Antipiratlagen IPRED1: förvaltning vs politik

Problemen med piratjägarlagen vars bakgrund jag beskrev nyligen är många och legio. Problemen ligger dessutom på så många olika plan att man måste försöka kategorisera dem.

Det är dessutom skarpt läge nu — riksdagsledamöterna måste få reda på detta, och det från oss. Du och jag och alla andra. Nu har vi alla ett ansvar.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

Problem 1: Förvaltning vs. politik

Vi har vattentäta skott mellan förvaltning och politik i Sverige. Vår författning är konstruerad så.

I klartext betyder det att vi har folkvalda politiker som bestämmer hur lagarna och reglerna ska se ut, och sedan har vi tjänstemän som ser till att lagarna och reglerna efterlevs. Politiker får inte lägga sig i hur reglerna tillämpas och efterlevs – ifall någon i regeringen gör det kallas det för ministerstyre och anses vara väldigt allvarligt.

På samma sätt får tjänstemän inte bedriva politik. Men det har börjat ruckas på ganska ordentligt. När jag pratade med Christoffer Démery, som arbetar med att ta fram de här lagförslagen, så gjorde han solklart att han hade väldigt tydliga politiska åsikter om hur förslagen ska se ut, och att de “inte höll med om Piratpartiets politik”. Stefan Johansson, som är Christoffers kollega, föreläste för flera år sedan om hur det lagförslaget skulle komma att se ut, och det gjorde han på Föreningen För Upphovsrätt (uppmärksammat av Floodis).

Tjänstemän ska inte hålla med om politik, eller låta bli att hålla med om politik. De ska inte ha någon åsikt om politik över huvud taget, lika lite som politikerna ska ha åsikter om hur förvaltningen ska sköta enskilda fall. Det är politiker som ska ha åsikterna och fatta styrbesluten och göra avvägningarna. Tjänstemännen ska förvalta och utföra de politiska besluten.

Grundproblemet är att det betraktas som förvaltning av upphovsrättslagen. Att förvalta och bevara upphovsrättslagen. Att försvara upphovsrätten mot externa hot som kommer från teknisk utveckling och hur befolkningen, framför allt den digitalt literata delen av befolkningen, reagerar på utvecklingen. Att låta tjänsteman förvalta status quo.

Men det är fan inte förvaltning. Det är politik på hög nivå. När man måste göra avvägningar mellan
brevhemlighet och upphovsrätt, så är det inte förvaltning. När man inför en privat poliskår, så är det inte förvaltning. När man återinför hämnd som straffmått, vilket inte varit fallet i åtminstone ett par mannaminnen, så är det inte förvaltning. Då är det fan politik.

Problemet är att politikerna i riksdagen är digitala analfabeter som uppför sig som blinda och stupfulla trumpetande elefanter som trampar runt i en äggpaketeringsanläggning. De tar inte ansvar för att detta är politik på hög nivå, utan gör bara som tjänstemännen säger. Mycket för att politikerna inte förstår frågorna ens på ytan, och hur de påverkar samhället i grunden.

Men politik ska inte beslutas av tjänstemän. Politik ska beslutas av politiker. Det är det som är hela idén med vattentäta skott mellan politik och förvaltning.

Det är tjänstemannapolitik, och är helt oacceptabelt. Men det förklarar varför upphovsrättslobbyn har lagt ner ansenliga summor — ansenliga även i internationella jämförelser — på att bearbeta Justitiedepartementet.

Sådant kallas för korruption. Tillsammans med att politikerna struntar i frågan, trots att det är politik som berör varenda del av det framträdande informationssamhället och grundläggande medborgarrätt, så blir resultatet katastrofalt.

Förbundssekreteraren för Ung Pirat, Mattias Bjärnemalm, uppmärksammade igår att ungdomsministern inte ens hade hört talas om lagförslaget att inleda en klappjakt på hela den yngre generationen. Så omedvetna är politikerna.

Ingen privatpolis i Sverige. Säg nej till upphovsrättslobbyn.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Bloggat om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Opassande | Anna Troberg | Rick Falkvinge (pp) | Svensson | ProjektPåRiktigt | Opassande igen | Hax | satmaran | Rick Falkvinge (pp) igen | Opassande #3 | Davids åsikter | Samtidigt i Uppsala | Klibbnisses Blogg | Intensifier | Hax igen | Svensson igen | Bitchslap Barbie | Dumheterna | Rick Falkvinge (pp) #3 | Motpol | Josef säger… | Copyriot | Rick Falkvinge (pp) #4 | Anna Troberg igen | Christian Engström (pp) | Hax #3 | satmaran igen | Dynamic Man

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Intensifier » Välkommen till hyrsnutsamhället

  […] Lösningen blir då istället privat rättsskipning. Poliser är dyra och måste gå genom domstolar. Istället ger man nu större befogenheter till privata rättighetsinnehavare att hämta ut exempelvis IP-nummer för att kunna bötfälla fildelare. Jag kallar detta för en nedmontering av rättsstaten, Rick kallar det för en retardation till medeltida hämndsystem. […]

 2. RikMatts

  Dis is urup.

 3. Kluris

  Den lagstiftande, den juridiska och den exekutiva makten. Så är alla rättsstater uppbyggda, till detta brukar den inofficiella fjärde statsmakten läggas, dvs. journalistiken som har den granskande makten. Det betyder att politiker varken får leka polis eller utdöma straff, lika lite som att polis och militär får stifta egna lagar eller utdöma straff, eller att domare och jusrister får leka polis eller stifta egna lagar. Journalisterna har uppgiften att skrika högt, mycket högt var gång det sker, så att makten, dvs. folket var makten utgår ifrån kan avsätta de skadliga elementen. Det är så det är tänkt att fungera.

  Men idag har systemet börjat falla ihop. Journaliskåren har i mångt o mycket abdikerat sin roll som maktens granskare, de har antagligen funnit det bekvämare att istället bara rapportera om sportresultat, skvaller och andra bekväma nyheter. Politikerna är också precis lika bekväma och har abdikerat sin styrande roll och agerar bara gummistämpel åt de exekutiva tjänstemännen. Regeringen är så regeringsoduglig att de i praktiken lämnat över den lagstiftande rollen till några få tjänstemän, och som ni vet så röstar vi inte på tjänstemän. Den dömande makten uppvisar också en del avarter, i synnerhet då i sas. politiskt känsliga frågor, turerna kring TPB-tillslaget och dess efterspel manar verkligen till eftertanke. Detta innebär i praktiken att demokratin är satt ur spel, sveriges statskick fungerar inte som det ser ut nu.

  Soppan kring FRA visar också tydligt hur hela systemet börjar braka ihop. Vi vet idag att FRA brutit mot lagen i många år, och det normala är att åtala brottslingen, inte att låta brottslingen skriva en ny lag som legaliserar det han sysslar så att det kan fortgå. Men detta är vad som skett, FRAs direktör, FRAs jurister och några tjänstemän inom försvarsdepartementet har skrivit sin egen lag, och politikerna agerar lydiga tjänstemän. Så här ser det ut när man granskar tillkomsten av de flesta lagar på senare tid. Vi lever i en skendemokrati. Att vi röstar vart fjärde år spelar ingen större roll, på precis samma sätt som att de flesta enpartistater varit barnsligt förtjusta i folkomröstningar.

 4. AndersH

  Att dela upp i tre statsmakter (lagstiftande, juridiska och exekutiva) och att räkna media som fjärde statsmakten är en amerikansk tankefigur.

  I Sverige talas det traditionellt om två statsmakter, den lagstiftande (riksdagen) och den exekutiva (regeringen) med pressen som tredje statsmakten. Juridiken (dvs domstolarna) är inte med i uppräkningen. Kanske för att domare inte tillsätts på samma sätt här som i USA.

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-10-15: Tidig gryning efter fullmånenatt.

 5. Nu stoppar vi antipiratlagen! « Christian Engström (pp)

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Mackan […]

 6. Bra initiativ! « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars […]

 7. Privat poliskår « PiratJanne

  […] om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Rick Falkvinge (pp) | Opassande | Anna Troberg | Rick Falkvinge (pp) igen | Mattias tycker och tänker | Opassande igen […]

 8. Bloggtips « PiratJanne

  […] Falkvinge börjar idag en serie med bloggposter om IPRED 1, precis som han gjorde om FRA-lagen. Den första posten är […]

 9. cnab

  @AndersH:
  Det som är så utomordentligt märkligt med den svenska maktuppdelning du nämner, är att politerna kontrollerar den dömande makten genom att tillsätta domare och högre jurister. Varför tror du t.ex. att Lagrådet sagt OK till gårdagens avlyssningslag? Klart man inte inte biter den hand som föder en. Jag tror mer på den maktdelningsmodell som RikMats beskriver ovan. Vem f-n har bestämt att politiker och tjänstemän står utanför lagen och göra vad som passar dem? Vårt land har faktiskt en konstitution och följer inte politker (riksdag, regering) och myndigheterna denna ska dom åtalas och straffas precis som alla vi andra när vi begår dumheter och bryter mot lagen. Det är mycket, mycket hög tid att Sverige får en från den politiska sfären helt fristående och oberoende Kontitutionsdomstol om vi fortsättningsvis ska kunna kalla landet en demokrati.

 10. cnab

  Sorry, läste fel. Hänvisar alltså till Kluris kommentar ovan!

 11. Mitt mail till riksdagsledamöterna | Basic personligt

  […] som skriver om antipiratlagen (lista från Anna Troberg): Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars […]

 12. Nog nu! at andra sidan

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, PiratJanne, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Anna Troberg, […]

 13. Piratjakt till vilket pris? « SVT Opinion - redaktionsblogg

  […] Falkvinge är i full gång på sin blogg, och fångar upp en intressant aspekt ur Lagrådets yttrande i inlägget Introducerar […]

 14. Jonas B.

  Skulle politiker tillsätta domare? Hälften av svaren här verkar ju vara förvirrade. Ta chansen nu när ni har ett samhällsintresse och skaffa lite allmänbildning!

 15. Några problem med antipiratlagen « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan […]

 16. Intensifier » Da IPRED challenge - nu bygger vi!

  […] piratjägarlagen. Mark har juridisk ingång. Emma har planen.  Anna bygger upproret. Christian och Rick djupdyker. Det är dags att bäva bloggosfären. Resonanser som får trötta politiker och […]

 17. Fattar inte politikerna vad de sysslar med? « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan […]

 18. Tobias

  Har precis mailat alla riksdagsledamöter och precis som i FRA-frågan chockas man av arrogansen hos alliansen. Första raden i svaret jag fick från en moderat:

  “Precis som många andra har du troligen inte läst lagförslaget, eller inte förstått.”

  Deras ständiga attityd till alla som inte håller med dem. Vi förstår ingenting, vi är okunniga och inkompetenta. De vet verkligen hur man ska charma väljarna:D

 19. […] Tobias har fått svar från en riksdagsledamot. Arrogansen är total och fullständig, när de svarar på precis samma sätt som med FRA-lagen: vi […]

 20. Mark Klamberg

  Jonas B,
  Du verkar inte vara riktigt välinformerad.

  Domarna i Högsta Domstolen, Regeringsrätten och därmed även lagrådet, liksom alla andra juristdomare, utses formellt av regeringen.

  Domarnämnden (tidigare tjänsteförslagsnämnden) är förvisso viktig när det gäller tillsättande av domare, men den lämnar förslag till regeringen på vem som ska anställas som ordinarie domare. Det är alltså regeringen som tar det formella beslutet.

  11 kap. Regeringsformen
  9 § Tjänst vid domstol eller vid förvaltningsmyndighet som lyder under regeringen tillsättes av regeringen eller av myndighet som regeringen bestämmer.

  Det finns förslag om att domstolsverket skulle vara en myndighet underställd riksdagen istället för regeringen. Det tror jag skulle stärka domstolarnas självständighet.

 21. Jag tror Bloggbävning 2 är här nu | Kulturbloggen

  […] av bloggare har tagit up detta, till exempel: Opassande, Min luktar oxo fisk, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande , Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars […]

 22. Dodgy

  Bra läsning för alla som vill sätta sig in i vad som komma skall om IPRED1 går igenom och hur man kan slåss mot upphovsrättsväderkvarnarna finns på: http://recordingindustryvspeople.blogspot.com/

  Om det ändå går åt hilvete (vilket FRA missödet kan visa till) så kan vi ju hålla tummarna för att svenska domstolar lägger sig på samma nivå som den överväldigande majoriteten av amerikanska domstolar har gjort. Alltså att alla (utom ett olyckligt fall, fast där har domaren medgett att han gett felaktiga instruktioner till juryn) avvisar upphovsrättsterroristernas stämningar och skamlösa krav.

  Fast jag har inte mycket tillit tillövers till det svenska systemet längre…

 23. […] Förvaltning vs politik (23 oktober) […]

 24. IPRED1: Vilka

  […] orkar inte ens stryka under alla fel i logiken… L

 25. Kriget mot fildelningen « PiratJanne

  […] Troberg, Mikael Persson, Christian Engström, Ung Vänster, Mikael von Knorring, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Urban Cat, Anders Widén, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Mackan Andersson, Johan […]

 26. StoppaIPRED.nu « The Pheleroxian Blog

  […] Falkvinges artikelserie om IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement […]

 27. Gammal och trött retorik « PiratJanne

  […] Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Folkpartiet Eslöv, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Jonatan Kindh, Rick Falkvinge, Opassande, […]

 28. Ännu en Peter Andersson

  Rick! Angående det där med att du letar jobb – har du tänkt på att utöka sökområdet till det journalistiska området? Tekniskt kunniga journalister är en bristvara utanför de rena branschtidningarna och forumen. Gammelmedia är fullt av unga journalister vars främsta drivkraft är att de vill bli kända och synas i teve, men de kan ingenting, vet inte vad de skall fråga om när de väl får prata med någon intressant, och kan inte beskriva det intressant även om de skulle lyckas fråga om rätt saker. En kunnig tekniker som dessutom är partiledare borde vara rena drömmen som kolumnist/journalist för rätt många tidningar, och Oscar Schwartz som redan har ett sådant gig kan säkert ge dig lite tips om hur man skriver för den sortens publik, även om jag inte tvivlar på att du egentligen fixar den detaljen rätt bra själv.

  En annan ide är att söka jobb som datalärare inom Stockholmsområdet. Har du inget emot att gå som vikarie av något slag så torde det finnas rätt gott om påhugg via vanliga vikariat, sjukvik, graviditetsvik och annat. Jag förstår att du helst vill jobba med datateknisk utveckling on the frontline men om du även väger in detta ditt andra livsprojekt att driva piratpartiet och påverka framtiden i det hela så vore det ju kanon att få komma ut och umgås med högstadie- och/eller gymnasieungdomar fem dagar i veckan och samtidigt få betalt för det. Och vilken elev skulle komma på tanken att skolka den vecka det är du som vikarierar!? Även här borde du alltså vara rena drömmen för vilken rektor som helst med bemanningsproblem.

  Just my five cents…

 29. […] Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Jens O., Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Rasmus Fleischer, Urban Cat, Opassande, Rick […]

 30. Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

  […] Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Andra Sidan, Badlands Hyena, ICMPECHO, Fajaf […]

 31. Jonas B.

  Mark: Man lär sig något nytt varje dag. Jag levde i villfarelsen att det var en egen nämnd.

 32. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Nu, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, babilou.se, Rick Falkvinge, Att älska Alex […]

 33. Jag röstar…

  […] Om det är viktigare att ett företag skall kunna casha in på en författare 70 år efter han har kilat vidare, än att nya författare ska kunna ta inspiration av sina föregångare. […]

 34. […] Nu börjar det dyka upp sammanställningar över de saker som vi känner till hittills med Privatpolislagen Ipred. Hax har en idag, till exempel. De påminner lite om den serie jag körde för ett tag sedan. […]

 35. […] Nu börjar det dyka upp sammanställningar över de saker som vi känner till hittills med Privatpolislagen Ipred. Hax har en idag, till exempel. De påminner lite om den serie jag körde för ett tag sedan. […]

 36. Anna Troberg » Kreatörer är faktiskt folk som alla andra

  […] den i alla fall. Dessutom vore det läge för er att skaffa er lite fakta. Det kan man också få här och […]

Comments are closed.

arrow