Sex månader till EU-valet; Piratpartiet kan nu lägga till protokollet allt man kunde hoppas på

Om sex månader, den 25 maj, har piratrörelsen sitt första omval när Piratpartiet försvarar sina två platser i EU-parlamentet. Att bli omvald är ett helt annat spel än att bli invald som utmanare; att försvara sin titel innebär att man måste kunna uppvisa resultat. Piratpartiets meriter och åstadkommanden är inte bara acceptabla; de är rent av imponerande.

Sommaren 2009 blev Piratpartiet invalt i EU-parlamentet med först ett och sedan två mandat, efter att ha blivit Sveriges största parti bland väljare under 30 år. Detta var Piratpartiets första genombrott, som sedan kom att återupprepas i många av de 70 länder som partiet har spridits till hittills.

Men att bli invald på en grund av förändringar och framsteg är något annat än att bli omvald efter att ha levererat. Så hur ser Piratpartiets meritlista ut nu när den första perioden går mot sitt slut? Med sex månader kvar till valet, och valkampanjen som mer eller mindre kickar igång idag, låt oss titta på varför Piratpartiet förtjänar att bli omvalda: låt oss titta på vad som har åstadkommits när det gäller att göra Europa till en bättre plats – och allt detta med bara två av sammanlagt över 750 EU-parlamentariker.

Piratpartiet förhindrade “three strikes” i Europa. Det allra första som hände under mandatperioden var slutförhandlingarna om det så kallade Telekompaketet, där upphovsrättsindustrin hade lobbat ganska intensivt för att introducera three strikes i Europa – som skulle stänga av människor från internet med ingen bättre anledning att de hade anklagats för att bryta mot upphovsrätten, och som då skulle förneka människor en av deras mest grundläggande medborgarrättigheter enbart för att ha belastat ett föråldrat affärsintresse. Men genom en kombination av skicklighet, tur och hårt arbete så hamnade en av Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström, i den slutgiltiga förhandlingsgruppen i EU-parlamentet, och det fanns inte en chans att Piratpartiet skulle acceptera att parlamentet överväldigades av förlegade affärsintressen. Three strikes förhindrades, och gjordes olagligt i Europa, enbart tack vare det viktiga arbetet som Piratpartiet utförde.

Piratpartiet stoppade ACTA. Genom hårt, disciplinerat och ihärdigt arbete lyckades Piratpartiet sporra den grupp som inifrån parlamentet satte sig emot Acta, tillsammans med en annan grupp utanför parlamentet, främst bestående av aktivister. Samtidigt som många aktivister arbetade hårt för att uppnå detta resultat så var Piratpartiet de enda inifrån EU-parlamentet som gav parlamentarikerna en korrekt bild av vad som skedde, en helt annan bild än den som företagens lockfåglar målade upp. Därför var det inte tillräckligt att ha Piratpartiet i EU-parlamentet för att vinna, men det var en nödvändig del – från Amelia Andersdotters fotarbete i Industrikommittén till Christian Engströms arbete i utskottet för rättsliga frågor. Vi lyckades också med att bistå det externa trycket, från att rapportera om händelser, till att hjälpa till att organisera och sporra det externa motståndet, och till att framgångsrikt föreslå att blommor skulle skickas efter omröstningen till de parlamentariker som valde att representera medborgarna istället för industrierna. Vår kombination av insyn, aldrig sinande förklaringar samt aktivism utifrån var nyckeln till att lyckas med detta. Och ACTA stoppades i Europa, och dog därmed ut i hela världen.

Piratpartiet fick konventionellt stöd för den radikala men nödvändiga upphovsrättsreformen. Att gå från ett förslag till att få konventionellt stöd är svårt, men en av de större partigrupperna i EU-parlamentet – den gröna gruppen – har lagt allt sitt stöd till Piratpartiets förslag om en upphovsrättsreform, som bland annat inkluderar att korta ned tiden för det ursprungliga handelsmonopolet till fem år efter offentliggörande, att alltid tillåta icke-kommersiell delning, att förbjuda av alla former av digitala rättigheter, fri sampling och mixing, och mycket mer. Även om den gröna gruppen inte alltid har majoritet så är detta ett stort steg mot ett av slutmålen.

Sammantaget så kan den första mandatperioden beskrivas som en serie briljanta och framgångsrika politiska drag, ritandet av den berömda gränsen som inte får passeras samt en vändning i kriget om medborgarrättigheter som drivs av den föråldrade upphovsrättsindustrin. Upphovsrättsindustrins offensiv har framgångsrikt avstannats, tack vare hårt och ihärdigt arbete. Men drivkraften och tempot måste fortsätta, för att vi ska kunna få kampen om medborgarrättigheterna att gå framåt.

Här är ett exempel på frågor som vi redan nu vet kommer hanteras under nästa period, och där Piratpartiet måste vara närvarande:

Upphovsrättsreformen. Vi vet inte när denna fråga kommer upp eller hur ursprungsförslaget kommer att se ut. Men vi vet att det kommer vara nödvändigt att skära sönder och motverka de värsta bitarna som till en början kommer att komma från så kallade “intressenter”, alltså de värsta och fulaste industrierna. Vi är faktiskt ganska optimistiska när det gäller föryngringen av parlamentet, vi kommer kunna släpa en sparkande och skrikande upphovsrättsindustri in i modern tid. Målet är, naturligtvis, att helt och hållet legalisera åtminstone icke-kommersiell delning av kunskap och kultur – något som inte skulle ha behövt ta så här lång tid. Detta faller inom ramen för möjliga resultat, det gjorde det inte innan Piratpartiet fick sina första mandat.

Medborgarrättigheter på nätet. EU-parlamentet har redan startat ett antal utfrågningar efter Snowdens avslöjanden om det utbredda maktmissbruk som de amerikanska, brittiska och svenska säkerhetstjänsterna utövar. Detta kommer fortsätta en bra bit inpå nästa mandatperiod.

Nätneutralitet. Denna kritiska strid för internets framtid (och emot en vinstmaximerande och föråldrad telekomindustri, vill jag tillägga,) har bara börjat, och det första steget som har tagits visar att det finns mycket kvar att göra. Nätneutralitet eller ingen nätneutralitet? Den frågan kommer sannolikt att avgöras under nästa mandatperiod.

Ytterligare ett handelsavtal. Idag ligger mycket fokus på “the Trans-Pacific Partnership agreement”, men ett precis lika lömskt avtal, vid namn TTIP, är nu på gång – i hemlighet, som vanligt – mellan USA och EU. Vi kanske kommer bli tvungna att hantera det på samma sätt som vi hanterade ACTA, om de första rapporterna om rentav skandalöst innehåll visar sig stämma.

Piratpartiet siktar på att behålla sina två mandat och på att få ett tredje, av Sveriges 20 totala platser. Det är ett ambitiöst mål, men det är fullt rimligt. Om målet uppnås eller inte kommer till stor del att hänga på dig, du som läser detta. Du följer antagligen denna blogg och artiklarna här, och mycket av den framtida framgången hänger på personer som bara pratar om Piratpartiet från och med nu och sex månader framåt, vilket får många människor att höra namnet om och om igen.

Prata om Piratpartiet med dina vänner och kollegor. Nämn partiet vid namn, och nämn att partiet måste bli omvalt. Svärmen med tiotusentals människor som gör något litet är vad som möjliggjorde den första vinsten, och den kan fungera lika utmärkt nu också. Du kan vara en del av detta.

Denna artikel översattes till svenska av Malin Moberg.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow