• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Ett halvår till valet

6

Newsletter

Newsletter

Godkväll, alla.

Idag, den 20 november, är det ett halvår till vallokalerna öppnar den 20 maj.

Därför är det dags att börja med fotarbetet i Piratpartiet. Att se till att vår organisation är rikstäckande. Att se till att vi kan bära ut våra valsedlar ner i varje vrå, by och skrymsle där det finns en vallokal. Att finnas ute på gator och torg i ökande grad mellan nu och den 20 maj.

Vi har starka organisationer som klarat sig utmärkt sedan valet 2006 på universitetsorterna. På övriga orter behöver vi bygga nya.

Jag vet hur det är när man går med i en ny organisation — man vet inte riktigt hur man kan aktivera sig. Man vill ofta hjälpa till med något, men vet inte riktigt om man får. Eller hur man gör. Hur miljön fungerar.

Därför vill jag berätta om den allra viktigaste delen i vår kultur:

Det enda som är förbjudet i Piratpartiet är att fråga om lov.

Ja, du läste precis rätt. Du får inte fråga någon om lov ifall du får göra och dela ut broschyrer, ställa dig på gatan och prata med folk, sätta upp skyltar i studentområden, eller sätta en projektor i en bil och visa reklam mot byggnader på natten. Ingen annan kommer att ta ansvar för vad du vill göra. Om tre medlemmar är överens om att något är ett bra sätt att marknadsföra partiet, och det inte kostar partiet några pengar, så innebär det automatiskt grönt ljus från högsta ledningen att köra på. Vi litar på varandra. Vi vet att alla agerar för att de vill att partiet ska lyckas. Vi bara agerar med full fart. På alla nivåer. Ända från partiledningen till ut på gator och torg tar vi egna, självständiga initiativ, hela tiden, och vi frågar ingen om lov och väntar på svar.

Visst, en del saker kommer att gå fel. Men det tar vi hand om då. Om det över huvud taget är ett problem.

Vi behöver lokala ledare.

Om du känner att du velat lära dig att engagera människor och vet med dig att du har lätt för att koordinera händelser och människor, så är det här rätt tillfälle. Det är nu vi bygger upp organisationen inför valen 2009 och 2010. Vi behöver valkretsledare och kommunledare.

(Sverige är indelat i 30 valkretsar. Valkretsarna sammanfaller i stort sett med de 21 länen, fast Skåne är indelat i fyra valkretsar bestående av Malmö och tre andra delar av Skåne, Västra Götaland är indelat i fem valkretsar som består av de små län som storlänet slogs ihop av – alltså Göteborg, Bohuslän, Norra Älvsborg, Sjuhärad och Skaraborg, och Stockholms län är indelat i Norrort, Stockholm och Söderort.)

Det som är bra med Piratpartiet är att det inte finns några hinder för den som vill hugga i och göra skillnad. Jag minns när jag var med i ett politiskt ungdomsförbund när jag var tonåring; då fick man sitta på soffan, stoppa i pappersbrev i papperskuvert och göra kaffe i något år innan man fick något lokal ledningsansvar. Här litar vi på varandra. Vill du hugga tag, göra skillnad och lära dig massor om hur man engagerar och motiverar, så kommer ingen att hindra dig.

Det är lätt att engagera sig och att engagera andra.

En valkretsledares uppgift är att samordna kommunerna, se till att det finns kommunledare i alla kommuner, se till att det kommer ut material, valsedlar etc till alla kommuner, och hålla kontakten uppåt med distriktsledaren (det finns fem distrikt i Piratpartiet: Norr, Söder, Öst, Väster och Stockholm). En konkret uppgift som ligger i närtid är att ta kontakt med alla kommuners valnämnder för att fråga om vi kan få våra valsedlar utlagda i den ordinarie valsedelsdistributionen, så att vi inte behöver bära ut dem själva till vallokalerna. Vi kommer inte att få ja från alla, och där får vi bära ut valsedlarna själva, men vi behöver fråga alla kommuner — och det före den 15 januari.

Vi behöver valkretsledare till Skåne Väster, Blekinge, Kalmar län, Gotland, Örebro län, Östergötland, Södermanland, Uppsala län, Gävleborg, Norra Älvsborg och Bohuslän. På valkretsledarnivå är det inga val en gång om året. Om du visar att du vill och du har dina medpiraters förtroende, så får du ansvaret direkt i handen. Så enkelt är det. Om du är intresserad av någon av de här rollerna, så kontakta din distriktsledare:

Som en första uppgift ska vi kontakta valnämnderna i alla 290 kommuner för att prata om valsedlar. Distriktsledarna har mer information.

Om du bor i en valkrets som redan har valkretsledning, så kommer din kretsledare strax att skicka ut ett brev som talar om hur den lokala ledningen ser ut på kommunnivå. Du kanske vill engagera dig som kommunledare eller helt enkelt vara en del av aktivistgruppen i din lokala kommun i stället? Den här kartan visar vad vi har för kontaktpersoner — och det är alltså den vi ska fylla upp nu.

Nu kör vi!

Händelser i stort och smått

Innan jag avslutar för idag vill jag notera att det har kommit många nya medlemmar sedan förra brevet. Som syns på medlemstillväxten, så har vi fått ungefär 400 nya medlemmar senaste månaden. Hjärtligt välkomna, allihop!

Ett extra lass beröm till Ung Pirat Halmstad, som har lagt ner mycket jobb på att hitta och engagera nya pirater — vilket också syns i statistiken. Hylte, den lilla kommunen utanför Halmstad, är nu överlägsen ledare i medlemstäthet. (Därefter kommer Salem strax utanför Stockholm, och på platserna 3-6 ser vi vårt tydliga mönster av var vi är starka: Umeå, Lund, Linköping, Uppsala.)

Debatten om Antipiratlagen/Privatpolislagen IPRED1 fortsätter, och visar alla tecken på att bli i samma klass som FRA-debatten. Jag hade räknat med att regeringen skulle lägga fram en proposition idag, men så blev det tydligen inte.

Piratpartiet kommer att vara på DreamHack Winter 27-30 november i Jönköping. Håll utkik efter våra lila kläder.

Du har väl inte missat alla aktiva piratbloggare? Utöver min egen blogg så har du Christian, Emma, Anna, Klara, Mattias, Stefan, Oscar, Mikael, Christopher, Rasmus, Anna och många fler. Om du har en egen blogg kanske du vill lägga upp en banner om att du röstade på Piratpartiet — eller att du tänker göra det.

Hörs snart igen! /Rick

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

6

  1. Fegerley + Brumark = Sant…

    Precis när jag trodde att den s.k. frihetlige liberalen Fegerleys anseende inte kunde rasa längre ned i mina ögon så hittar jag information som faktiskt åstadkommer just det. Det är Lurig som avslöjar att Fegerley enligt Facebook verkar vara b…..

  2. […] ställer upp i EU-valet i juni 2009 och i riksdagsvalet […]

  3. […] Nu är det ett halvår kvar tills vallokalerna öppnar den 20 maj 2009. Det är mycket som ska göras innan dess. Du kan hjälpa till. Läs hur hos Rick Falkvinge. […]

  4. […] I måndags skrev jag om gå-med-i-Piraterna-dagen. Enormt! Perfekt! Orden räcker inte till. Jag säger som jag sade i det inlägget, jag blev otroligt överraskad. Piratpartiets medlemsantal ökade med 600 på måndagen och på tisdagen med ytterligare 200. På Rick Falkvinges blogg undrade jag i en kommentar innan ökningen var känd om medlemsantalet skulle överstiga 8 000. Då låg det på cirka 7 800. Nu har vi 8466; med Ung Pirat inräknat överstiger det långt både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Take that. Även SvD tog notis och rapporterar att Piratpartiet har en stor chans för EU-valet 2009. […]

Comments are closed

On Facebook

Popular Articles

More in Newsletter

Other Recent Headlines

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
174

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)