Holandska Piratska partija utrostručila broj glasova, ali nije ušla u parlament

Na izborima prošle nedelje, holandska Piratska partija nije uspela da uđe u Parlament. Međutim, ona je uspela da ostvari neverovatan uspeh utrostučivši broj glasova širom zemlje.

Pošto su glasovi sa izbora od 12. septembra u Holandiji izbrojani, jasno je da je Holandska Piratenpartij dobila 0.33% glasova. Ovo nije dovoljno za mesto u parlamentu, ali je broj glasova utrostručen u odnosu na prethodni rezultat od 0.11% glasova.

Utrostručenje broja glasova, sa nekih 10 000 na 30 000 glasova, predstavlja neverovatan uspeh. To je najteža transformacija koju treba da prođe neka nova partija: uobičajeno “utrostručenje” glasova se dešava kada se sa jednog pristalice pređe na tri, ili možda sa dvoje na šest. Na nivou desetina hiljada, mislim da je ova faza rasta najteža, jer je samo malo ispod kritične mase koja je dovoljna za stvaranje javne svesti, a ipak predstavlja najveći neophodan rast koji je procentualno potrebno ostvariti.

Zbog holandskog političkog sistema Piratenpartij je imala velike šanse da kao nepoznata osvoji prvo poslaničko mesto u nacionalnom parlamentu. Holandski politički sistem je takav da favorizuje nepoznate učesnike i političke izazivače. Za razliku od Švedske, gde vam je potrebno 4% glasova na nacionalnom nivou da biste dobili jedno mesto u parlamentu, ili Nemačke, gde vam je potrebno 5%, takve barijere ne postoje u Holandiji. Prvo mesto u parlamentu se dobija za otprilike 0.67% glasova na nacionalnom nivou.

Međutim, ovo nije tako jednostavno. Partije izazivači koje imaju realne šanse u Parlamentu dobijaju neverovatnu količinu medijske pažnje u zemljama kao što su Švedska i Nemačka ako je suditi na osnovu probaja pirata u tim zemljama. U Holandiji su međutim ljudi toliko navikli na male partije u Parlamentu sa samo jednim ili nekoliko poslanika, da pojava novog izazivača na parlamentarnom nivou jedva predstavlja ikakvu vest. Zbog toga, holandska Piratenpartij nije imala značajnu pomoć od medija pri ostvarivanju ovog rezultata, već je sama morala da utrostruči broj glasova na 0.33%.

I nemojmo zaboraviti da se ista pravila odnose na Holandiju kao i na ostale zemlje – u istom trenutku kada počnete da uzimate glasove u merljivoj količini od političara stare garde koji sprovode zadatke copyright industrije i industrije velikog brata, politika počinje da se orijentiše u boljem pravcu. Ne postoji ništa što bolje privlači pažnju političara od mogućnosti da budu zbačeni sa vlasti.

Na osnovu sadašnje trajektorije, holandska Piratenpartijulazi u parlament na sledećim izborima. Ali sa druge strane, ulazi i nemačka Piratenpartei. Trka se nastavlja.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow