Loša volja Evropske komisije ukazuje da CETA ipak može biti “ACTA, epizoda 2”

Prošle srede smo pobedili ACTA-u, kada su snage dobra unutar i izvan Evropskog parlamenta sarađivale kako bi pobedile Evropsku komisiju kojom upravljaju korporacije. Nije prošlo mnogo vremena, a već se pojavio novi trgovinski sporazum, koga je otkrio Michael Geist i koji izgleda kao sporedni ulaz za ACTA odredbe ako ACTA-u kao takvu odbaci Evropski parlament. Naziva se CETA i predstavlja trgovinski sporazum između Kanade i Evrope.

Pre neki dan sam izjavio kako to samo po sebi ne znači da će Evropska komisija pokušati da progura kopiju ACTA-e kroz Parlament – procureli draftovi CETA-e su iz februara ove godine, kada se činilo da je ACTA sigurna stvar. Zbog toga, to što je tekst bio isti je izgledalo… hm, logično, jer je bio pisan u februaru 2012. Draft teksta je izgledao kao vremenska mašina za očekivanja iz tog vremena.

Moja ocena je bila da je Evropska komisija još uvek u stanju šoka zbog snažnog i potpunog odbijanja pravca u kome je nameravala da ide. Pošto se ovo desilo manje od nedelju dana ranije, imamo najmanje još nekoliko meseci do realizacije novog dokumenta. Kao tipični kancelarijski radnici, birokrate koje rade u Evropskoj komisiji mogu da odaberu jedan od dva pravca – mogu ili da uče na osnovu svoje veoma skupe greške, da se vrate unazad i ponovo planiraju, što je veoma skupo kako organizaciono tako i finansijski, ili jednostavno mogu da nastave dalje kao da se ništa nije desilo. Ova druga opcija je politički veoma riskantan manevar zbog odlučnog odbijanja ACTA-e, iako su kratkoročni troškovi u ljudskim resursima niži – a Komisija je veoma pametna i uglađena, tako da sam sumnjao da će ponovo staviti na ulog svoj ugled da bi omogućila da autorska prava pogaze ljudske slobode i osnovna prava bez obzira na cenu.

Međutim, MEP Christian Engström je juče bio na sastanku sa osobom iz Komisije koja je odgovorna za CETA-u, Johnom Clancyem koji je prethodno bio odgovoran za ACTA-u, a koga Michael Geist takođe pominje po imenu. MEP Engström je blogovao o tom sastanku kasnije i zaključio da CETA zaista izgleda kao “prvi ACTA zombi”. Citat MEP-a Engströma:

Juče sam bio na post mortem seminaru o ACTA-i u Evropskom parlamentu. Jedan od panelista je bio građanski službenik iz EU komisije koji se bavio ACTA-om i koji sada vodi pregovore oko CETA-e.

Iskoristio sam priliku da ga pitam o CETA-i i da li je istina da CETA sadrži poglavlje o intelektualnoj svojini u kome su određene odredbe iskopirane u potpunosti iz ACTA-e.

Reakcija zvaničnika iz Komisije je bila veoma interesantna. On je potvrdio da CETA zaista sadrži poglavlje o intelektualnoj svojini, ali je odmah nakon toga krenuo da omalovažava profesora Geista (a da pritom niko nije ni pomenuo ime profesora Geista.)

Prema predstavniku Komisije, profesora Geista ne bi trebalo uzimati ozbiljno, jer je komentarisao draft koji je bio star šest meseci, a tekst se promenio u međuvremenu.

Kada sam postavio logično pitanje, da li je Komisija objavila aktuelniju verziju teksta oko koga se pregovara, odgovor je bio ne.

MEP Engström, kao i njegov pomoćnik Henrik “Hax” Alexandersson, prepoznaju ovakvo omaložavanje parlamenta kao identično ponašanju koje je Komisija ispoljila prema Parlamentu tokom ACTA predstave i zaključuje da je loša namera prisutna i u slučaju CETA-e.

