Švedska, izgubljeni raj: deo 3 – Švedska poseduje bazu podataka DNA koda svih građana mlađih od 38 godina

U okviru naše serije u kojoj pokazujemo da je Švedska zemlja koja voli da se pretvara da predstavlja belog viteza u sjajnom oklopu koji se bori za građanska prava, dok radi upravo suprotno, došli smo do takozvanog PKU registra. To je baza podataka DNA koda čitave populacije koja je rođena posle 1975, koja se – između ostalih stvari – koristi za kriminalne istrage.
Zvučalo je odlično. Počevši od 1975. godine, sve bolnice će uzimati uzorke krvi svake novorođene bebe i čuvati ih radi medicinskih istraživanja, posebno da bi se testirala i pratila Fenilketonurija (PKU), koja predstavlja nesposobnost da se metaboliše fenilalanin (indirektni sastojak skoro svih dijetalnih sokova, između ostalih stvari.)
Medicinska istraživanja su dobra, zar ne?
Nakon visokoprofilnog ubistva Ane Lind 2003. godine, u javnost je dospelo nešto čudno o načinu na koji je policija utvrdila ko je ubica. Ispostavilo se da su zakoni o policijskoj istrazi, zakoni koji određuju način na koji policija može da ušeta i zapleni dokaze koje smartra relevatnim za istragu, poništili medicinsku tajnovitost PKU uzoraka – i policija je jednostavno ušetala i zaplenila uzorak krvi osumnjičenog, koji je uzet kada je rođen iz medicinskih razloga, da bi uradila forenzičko DNA uparivanje. Ovo je prvi slučaj da je baza podataka o medicinskim uzorcima krvi iskorišćena kao DNA registar za policijska istraživanja; a to se već duže vremena dešavalo nezvanično, barem od 1998.
Dakle… od toga da je bilo arhiva za napredna medicinska istraživanja pod pristankom, skladište je sada promenilo svhu reinterpretacijom postojećih zakona: Švedska policija sada ima bazu podataka DNA čitave populacije koja je rođena posle 1975. sebi na raspolaganju. Nijedna druga zemlja za koju znam nema tako sveobuhvatnu bazu podataka DNA praktično čitave civilne populacije ispod srednjih godina. Ovo takođe ukazuje na opasnosti od tajne promene misije baze podataka, kada se nešto što je prikupljeno za jednu svrhu iskoristi za nešto drugo – i da svaki podatak koji vlade prikupljaju mora biti posmatran iz svetla najgoreg mogućeg slučaja zloupotrebe.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow