Negyedik parlamentjét foglalja el a német Kalózpárt

Ismét az urnákhoz járultak a németek, ezúttal Észak-Rajna-Vesztfáliában. Ez lévén az ország legnépesebb szövetségi tartománya, az itteni választásokat mindig kiemelt figyelemmel kísérik. Ahogyan arra számítani is lehetett, a Piratenpartei itt is elnyerte az őt megillető helyeket, és bejutott a parlamentbe – újfent, immár negyedszerre.

Berlin (8,9%), Saarland (7,4%) és Schleswig-Holstein (8,2%) után Észak-Rajna-Vesztfáliában is eljött az idő. Az már az exit poll-eredmények alapján is világossá vált, hogy a német Kalózpárt ezúttal is elérte a célját: a képviselői az ország negyedik parlamentjében is elfoglalhatják az őket megillető helyeket. Az exit poll-eredmények 7,5%-ot sejtetnek (jóval az 5%-os bejutási küszöb fölött), ami elvileg 18 új kalózpárti parlamenti képviselőt jelent. Ez a szám persze valamelyest még változhat a szavazatszámlálás végleges, hivatalos eredményeivel, de az exit poll-eredmények általában elég pontosak ahhoz, hogy legfeljebb csak egy százalékkal térjenek el a tényleges végeredménytől bármely irányba.

Ez az eredmény pedig több érdekes kérdést is felvet – kezdetnek mindjárt azt, hogy vajon összeomlik-e idő előtt a német kormány Angela Merkel ifjú koalíciós partnerének, az FDP-nek a várható gyengülésével. Ezt egyelőre korai lenne megtippelni, de tekintve, hogy bennmaradtak a Schleswig-Holstein-i és az Észak-Rajna-Vesztfália-i parlamentben is (az exit pollok szerint itt 8,5%-ot hoztak), az idő előtti összeomlás veszélye a jelek szerint mérséklődött valamelyest.

Így már csak egy szövetségi tartományi választás van hátra, jelesül az alsó-szászországi; azután már az országos parlamenti választás következik, 2013 nyarának vége felé. (Németország 16 szövetségi tartomány föderációja, amelyek mindegyike megközelítőleg egy átlagos európai országgal vagy amerikai állammal ér fel. A ma szavazott Észak-Rajna-Vesztfália a legnépesebb mind közül a maga 18 millió lakosával). Amivel pedig végül el is jutunk ahhoz az érdekes kérdéshez, hogy miért is épp Németországban futott be ennyire a Kalózpárt? Jelenleg én alapvetően öt fő okát látom ennek.

Először is, a német Kalózpárt kezdettől fogva hosszú távra tervezett. Míg a legtöbb Kalózpárt úgy indul, mint bármilyen más netes projekt – “már jövő hétvégén megváltjuk a világot” -, addig a németek pontosan tudták, hogy hosszú küzdelem elé néznek, és ennek megfelelő alapossággal és módszerességgel is fektették le a szervezeti alapokat az első pillanattól kezdve.

Másodszor, jó volt az időzítés, és a hullámok is a megfelelő irányba vittek. A svéd Kalózpárt épp akkor ért el átütő sikerét az Európai Parlamentben és hódította meg egy kis időre a világmédiát, amikor a német Kalózpárt is sikeresen kiaknázta egy saját, hazai lehetőségét: bizonyos Ursula nevezetű német miniszter netcenzúrázási törvényt akart bevezetni a gyerekpornóra hivatkozva. Egyből meg is jelentek a “Zensursula” (Zensur = cenzúra néemtül) feliratú pólók, beindult a kampány, a kormány leégett a nyilvánosság előtt, a cenzúra ötletét feladták, a Piratenpartei pedig rengeteg új tagot gereblyézhetett össze magának. Ahogy én látom, ekkor érték el a kritikus tömeget aktivista-létszám terén.

Harmadszor, segítette őket a német párttámogatási rendszer is. Azzal, hogy szereztek maguknak 1%-ot az Európai Parlamenti választásokon, majd 2%-ot a 2009-es német országos választásokon, jelentős állami támogatásra váltak jogosulttá, mivel meghaladták az ehhez szükséges fél százalékos küszöböt. Így már meg tudták vásárolni maguknak a megfelelő külsőségeket is: mindenhol ott vannak a posztereik és a zászlóik, több helyszínre jutnak el az aktivistáik, és egészében véve profin, valóban választhatónak mutatva magukat tudnak fellépni. Ez pedig kulcsfontosságú.

Negyedszer, a Piratenpartei már a kezdet kezdetén elkezdte szélesíteni a platformját. Svédországban mi a saját kárunkon tanultuk meg 2010-ben, hogy ha egy pártnak túl szűk a platformja, akkor nem lesz elég szavazója az országos választásokon. Az Európai Parlamenthez elég volt a kevés is, de a hazai országoshoz már nem. Amikor mi már aktívan kampányoltunk, a németek még arról egyeztettek, hogy hogyan és miként szélesítsék ki a programjukat. Ennek köszönhették a 15 széküket…

…a berlini parlamentben, és ez meghozta az áttörést. Visszatekintve már láthatjuk, hogy mennyire tökéletes egy helyszín is volt ez az induláshoz: hiszen kiválóan egyesíti magában Kelet-Európa általános gyanakvását és bizalmatlanságát a kormányokkal és a politikusokkal szemben Nyugat-Európa progresszivizmusával, és magának a város kultúrájának is szerves eleme az előrelátás. Ez az alap valóban kedvező esélyekkel kecsegtetett. Amikor pedig ténylegesen bekövetkezett az áttörés tavaly szeptemberben, úgy végérvényesen meg is változtatta a játékszabályokat. A Piratenpartei olyan jól bánt a médiával, hogy a progresszív berlini szavazatokra építve a hagyományosabb, iparosodott Saarland parlamentjébe is be tudott jutni. A 8,9%-os berlini győzelem jelentette a kulcsot a mainstreambe való berobbanáshoz, és ennek meg is lett az eredménye.

Vélemények, meglátások…? Kihagytam valami nyilvánvalót az elemzésből…?

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow