Alarm zbog CETA-e je izgleda preuranjen

Juče su zvona za uzbunu na netu odjednom proradila zbog novog trgovinskog sporazuma – CETA, sporazuma između Kanade i Evropske Unije – koji bi trebalo da krišom progura odredbe ACTA u zakon kroz mala vrata, sada kada je ACTA snažno odbijena od strane Evropskog parlamenta. Ceo net je bio besan zbog Evropske komisije i njenog nepoštovanja demokratije. Ja mislim da je ova uzbuna preuranjena.

Originalni post je došao od Michaela Geista, a uskoro je objavljen i na BoingBoing-u i na Techdirtu. Geist navodi nekoliko pasusa iz novog trgovinskog sporazuma, CETA, uporedo sa pasusima iz ACTA, pokazujući kako ova dva sporazuma imaju identične pasuse.

Međutim, net reaguje kao da je ovo napisano nakon što je bilo jasno da će Evropski parlament odbaciti ACTA-u, ili čak nakon odbacivanja prošle nedelje: da je ovaj sporazum namerno uguravanje istih odredbi kroz mala vrata. Timeline ne podržava ovaj zaključak.

Procureli CETA dokumenti – oko čijih live verzija se još uvek vode pregovori, btw, su napisani u februaru 2012, prema Geistu. Razlog zbog koga se u njima ponovo prolazi kroz tačno ono što je napisano u ACTA-i je mnogo lakše objasniti time što su dokumenti bili napisani pre nego što su ulični protesti počeli: ovi dokumenti su jednostavno bili napisani pod pretpostavkom da je ACTA gotova stvar kojoj je samo potrebno udariti pečat, i tako su pregovarači prekopirali materijal iz ACTA-e kao podlogu za novi sporazum.

Ovo je bila više nego razumna pretpostavka Evropske komisije u februaru 2012; to je čak bio način na koji bi ja očekivao da rade svoj posao, ako zanemarimo to što mi se ne sviđa ono što rade.

Danas, međutim, stvarnost izgleda sasvim drugačije. Europarl (Evropski parlament) pazi na bilo šta što liči na ACTA-u i lupio je Evropskoj komisiji najjači šamar u životu svojim odbacivanjem ACTA-e. Ako bi Komisija pokušala ponovo nešto slično, kao naprimer sa ovim CETA ugovorom, ona bi: a) radila protiv javnosti, i b) tražila najveći politički šamar u životu na kvadrat – koji bi verovatno doveo do otpuštanja Komisije od strane Parlamenta. (Ostavka odgovornog Komesara, Karela de Guchta, je pominjana za vreme postupka oko ACTA-e – i Parlament bi se odnosio prema još jednom pokušaju da se uradi ista stvar bez imalo smisla za humor.)

Dakle, ovo nije “Povratak ACTA-e.” Ovo nije “ACTA, prvi zombi remake.” Ovo je jedan potpuno logičan dokument ako se uzme u obzir da je napisan u februaru 2012 i političke pretpostavke koje su tada važile.

Danas realnost izgleda potpuno drugačije. Ako Evropska komisija misli da ovako nešto može da progura u Evropskom parlamentu, onda su oni glupavi ignoranti. Komisija može ponekad da bude ignorantna zbog nedostatka kontakta sa običnim građanima, ali oni nisu nimalo glupi.

Nakon gore rečenog, s obzirom da su se alarmne sirene oglasile, teško da će CETA proći i ako samo izdaleka liči na ACTA-u. Sad smo došli do nivoa na kome čak i štampanje na istoj vrsti papira može biti previše – ACTA je postala toliko toksična. Očekujem da će net držati svoje budne oči na daljem razvoju događaja oko CETA-e kako bi upozorio Europarl na bilo kakav faul, ali to se još nije ni desilo.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow