Louis Michel-affären: Lobbyister går från att influera europeiska lagar till att direkt skriva dem

Den belgiska EU-parlamentarikern Louis Michel blev nyss rankad som den näst värsta när det gäller integritetsfrågor på nätet, av siten LobbyPlag.eu efter att ha föreslagit 150 lagändringar som skadar integriteten. Men Louis Michel hade inte hört talas om dessa förslag, han visste inte ens om att han hade föreslagit dem.

I Belgien är Louis Michel en väldigt känd politiker som har varit borgmästare, minister och en respekterad ledare för de liberala. Hans son är den nuvarande ledaren för det belgiska fransktalande liberala partiet (MR, Mouvement Réformateur).
Louis Michel blev EU-parlamentariker år 2009, mycket tack vare sin popularitet.

Men nyligen avslöjade siten LobbyPlag.eu att Louis Michel har föreslagit 158 lagändringar som verkar väldigt influerade av industriella lobbygrupper, och som skadar integriteten. Detta gör honom den näst värsta EU-parlamentarikern när det gäller just integritet, näst efter den tyska Axel Voss.

När Louis Michel ifrågasattes svarade han först att han inte visste vad det handlade om, att han är en “radikal försvarare av integitet”, och att när ändringarna föreslogs så var han i Mali på resa.

Senare samma dag upptäcktes det att lagändringarna hade föreslagits av Louis Michel’s assistent, Luc Paque (som har varit senator i Belgien). Luc Paque medgav öppet att han hade mottagit förslagen från flera personer och industriella organisationer, bland annat FEB och Agoria som båda är belgiska branchorganisationer. Eftersom det inte gick att nå Louis Michel och eftersom att det fanns en deadline så valde han att skynda på processen och att använda sin chefs namn utan att ha tillfrågat Louis Michel.

Luc Paque har avgått och Louis Michel verkar betrakta fallet som avslutat.

Vad denna historia lär oss är skrämmande på många plan.

Vi har nu fått bevisat att europeiska lagar skrivs direkt av industrierna. Det handlar inte längre om lobbyer, utan industrierna skriver själva de europeiska lagarna. De gör precis vad de vill.

De behöver inte ens korrumpera folkvalda politiker. Systemet fungerar så bra, för dem, att om vi tar Louis Michel’s påstående som en självklar sanning så skriver politkerna lagar utan att veta någonting om dess innehåll. Om det inte hade varit för öppenhetsktivister som LobbyPlag.eu, så skulle vi inte ha vetat om lagändringarna som har föreslagits av Louis Michel, inklusive de som Louis Michel själv har föreslagit!

I belgiska kretsar är det allmänt känt att Louis Michel aldrig har blivit introducerad till ny teknologi, och att han inte är bekväm med datorer.
Även om Louis Michel får alla tekniska detaljer i förslagen så är det sannolikt att han inte skulle förstå majoriteten av dem, och det hade varit intressant att fråga Luc Paque om han förstår innebörden av dem och varför han tycker att de var bra.

Vad som är ännu mer skrämmande är att en EU-parlamentariker och erfaren politiker som Louis Michel inte ser problemen i detta. Han lägger skulden på en av sina anställda utan att ta på sig något av ansvaret själv. Nu har vi personer som har tusentals människors förtroende, som får får mycket bra betalt och när problem uppstår så skyller de officiellt ifrån sig på sina anställda.

Men när en historia som denna uppdagas, hur många andra väntar fortfarande på att upptäckas? Detta är ett definitivt bevis på att man inte kan lita på systemet, och att vi behöver total öppenhet, och att civilrättsaktivister verkligen behövs. Givetvis är det fortfarande möjligt att Louis Michel ljuger och att han var korrupt. Även om det inte vore acceptabelt så vore det åtminstone förståeligt. Det skulle visa på felen med korruption och inte systemet i sig.

Jag väntar mig att många “anti-europeiska” kommentarer kommer skylla på de europeiska instutitionerna. Men oroa er inte, det sker antagligen på exakt samma sätt i ditt land. Men vi har kanske inte aktivister som LobbyPlag.eu i varje land. Detta visar varför vi behöver att hela Europa tillsammans kämpar för öppenheten och integriteten.

Det kanske vore enklare för alla som vi fick veta att Louis Michel helt enkelt var korrupt.

Det säger en hel del om hur våra politiska system fungerar idag – våra politiker är inte ens kompetenta nog att vara korrupta.

Bild från European Commission DG ECHO.

arrow