Dakle, izgleda da ćemo imati déjà vu. Neizabrana EU komisija pregovara o internacionalnom dogovoru sa zakonskim efektom iza zatvorenih vrata. Svi dokumenti su tajni, a arogantno tvrdi da su svi koji dovode u pitanje ono što rade pogrešno informisani. Ista procedura kao i prethodni put.

Henrik “Hax” Alexandersson elaborira:

Izgleda da će Komisija zaista pokušati da progura CETA sporazum bez obzira na cenu. Ovaj sporazum pati od istih suštinskih problema kao i ACTA. Timovi koji su suprotstavljeni su isti kao i u slučaju ACTA-e. Tajnovitost je ista kao i u slučaju ACTA-e. A politička bitka će imati svoju prvu reprizu. Otprilike. […]

Predstavnik komisije, John Clancy, je savršeno jasno objasnio da Komisija ima nameru da nastavi sa CETA-om kao da se ništa nije dogodilo. Tj, Komisiju izgleda da nije briga što su je poslali nazad na razmatranje strategije zbog istog političkog materijala kao i u slučaju pada ACTA-e.

Ipak, iako je ovo veoma jaka indikacija, ipak neću reći sa sigurnošću da će Komisija pokušati da izvede ovu katastrofalno glupu akrobaciju. Ja pokušavam da primenim objašnjenje linije najmanjeg otpora na većinu stvari koje vidim kako bi razumeo šta se dešava.

Dakle, umesto da idem u detaljnu analizu političkih aspekata, ustanovio sam da je većinu stvari koje se dešavaju u politici lakše objasniti ako pokušate da zamislite pojedinačne ljude koji se nalaze iza scene, zamislite njihovu situaciju i odredite koje će im opcije stajati na raspolaganju i kakva će im biti osećanja. U ovom slučaju postoje birokrate koje su pregovarale o ogromnom trgovinskom sporazumu između Evrope i Kanade, verovatno više od godinu dana, da bi njihov godišnji rad bio fatalno torpedovan 4. jula. Ovaj datum je sedam radnih dana pre nego što počne letnji odmor u trajanju od šest nedelja, koji je jedini zvanični odmor od papira, još papira i još papira koji dobijaju u svojoj karijeri. Da li će odmah zakazati krizni sastanak i ponovo napisti celu stvar ili će slegnuti ramenima i brojati minute dok ne odu na odmor?

NAUČNA ILUSTRACIJA: Statistički prosečna reakcija birokrate čiji je težak godišnji rad torpedovan sedam radnih dana pre početka šestonedeljnog letnjeg odmora.

Logično je da bi ovi ljudi rekli “ne, ne možete videti sporazum,” bez obzira da li će ga ponovo napisati posle leta, neće ga napisati uopšte, ili, najverovatnije, nisu još uvek razmišljali o toj odluci jer su letnji praznici tu odma iza ćoška. Ali ovo omaložavajuće ponašanje je ipak bitan znak upozorenja i trebalo bi da intenzivira prikaz CETA-e na svim našim radarima.

Sada, međutim, birokrate Komisije napuštaju svoje poslove kako bi se uništili, menjali stanje svesti, sunčali i imali seks u toku narednih šest nedelja. Evropski parlament će biti jednako prazan. Tako da čak i ako bi želeli da protestujemo, šaljemo mailove i da se žalimo zvaničnicima, tamo neće biti nikoga narednih šest nedelja.

Dakle, umesto da rizikujemo akutni aktivistički premor (hej, upravo smo porazili ACTA-u!,) mislim da bi trebalo da pratimo primer birokrata i da uživamo u odmoru i relaksaciji nekoliko narednih nedelja. Predstava oko ove stvari zvane CETA se nastavlja krajem Augusta ili početka Septembra najranije.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow