Švedska vlada daje zeleno svetlo prikupljanju podataka o transeksualnim osobama, Jevrejima, onim slabijeg zdravlja, ciganima, sindikalcima. Zar postoji išta što može poći po zlu?

S vremena na vreme, pojavi se neki zakon na koji nemate pojma kako da odreagujete. Niste sigurni na koji način da ga obelodanite svetu: ne samo da ćete delovati alarmantno, već pre ludi kao struja. Roswell Chemtrail Bilderberg Brainlaser van Roaming Loonie. Pa ipak, eto nam istog.

U Švedskoj je upravo predložen novi zakon, zakon koji bi napravio povezanu bazu podataka nekih od najosetljivijih ličnih informacija švedskog naroda: zdravlje, istorija bolesti, etničko poreklo i članstvu u sindikatima. Možda ne zvuči previše strašno, sve dok ne shvatite da je to baza podataka o transseksualnim osobama i osobama koje su slabog zdravlja (zdravstvena pitanja / istorija bolesti), jevrejima i ciganima* (etničko poreklo) i članstvo u nekom od sindikata. Biće baza podataka o još mnogo tome, sigurno, a to stvari ni malo ne čini boljim.

Zakon o kome je reč je upravo poslat Zakonodavnom veću (lagrådet) za odobrenje da je u saglasnosti sa ustavom pre nego što se pošalje u Parlament na ratifikaciju. Već je bilo nekoliko javnih debata o njemu – kod podmlatka političkih partija, ali ne među samim političkim partijama. Švedski odbor za proveru podataka (Datainspektionen), koji je autorizovani pas čuvar privatnosti građana, je poslao mnoge kritike: oni kažu da ne mogu dati svoju saglasnost takvom tipu baze podataka ukoliko zakon ne da jasne razloge za kršenje nečije privatnosti, niti smatra poželjnim da se takav zakon uopšte i izglasa (što je veoma jaka reč kada dolazi od autoriteta).

Nažalost, Švedski odbor za proveru podataka se rutinski ignoriše kada na red dođu pitanja vezana za privatnost građana (a to je primarna funkcija kojom se on bavi).

Zapanjuje me naivnost sa kojom se ovaj zakon predlaže. Zakon i baza podataka bi trebalo da služe u istraživanju politike zapošljavanja, ali ne može se reći da je bilo koja druga baza podataka – kada bi jednom stupila na snagu – služila isključivo svojoj prvobitnoj nameni. Što me podseti – sutra, imaću članak o tome kako se svaki građanin koji je rođen u Švedskoj posle 1975. godine nalazi u najvećem svetskom DNK registru. Celokupna civilna populacija mlađa od 37 godina.

Kada vidim da se predlaže neki zakon poput ovog, samo pogledam u prošlost, protresem glavom u neverici, i pomislim “Da li zaista moramo kroz sve ovo da prolazimo ponovo?“.

*Znam da bi trenutno prihvatljiviji izraz za cigane verovatno bio Romi, ali gotovo da niko ne razume tu reč.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow