Tri udarca na ACTA danas u Evropskom parlamentu

Tri važna komiteta Evropskog parlamenta danas su dali svoje preporuke za glasanje o ACTA. Sva tri dala su istu preporuku: odbiti ACTA. To znači da je danas Evropski parlament zadao tri veoma teška udarca ACTA sporazumu.

Ono što se danas dogodilo su prvi koraci u dugom lancu koji se završava konačnim glasom u Evropskom parlamentu, glasom koji odlučuje da li će ACTA bez obzira na sve preživeti ili umreti. Ako bude pobeđena na tlu Evropskog parlamenta, to će biti trajno ubistvo. Bum, metak u glavu.. Ali na putu do tog glasa, brojni specijalizovani komiteti će reći šta misle iz svoje perspektive.

Komitet kome “pripada” problem ACTA, takozvani INTA komitet (komitet za međunarodnu trgovinu), je komitet koji će dati konačnu preporuku Evropskom parlamentu. Ali četiri druga komiteta moraju reći svoje mišljenje kao preduslov da INTA donese svoju preporuku. Tri od ta četiri – ITRE (za industriju, trgovinu i energiju), JURI (za pravna pitanja), i LIBE (za građanske slobode) – glasali su danas.

Svi su glasali da preporučuju odbijanje ACTA, i stoga efektivno preporučuju da je Evropski parlament ubije na mrtvo. Ali čitav ovaj rezultat je vrlo tesan, pod snažnim napadom proceduralnih trikova i pokušaja odlaganja, tako da je igra daleko od završene.

Ipak, to je znak da se vremena menjaju. Umesto deklamovanja amandmana, političkih sitnica i broja glasova, posvetio bih pažnju pogledu na širu sliku.

Verovatno je najveći indikator promene vremena činjenica da su maksimalisti monopola – političari koji su duboko umešani u vladavinu korporacija – uvek nalazili svoj način, posebno u komitetu za pravna pitanja, koji je pun advokatskog govora. U isto vreme, Pirat je bila prljava reč, gotovo sinonim kriminalca. Povežite prva dva glasa danas, iz komiteta za industriju i pravna pitanja, sa članovima Evropskog parlamenta koji su odgovorni za izradu mišljenja ovih komiteta:

Marielle Gallo. Rođena 1940-ih.
Klasični i ozloglašeni maksimalista kopirajta.
Mišljenje Odbačeno.
Amelia Andersdotter. Rođena 1980-ih.
Predstavnica Piratske partije.
Mišljenje Prihvaćeno.

Videti da je mišljenje predstavnika Pirata (“odbiti ACTA”) izglasano do sledećeg koraka, dok je mišljenje maksimaliste kopirajta (“prihvatiti, prigrliti i voleti ACTA”) odbačeno u komitetu za pravna pitanja, je potpuni preokret na presudnoj ključnoj tački.

Bitka za ACTA je ipak daleko od završene. Većine su još uvek tesne. I celokupni rat za slobodu mreže, izvan ACTA sporazuma, definitivno je daleko od završenog. Samo sam hteo da naglasim kako je simbolično da je zakonodavni tekst pisan od strane pirata sada prihvaćen.

Danas smo imali tri važne pobede u pojedinačnim okršajima.

Sledeći, DEVE komitet – za razvoj (zemalja trećeg sveta) – glasa o ACTA 4. juna. Glasanje INTA komiteta, konačni korak pre glavnog glasanja, biće 21. juna. Posle toga, Evropski parlament će glasati početkom jula – verovatno drugog, trećeg, četvrtog ili petog.

Pobeđujemo, ali samo zato što se teško borimo. Ovo nije kraj.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow