Så, var Angela Merkel en terrorist eller en pedofil?

Nyheten om att Angela Merkels telefon har avlyssnats av USA avslöjar den största avlyssningslögnen någonsin – att massövervakning är till för att fånga pedofiler och terrorister. Den tyska förbundskanslern är rasande, med all rätt, och hon borde vara lika rasande å sina medborgares vägnar. Massövervakning handlade aldrig om terrorister och pedofiler: det är ett verktyg för ren och skär dominans.

Med avslöjandet om att den tyska förbundskanslern Angela Merkels telefon har avlyssnats av amerikanska spionbyråer har massövervakningen fått ytterligare uppmärksamhet. Detta är välkommet, då det intensifierar diskussionen om medborgarrättigheter, yttrandefriheten, tryckfriheten och åsiktsfriheten – och hur dessa friheter måste föras över till onlinevärlden.

Till en viss grad är det sorgligt att det krävs en personlig förolämpning mot en ledande politiker för något så allvarligt som ett hot mot demokratin ska märkas, men här står vi nu. Massövervakningen har utökats massivt utan vidare kraftiga protester, på grund av att ledande politiker lugnar ner invånarna genom att använda ännu värre skrämselord, och det är en mycket vanlig taktik.

Vi har ofta och vid upprepade tillfällen fått höra att massövervakning och avlyssning är nödvändigt för att “fånga terrorister”. Pedofiler nämns också då och då. Det är en fullständig och komplett lögn.

I det sammanhanget sägs det också att massövervakningen, som ligger som ett täcke över alla medborgare, behövs för att hitta nålarna i vår stora och globala höstack. Du kan bli övervakad och avlyssnad så att regimerna kan hitta den där “någon annan” och att du bara slumpmässigt har råkat hamna under luppen.

Men vi har också det faktum att Barack Obama personligen godkände avlyssningen av Angela Merkel. Detta betyder att det inte fanns någon slump inblandad; hon var en direkt, personlig och individuell måltavla.

Detta kräver att vi ställer oss den oundvikliga frågan: Var Angela Merkel en terrorist eller en pedofil? Det måste vara det ena eller det andra, med tanke på de löften vi har fått från de som förespråkar massövervakning och avlyssning. Så vilket av alternativen är det?

Det uppenbara svaret, nu när vi har all information, är varken eller – eftersom massövervakning och avlyssning aldrig infördes för att fånga terrorister eller pedofiler. Det var en lögn, en stor fet lögn, en gigantisk och ideligen upprepad lögn.

Syftet med avlyssning och massövervakning har alltid varit dominans. Geopolitisk dominans över andra länder, regimers dominans över medborgare. Att trycka ned folk i skorna, att sparka undan stegen för alla som har klättrat till toppen. De som har tillgång till all information kan, och kommer, dominera resten.

Notera dock att förbundskansler Angela Merkel enbart är upprörd för att hennes egen telefon har avlyssnats. Hon har inte uttryckt någon som helst ilska över att 82 miljoner tyskar och 500 miljoner européer blir behandlade på precis samma sätt. Om vi inte fortsätter prata om medborgarrättigheter så kommer politikerna sluta avlyssna varandra och fokusera helt på att massövervaka och avlyssna deras medborgare. Det är inte heller i närheten av okej.

Om du blir avlyssnad, vilket du blir, så är det för att någon försöker dominera dig.

(Läs också artikeln som förklarar hur vi vet till 100% att massövervakningen aldrig har fångat en enda terrorist. Och det är ju inte så konstigt – det var aldrig syftet.)

Denna artikel översattes till svenska av Malin Moberg.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow