• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Sociogrammen var nyckeln hela tiden

13

Uncategorized

Uncategorized

Idag skriver Mark Klamberg, Micke och Anna från stoppafralagen.nu, Peter Seipel, Janne Flyghed, Cecilia Magnusson Sjöberg, Jussi Karlgren, Markus Bylund, Karl Palmås, Christopher Kullenberg, Pär Ström och Johan Westerholm på DN Debatt om FRAs sociogramkartläggning.

Det sägs att det svåraste att se är det som är mitt framför ögonen på en.

Den 8 mars 2007 bloggade jag om FRAs sociogram för första gången. 18 månader sedan. Då sände SVT ett kort reportage där jag direkt kände igen vad som hände på en av FRAs skärmar i reportaget; de kartlade kontakter. Gjorde trafikanalyser, som det heter i signaltrupperna.

Då tog jag det som intäkt för något helt annat, att FRA spanade på individer (för annars skulle de inte kartlägga kontakter).

Samma sak rapporterade SVT den 16 juni i år (avslöjandet av databasen “Titan”), något som nämns i artikeln i DN, och jag bloggade även om det.

Men det är först med Mark Klambergs juridiska djupgrävningar som vikten av den pusselbit som hela tiden legat mitt framför ögonen på de flesta av oss blivit klar. FRA kartlägger sociogram. Kartlägger vilka som har kontakt med vilka. Så mycket visste vi. Men inte att det var en så stor del av verksamheten. Det innebär också att vi har seriösa demokratiproblem, om våra sociala nätverk är så kartlagda. Det finns t.ex. personer jag ofta har kontakt med som jag aldrig någonsin skulle lägga upp som kompis officiellt på Facebook, för både min och deras skull.

Artikeln lägger också fram hypotesen att den “datareduktion” som sker i samverkanspunkterna inte sållar bort ointressant trafik. Den sållar bort ointressanta trafikdelar. Närmare bestämt själva meddelandet. Avsändare, mottagare, tidpunkt, etc. skickas vidare till FRA för analys och sociogramkonstruktion. Om detta stämmer, så innebär det verkligen att FRA spanar på precis alla, hela tiden.

Vi vet redan att de redan har gjort det, sedan ungefär 1976, med allt de kommer åt över satellittrafik. Redan det är en skandal.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): BERGTAGEN | Messerschmitt | Anna Troberg | blur | Mark Klamberg | Jens O. | scaber_nestor | Farmorgun i Norrtälje | Opassande | Ting och Tankar | Den förvånade pappan | supermamman | supermamman igen | JRLs Blogg | unt.se – Ledarloggen | Signerat Kjellberg | Hax | strötankar och sentenser | Oscar Fredriksson (c) | Mårtensson | Olofs blogg | Kanalen | Intensifier | Olofs blogg igen | Stockholm enligt Ankersjö | Mina Moderata Karameller | Christian Engström (pp) | Ledarredaktionens blogg | Uppsala-Hansen | Videosurfen | Jens O. igen | åkestam.holst | Rick Falkvinge (pp) | Anna Troberg igen | Viskningar och rop | Rick Falkvinge (pp) igen | UTRYMME | Tidningsliv | Enligt Min Humla | Bharfot | Anna Troberg #3 | Händelsehorisont | satmaran | Conjoiner | Tomas sida | Teflonminne | Idéer, tankar och reflektionerHeiti Ernits (mp) | Liberal och långsint… | scaber_nestor igen | Svensk Myndighetskontroll | Tiarafeministen Linnéa | Kommunisternas blogg | ebbe cederblad | www.webhackande.se | Mark Klamberg igen | projo’s blog | Du är vad du läser | scaber_nestor #3 | Rick Falkvinge (pp) #3 | Farmorgun i Norrtälje igen | Lakes lakonismer | Fradga | Käringen mot strömmen | Mikael Persson | A die Wundes Weblog | ProjektPåRiktigt | Björn Wadström – ettan | Enligt Min Humla igen | Messerschmitt igen | Motbilder | LordParzifal’s Woodland Journal | Conjoiner igen | Pophöger | ProjektPåRiktigt igen | Sannas Blogg | Rick Falkvinge (pp) #4 | sd mönsterås | Konvertittbloggen | Hampus Algotsson | Gunilla?s travelogue | Soundness in an unsound world | Svensk Myndighetskontroll igen | Mina Moderata Karameller igen | InkyWings Motivstämplar | Mårtensson igen | Argast Nu | Jag, Wihlman | kamferdroppar | I Cattas lilla värld | Mårtensson #3 | Huset ved bekken | Liberal och långsint… igen | regine – Devote.se | Säkerhet & Sånt | JRLs Blogg igen | Tankar i Gryningens Ljus | annie | Hax igen | Rick Falkvinge (pp) #5 | ICMPECHO | Music, Maestro, Please! | www.webhackande.se igen | apg29.com | En vanlig $vensson | Sanna Rayman | Anna Troberg #4 | Opassande igen | MSB-kommitténs blogg | Mark Klamberg #3 | JohanNorberg.Net | Lars-Ericks blogg | Motbilder igen | Kommunisternas blogg i
gen | Kulturbloggen | Anna Troberg #5 | Rick Falkvinge (pp) #6 | Jens O. #3 | Ledarredaktionens blogg igen | Johanna Wiström | Christian Engström (pp) igen | Intensifier igen | Sjölander | scaber_nestor #4 | Svensk Myndighetskontroll #3 | Hultins tankegång | Jakob Heidbrink – Meddelanden från juridikens maskinrum | Harning | Strutz refleXioner | Conjoiner #3 | Mårten Schultz. | scaber_nestor #5 | Kurvigheter | Opassande #3 | Dagens filosofiska tanke | Anna Troberg #6 | Jens O. #4 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Opassande #4 | med pinner | The Glamorous Librarian | Hax #3 | Björn Wadström – ettan igen | Defective Mind | Intensifier #3 | it sucks being a girl | Fajaf Blog | Rick Falkvinge (pp) #7 | Enligt Min Humla #3 | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | Bloggtidningen igen | Mias Landliv | Conjoiner #4 | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg igen | Björn Wadström – ettan #3 | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Lakes lakonismer igen | Kommunisternas blogg #3 | projo’s blog igen | Copyriot | VendettanBettan | Drottningsylt | Jens O. #5 | ProjektPåRiktigt #3 | Mark Klamberg #4 | f.d. Patrik i Politiken) | pensionismer | Use the finger | Davids åsikter | Uppsala-Hansen igen | Arnes kommentarer | UD/RK Samhällsdebatt | Zac’s åsikter på ett fat. | Rick Falkvinge (pp) #8 | Farmorgun i Norrtälje #3 | Johan Ingerö | Maria Ferm | Hax #4 | Hax #5 | Staffan Danielsson | Kulturbloggen igen | Lennart Holmlund | projo’s blog #3 | Christian Engström (pp) #3 | Jens O. #6 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Rick Falkvinge (pp) #9 | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views | Rick Falkvinge (pp) #10 | Harning igen | Anna Troberg #7 | Anna Troberg #8 | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #6 | Opassande #5 | Amina Huseins Blogg – Skyddad ID – Jagad | Harning #3 | Jens O. #7 | ebbe cederblad igen | LordParzifal’s Woodland Journal igen | Bloggen Bent | Christian Engström (pp) #4 | Anna Troberg #9 | Johanna Wiström igen | Opassande #6 | Sennbrink Konsult | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | Björn Wadström – ettan #4

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

13

 1. […] är första gången som den här aspekten av FRA-lagen lyfts fram ordentligt. Att FRA höll på med sociogram var känt sedan tidigare, men inte att att det var en så stor och viktig del av verksamheten. Med den […]

 2. […] lista från Anna Troberg): Opassande | Björn Wadström – ettan | Rick Falkvinge (pp) | Rick Falkvinge (pp) igen | jj.n | Jens O. | djävulskattungen | Kurvigheter | Det Progressiva USA | Mitt i steget | […]

 3. […] Hax (kallar det för en totalsågning), Christian Engström (tar upp sociogram), Klamberg, Rick Falkvinge (om sociogram), Copyriot (som alltid är ett steg före!), Kalle (kommer ut som civilingenjör […]

 4. […] har redan hunnit skrivas en hel del om detta, bland andra hos rick och hos […]

 5. 5

  Mitt sociogram ser ut typ såhär:

  Onsdag *——–* Onsdags mamma

  Jag visste väl att det fanns fördelar med att vara asocial!

  Om sociogrammen är det som FRA huvudsakligen är intresserade av så innebär det ju i ännu större grad än tidigare att det är för sent att riva upp lagen efter att den har trätt i kraft. Man kan nog få ihop tillräckligt med data för detaljerade sociogram bara på ett par månaders avlyssning.

 6. […] du läser och vilka obskyra föreningar du är medlem i. Sedan 1976 har de sysslat med att kartlägga människor, med hjälp av all information de kommit åt via satelliter och genom kohandel med andra […]

 7. 6

  Jättebra att FRA:a kartläggning av sociala nätverk kommer i dagen. Jag skrev en artikel om det den 10 juli i förhoppningen att frågan skulle lyftas, nu har det äntligen hänt.
  http://martin.swende.se/?p=qwe

 8. 7
  Blubb

  Datainspektionen lär dock inte hitta något av det här när de granskar FRA nu i veckan. De kommer nämligen inte fråga databasen Titan själva, utan bara begära ut handlingar av FRA.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article401396.ece

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article397790.ece

  Jag frågar mig: När blev det ok att låta brottslingen vara den som tar fram bevisen?

 9. […] | Svensk Myndighetskontroll igen | Opassande #5 | johannicklasforsberg | Rick Falkvinge (pp) igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ICMPECHO igen | FLORAS KULLE – butiken, prylarna och livet på landet | hanglar | […]

 10. […] | Svensk Myndighetskontroll igen | Opassande #5 | johannicklasforsberg | Rick Falkvinge (pp) igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ICMPECHO igen | FLORAS KULLE – butiken, prylarna och livet på landet | hanglar | […]

 11. […] | Drottningsylt | Rick Falkvinge (pp) #4 | Opassande #5 | Opassande #6 | Rick Falkvinge (pp) #5 | Rick Falkvinge (pp) […]

 12. […] ansatser för att avlyssna vår privata kommunikation. Vi ser ansatser för att makten ska se vilka vi kommunicerar och umgås […]

 13. […] över personer och organisationer. I dagens DN finns det en alldeles utmärkt debattartikel om hur sociogram […]

Add a Comment

7 × 3 =

On Facebook

Popular Articles

More in Uncategorized

guy fawkes execution
0

Civil Liberties – Andrew "K`Tetch" Norton

Civil Liberties – Andrew "K`Tetch" Norton

Other Recent Headlines

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
173

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)