Borba protiv ACTA-e

Bliži se završno glasanje u vezi sa ACTA-om. Sledeće nedelje će nadležni odbor pri Evropskom parlamentu – Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA) – glasati o prihvatanju ili odbijanju ovog destruktivnog sporazuma u celosti.

Ovim se bližimo glavnom bosu sa kraja nivoa i ovo je konačan obračun pre nego što se to i desi odmah iza ugla. Lobiji i korporacije mahnito dovode svoje napore do tačke usijanja. Prema tome, moramo napraviti protivtežu ovog istog trenutka i da je povećavamo dok glasanje ne dođe do Evropskog parlamenta u zasedanju od 3. do 5. juna.

Kada ste unutar Parlamenta koji je jedino izabrano telo za donošenje odluka, nedvosmisleno osećate ovu vrstu pritiska od strane građana. Ali takođe možete osećati pritisak od strane drugih tela koja se bave donošenjem odluka. Jedan od komisionera koji pokušava da progura ACTA-u kroz parlament, Karel de Gucht, dolazi na zasedanje INTA-e kako bi ubedio tamošnje delegate da glasaju u korist prihvatanje ACTA-e. (Ovo je neverovatno samo po sebi i pokazuje da Komisija gleda na Evropski parlament kao na hoklicu za odmaranje nogu, a ne kao na uvaženo telo koje predstavlja više od 500 miliona ljudi.)

Do sada su se u ACTA obračunu dogodile sledeće stvari:: Četiri savetodavna komiteta – Komitet za pravna pitanja, Komitet za trgovinu, industriju i energiju, Komitet za razvoj i Komitet za građanske slobode – su glasali o svojoj preporuci INTA-i, koja daje konačnu preporuku Evropskom parlamentu. Sva četiri savetodavna tela su se izjasnila za odbijanje ACTA-e. Posle toga INTA daje konačnu reč i preporuke Evropskom parlamentu, a potom, Evropski parlament donosi odluku na završnom glasanju.

Dakle, vreme je da kontaktiramo članove INTA-e. I to odmah.

Sastavio sam listu elektronskih adresa: [email protected] ukoliko na lak način želite dopreti do INTA delegata. Ako biste radije pisali svakom od njih ponaosob, link sa adresama svih delegata možete naći ovde.

Ovo je obrazac pisma – uredite ga kako se vama dopada, ali očuvajte sažetost i preglednost:

TITLE: Please reject the ACTA treaty in INTA

Dear MEP on the INTA committee,

As a citizen of [ime vaše zemlje], I urge you to reject the ACTA treaty in the INTA vote. As we have already seen in advisory committes, the ACTA treaty is neither good from a Legal Affairs standpoint (JURI), is incompatible with fundamental rights in the Charter (LIBE), is contrary to third-world development (DEVE) as well as appearing contrary to the Digital Agenda to strengthen European IT industries (ITRE).

As for International Trade, you are no doubt aware of the assessment report where it’s clear in numbers that Europe does not gain from stronger copyright or patent protections; the EU27 is already at a net loss of 25 billion USD per year through these exclusive right constructs. Europe gains from weaker protection, not stronger: it cannot possibly be a policy goal by itself for Europe to increase the international trade deficit.

(Data from Directorate General for External Policies’ assessment report of ACTA, page 35.)

Finally, I wish to respectfully remind you that the citizens of Europe remain upset about and vigilant against this treaty, with protests against ACTA being held in over 100 European cities earlier in June, following up on similar earlier protests that were equally Europe-wide.

Accordingly, I urge you to vote in INTA to recommend the European Parliament to withhold its consent to the ACTA treaty.

Sincerely,
[vaše ime]
[naziv vaše zemlje]

Glasanje u INTA-i je zakazano za otprilike 10:00, 21. juna, ali ovo može, a i biće promenjeno bez nekog prethodnog obaveštenja. Posle toga, Evropski parlament kao celina prihvata ili odbacuje sporazum negde između 3. i 5. juna. Kao što sam napisao u prethodnom članku, ukoliko Evropski parlament odbije ACTA-u, ona će zamreti u celom svetu.

Evo je poslednja etapa maratona. Nije kraj dok sudija ne odsvira.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow