Pirátské internetové stránky cenzurovány 3 dny před volbami

Realita někdy překoná fikci. 3 dny před volbami v Severním Rýnsku-Vestfálsku, německém největším a nejlidnatějším spolkovém státě, byly ve školách cenzurovány stránky německé Piratenpartei. Tyto státem řízené organizace tak nedovolily občanům – voličům – se seznámit s obsahem politického programu.

Přesněji, volební program německé pirátské strany je ve školách cenzurován a to v kategorii “nelegální drogy”. Není žádným tajemstvím, že němečtí Piráti chtějí zákon o cannabis změnit – spíše více regulovat než striktně zakázat. Vyjádření přání změnit zákon je tak vnímáno stejně nebezpečně jako přímé porušení zákona a pouhé zpochybnění současné politiky je ve státem řízených školách dostatečným důvodem k potlačení svobody slova.

Stojí za zmínku, že Piratenpartei získává v předvolebních průzkumech okolo 8-10% křesel v zemském parlamentu, jde o reálnou výzvu a vyzyvatel očekává v nedělních volbách významný zisk křesel. Navíc již nejde o nějakou minoritní stranu, naopak zájem médií je velký.

Cenzura byla poprvé objevena Kai Schmalenbachem, který zveřejnil fotku cenzurovaného webu při svém pokusu o přístup k volebnímu programu ze školy ve městě Soest.

Používaná cenzura ve školách se nazývá Schulfilter plus (“školní filtr plus”). Lidé zodpovědní za tento filtr si ale dle zdroje Netzpolitik.de myjí ruce a tvrdí, že jen využívají cenzůrní seznam společnosti IBM, který má dle nich dobrou reputaci. I za předpokladu, že by cenzůra byla okamžitě zrušena, čímž si nemůžeme být jisti, trvalo by to až dalších 24 hodin než by se voliči mohli opět podívat, s jakým programem Piratenpartei kandiduje. To znamená méně jak 48 hodin do voleb, které začínají v neděli ráno.

Pokud toto není nejlepší příklad pro zamítnutí cenzury a proč by neměla být za jakýchkoli podmínek povolena, jelikož povede k podobným situacím, už nevím, co by bylo lepším důkazem.

Švédská Pirátská strana si prožila podobnou epizodu v předvolebním klání v roce 2006, kdy byla její webová stránka 23. srpna cenzůrovaná pro všechny veřejné úřady v oblasti západního Götalandu, jednoho z největších švédských regionů (volby se konaly 17. září). Po mediálních stížnostech a poté, co IT zaměstnanci úřadů oznámili, že “cenzůru jsme předelegovali korporacím v USA, čili zodpovědní nejsme my”, byla cenzůra zrušena.

Zdroj Netzpolitik.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow