Skromni počeci: Prva internet stranica Piratske partije

Pronašao sam neke bekap fajlove za koje sam mislio da su nestali u prošlosti: prvu internet stranicu Piratske partije.

Ponekada me novinari pitaju da li imam negde pohranjenu prvu piratsku platformu kako bi je pregledali i uporedili sa današnjim stanovištima. Uvek sam im odgovarao sa tužnim “Avaj, u to vreme smo menjali fajlove na serveru u realnom vremenu – sada je to deo istorije; prekasno smo shvatili da će to biti od istorijske važnosti.”

Često pričam priču o tome kako sam 1. januara 2006. izbacio zaista neuglednu internet stranicu sa grubo skiciranom političkom platformom koja je označila početak pokreta Piratske partije. Ali niko nije bio u stanju da vidi koliko je zapravo stranica bila neugledna, ili koliko je skica prve platforme bila potpuno neobrađena.

Prva internet stranica Švedske piratske partije. Sada takođe i na engleskom jeziku!

(Prva platforma i internet stranica su takođe menjeni kroz nekih 700 i više komentara na Slashdot-u, svojevremenom “sitekiller-u” nalik na Reddit. Diskusije o kopirajtu i monopolima na patente su izmešane sa šalama na račun internet stranice na švedskom jeziku, pa čak i na račun samog švedskog jezika.)

Tako jednom prilikom kada sam tražio nešto sasvim drugo naleteo sam na Temp folder u direktorijumu “Groblje” koji datira iz sredine proleća 2006 godine (nikada ne brišem podatke, samo ih prebacim u direktorijum Groblje), i shvatio sam da su to originalni fajlovi prve internet stranice Piratske partije, sa datumom 3. januar 2006… to je bilo pravo arheološko otkriće. Bila je to dragocena informacija za koju sam mislio da je iščezla.

Bio sam toliko slobodan da sam ponovo postavio te podatke na Apach server, gaseći pozadinske funkcije koje su svojevremeno radile na Windows serveru. Takođe sam preveo originalni sajt na engleski jezik: Originalni švedski sajt, prevedeno na engleski.

Naravno, ovaj sajt ne pretenduje da bude nekakva ažurirana prezentacija Švedske piratske partije; oživeo sam ga na drugačijoj internet adresi od zvaničnog sajta čisto zarad istorijske reference.

(Da li ste znali da je prva platforma u sebi imala zacrtano da se tadašnjem ministru pravde, Thomas Bodströmu, ne sme dozvoliti obavljanje nikakvog drugog posla od javnog značaja izuzev prodavanja viršli ispred zgrade parlamenta? Po zimskom vremenu? G. Bodström je bio jedan od konstruktora Direktive o zadržavanju podataka i progurao ju je u Evropskoj uniji iza leđa švedskom parlamentu.)

Ovo je slika internet stranice od 3. januara 2006. – pre nego što smo imali sada već čuveni logo Crno jedro. Taj logo je stupio na scenu tek 5. januara 2006.

Ovde takođe možemo naći vrlo jasnu lekciju za preduzetnike i aktiviste. Sajt je bio neverovatno neugledan kada je pušten u rad, a opet, porastao je – ne, razbuktao se – u pokret aktivista širom sveta koji su postepeno ulazili u parlamente. “Najteži neprijatelj je onaj koji je dovoljno dobar” je izreka koja pada na pamet.

Da li bi bilo zanimljivo čuti ranu istoriju Švedske piratske partije u nekoliko članaka?

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow