Naftna kompanija tužila Internet provajdera, ugasila Greenpeaceov sajt koji je protestovao protiv njih

Greenpeace je protestovao protiv naftne kompanije tako što je napravio parodiju njihovog sajta. Naftna kompanije je podnela tužbu protiv Greenpeaceovog Internet provajdera , tvrdeći da je došlo do narušavanja copyright monopola na look and feel kompanije. Internet provajder je odmah ugasio protestni sajt Greenpeacea, pokoravajući se pretnji naftne kompanije, bez ulaganja žalbe na tužbu ili čekanja na suđenje. Da: copyright monopol koji je sklon zloupotrebama sada zloupotrebljavaju i naftne kompanije da bi se borile protiv Greenpeacea.

Greenpeace je pokrenuo nestespoil.com, protestni sajt protiv finske naftne kompanije Neste Oil, naglašavajući kako njihova praksa dovodi do nestanka šuma i pojačanog emitovanja ugljen dioksida. Neste Oil nije bio oduševljen i podneo je tužbu sudu. Ne, nije podneo tužbu protiv Greenpeace-a, već protiv njihovog Internet servis provajdera, Loopiae.

Screenshot Greenpeaceovog protestnog sajta

Neste Oil je podneo tužbu u okružnom sudu u Vastmanlandu u Švedskoj, gde se nalazi sedište Loopiae. Prema Greenpeaceu, naftna kompanija je takođe uložila žalbu WIPO-u, tražeći prebacivanje Greenpeaceovog domena nestespoil.com naftnoj kompaniji Neste Oil.

Greenpeace je, naravno, razjaren. Ni Neste Oil ni Loopia ne žele da daju komentare o slučaju.

Greenpeaceov originalni protestni sajt, NesteSpoil.com, još uvek vodi na oznaku da je sajt blokiran koja se nalazi na closed.loopia.se. U međuvremenu, konkurent Loopiae, Binero, je stupio u kontakt sa Greenpeaceom i ponudio im da vrati njihov sajt online, javno tražeći od Neste Oil da odbije. Greenpeace je takođe vratio sajt online na nestespoilreturns.com, na kome se nalazi veliki baner sa pričom o tome kako Neste Oil maltretira Greenpeace zbog protestnog sajta.

Sve ovo je upravo posledica posredničke odgovornosti za narušavanje copyright monopola. O ovome govorimo sve vreme – dolazi do suzbijanja govora koji se nekome ne sviđa bez naloga suda. Više je nego došlo vreme da se copyright monopol proglasi neprimenljivim na neprofitne organizacije, kao što je Greenpeace, i na fizička lica.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow