebb szövetségi tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában esedékes választások előtt derült fény rá, hogy egyes helyi iskolákban cenzúrázzák a Piratenpartei weboldalát. Más szóval, ezek az állami fenntartású intézmények egyszerűen megtiltják az embereknek – a választópolgároknak -, hogy a neten tájékozódhassanak a párt programja felől.

Ugyanis egész pontosan és konkrétan ezt – a német Kalózpárt választási programját tartalmazó oldalt – tették tiltólistára az iskolákban, az “illegális drogok” kategóriájába sorolva azt. Az természetesen senki előtt nem titok, hogy a német Kalózpárt változtatni akar a drogokra vonatkozó törvényeken annak érdekében, hogy a marihuána ne tiltva, hanem szabályozva legyen, de a jelek szerint már a szóban forgó törvény módosítására irányuló szándék puszta kinyilvánítása is éppen olyan veszélyesnek minősül, mint a hatályban lévő törvény tényleges és tevőleges megszegése. Más szóval, a jelenleg érvényben lévő törvényeknek már a puszta megkérdőjelezése is elegendő a szólásszabadság csorbításához ezekben az állami iskolákban.

Megjegyzendő, hogy a jelenlegi felmérések szerint a Piratenpartei a parlamenti férőhelyek 8-10%-ára számíthat a várható választási eredményei alapján. Vagyis messze nem csak egy marginális, ostobaságokat szajkózó törpepárt, hanem komoly, a jelenleg hatalomban lévőkre valós fenyegetést jelentő erő, amelyet ráadásul a média is igencsak felkapott mostanában.

A cenzúrát Kai Schmalenbach fedezte fel elsőként, aki közzé is tette a “weboldal cenzúrázva” üzenetről készített képernyőmentését. A nevezett képernyőbe akkor futott bele, amikor Soest városának egyik iskolájából próbálta megnyitni a párt választási programját.

Az iskolákban a Schulfilter Plus-szal (“Iskolai szűrő plusz”) végzik a cenzúrázást, melynek készítői a Netzpolitik tudósítása szerint mossák kezüket, mondván, hogy nem saját, hanem az IBM által összeállított szűrőlistával dolgoznak, melynek állításuk szerint “igen jó híre van”. Amennyiben a cenzúrát azonnal visszavoják (amiben nem lehetünk biztosak), az illetékesek elmondása szerint még akkor is beletelhet akár 24 órába is, mire a szavazók újra tájékozódhatnak a párt programja felől. Miközben innentől már 48 óra sem maradna már a választóhelyiségek vasárnap reggeli megnyitásáig.

Ha ez nem demonstrálja elsőrangúan, hogy miért is kell elutasítani mindennemű cenzúrát, és hogy miért nem szabad semmilyen körülmények között sem engedélyezni annak a használatát, akkor semmi. Ilyen esetek ugyanis mindig lesznek mindaddig, amíg cenzúra is van, és ha ez nem elég, akkor nem tudom, mi kell még ahhoz, hogy az érintettek is rádöbbenjenek erre.

Hasonlóképp járt a svéd Kalózpárt is a 2006-os választásokra való készülődése során, amikor is augusztus 23-án cenzúrázták a weboldalukat Svédország egyik legnagyobb tartománya, Vastra Götaland minden közhivatalában. (A választás napja szeptember 17-ére esett.) A médiabotrányt követően a cenzúrát visszavonták, az illetékes IT-sek pedig lényegében akkor is csak annyit mondtak, hogy “a cenzúrázás feladatát egy amerikai vállalatnak osztottuk ki, így minket nem terhel felelősség az eset miatt”.

Via Netzpolitik (német).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow