• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Vi kräver samma regler på som utanför nätet

64

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

Folk anklagar ibland piratrörelsen för att vilja ha andra regler på nätet än IRL. De pratar om “Internet som ett laglöst land”. De har missat något. Vi vill faktiskt ha raka motsatsen. Vi kräver i detalj att exakt samma regler ska gälla på nätet som utanför nätet.

Sedan 1960-talet har det varit möjligt att kopiera t.ex. en dikt eller en teckning i en kopiator och skicka med posten. Det är absolut skitförbjudet för någon att öppna ett brev för att se om det innehåller en kopierad teckning, upphovsrätten till trots. Brevhemligheten är helig. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1700-talet har det varit möjligt att skicka anonyma brev och göra anonyma anslag för att driva samhälls- och idéutvecklingen anonymt, skicka tips till reportrar, etc. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1850-talet har det varit möjligt att ta del av samtidens kultur och kunskap utan begränsningar, även om man inte vill köpa ett eget exemplar, genom att gå till biblioteket och ta del av all kultur och kunskap helt utan begränsningar. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet. (Att kunskap och kultur innefattar något annat än böcker är ett nytt fenomen — principen när biblioteken kom var “hela samtidens kunskap och kultur”.)

Det är fullständigt tabu för staten och andra att registrera vilka som skickar brev till varandra, eller vilka som tar del av vilken kunskap och kultur på biblioteket. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan Romartiden har det rått en total budbärarimmunitet, det vill säga att budbäraren aldrig har någon form av ansvar för innehållet i ett förmedlat meddelande mellan två parter. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Så länge postförsändelser och telefonbolag har funnits har det varit absolut och fullständigt tabu att försöka hindra försändelser till eller från särskilda adresser eller telefonnummer baserat på moraliska eller andra hänsyn. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Lagstiftare tycks inte förstå att medborgarrätter även gäller den kommunikation som medborgare gör på Internet. Den oförståelsen sätter hela medborgarrätten som koncept i fara.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

64

 1. 1

  För vanliga människor betyder ‘IRL’ ‘In Real Life’, dvs. i verkliga livet och inte i datorvärlden.

  Jenss senaste bloggpost: PP/UP på Dreamhack Winter 2008.

 2. 2
  Björn Odlund

  Yes, bibliotek sysslar med kultur och kunskap, inte med “böcker”. Boken är bara ett medium som kan rymma kultur och/eller kunskap. Men det kan vara vilket medium som helst.

 3. 3

  Det bibliotek jag oftast besöker har dessutom – you guessed it – både film och musik till utlåning. Fast det är ett stadsbibliotek, så där finns lite större resurser än på många mindre bibblor.

  Mackan Anderssons senaste bloggpost: Men hej, Herr Ågren, det var länge sedan!

 4. […] till deras partiprogram. Kan i alla fall säga att jag helt håller med om det han skriver i detta inlägg om att samma regler ska gälla på nätet som i verkligheten. Ett smakprov ur inlägget, Det är […]

 5. […] Annat läsvärt: Kol 14 – Regeringen vill tvångsdrogtesta barn under 15 år Christian Engström – Mer om Piratpartiets EU-strategi Rick Falkvinge – Vi kräver samma regler på som utanför nätet […]

 6. 4
  Leif P

  En korrigering: Biblioteken registrerar utlåningen. Uppgifterna är dessutom allmänna handlingar som dock sedan tiden för Rushdie-affären är belagda med sekretess.

  Vi kan ju gå dit och läsa böckerna utan att låna dem men vi kan inte sitta hemma och läsa utan att registreras.

  Vill bara hjälpa till att slipa argumenten…

 7. 5
  Göran Axelsson

  En liten intressant detalj är att vi hade besök av FRA-chefen Ingvar Åkesson på Umeå Universitet så var det nån som ställde frågan “Kommer ni att sprätta brev också” och hans svar blev “Var inte dum, det är ju inte praktiskt möjligt.” Jag kan minnas fel när det gäller den exakta formuleringen men ungefär så sa han.

  Göran Axelsson, PP Västerbotten

 8. 6

  En bra parallell. Om än inte heltäckande.

  Lars-Ericks senaste bloggpost: Tankar om piratpartiet och om partiers liv och utveckling.

 9. […] Vi kräver samma regler på som utanför nätet […]

 10. 8
  Jens W

  Göran: Att FRA tycker att det är opraktiskt att “sprätta brev” betyder behöver inte betyda att de inte kan använda någon annan metod, t.e.x genomlysning…

  Jens W

 11. 9

  Sekretesslagen, 9 kap, 22§

  “Sekretess gäller i biblioteksverksamhet för uppgift i register om enskilds lån, reservation eller annan form av beställning, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider skada eller men. I fråga om uppgift i allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år.
  Lagen omfattar alla de olika bibliotek där offentlighetsprincipen för uppgifter om enskilds bibliotekslån tidigare gällt, dvs alla offentliga bibliotek, som folkbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek samt vetenskapliga bibliotek och forskningsbibliotek. Sekretesskyddet gäller naturligtvis inte bara lån av böcker utan allt utlåningsmaterial i biblioteket.” (SFS 1989:713, Prop 1988/89:67, Ku 38)

  Joakim Anderssons senaste bloggpost: Vulkan.se – bör man publicera sig där?

 12. 10
  Rick Falkvinge

  Alla: Så länge biblioteken har funnits har man haft rätt att ta del av kulturen och kunskapen där helt oregistrerat — även om det är under förutsättning att man inte lånar hem exemplaren.

  Även om man lånar hem ett eller flera exemplar, så som påpekats, så är de hemlåningsuppgifterna skyddsvärda och sekretessbelagda.

 13. […] “Vi kräver samma regler på som utanför nätet” (Rick Falkvinge, PP) […]

 14. 11

  Bra inlägg.

  Men jag undrar ändå hur du tänker med biblioteksliknelsen. “…ta del av all kultur och kunskap helt utan begränsningar.” – det kan man ju inte riktigt påstå att man kan?

  När man laddar ned filer så har man de i all oändlighet i sin egen ägo, utan att man behöver lämna tillbaka dem inom en viss tidsperiod. Dessutom finns det alltid ett begränsat sortiment och upplaga av olika böcker/filmer/cd-skivor.

  Alex Lindskogs senaste bloggpost: Ella Bohlin vs. Kitty Walker

 15. 12
  Daniel Wijk

  Alex Lindskog: Med dagens regler får man (om inte det har ändrats de senaste åren) låna CDskivor på biblioteket och sedan rippa dom till sin dator utan att det strider mot någon lag. Du kan även behålla filerna där efter det att du lämnat tillbaka skivan.

  Där ser jag att samma förhållande finns.

 16. 13
  Putte

  I USA har Homeland Security obegränsad rätt att snoka i vad folk lånar på biblioteken.

  Eftersom den allmänna trenden i samhället är
  att dumpa rättstatens principer en efter en lär vi få se samma totalitära utveckling i Europa också.

 17. […] Falkvinge skriver om det här i ett mycket läsvärt inlägg. Det vore roligt om någon företrädare för alliansen eller socialdemokraterna kunde komma med […]

 18. 14
  Daniel

  Biblioteksjämförelsen haltar betänkligt.

  Biblioteken finns redan på Internet – det är inte kontrollerad utlåning över Internet som det är konflikt om utan okontrollerad kopiering och förmedling medborgare emellan.

  Och inte jobbar vi väl för att liknande regler som gäller för biblioteken skall gälla för icke-kommersiell fildelning mellan enskilda medborgare?

  Inte vill vi väl ha någon slags “fildelningsersättning” på samma sätt som vi har en biblioteksersättning?

  Nej, jag ser inte att man kan jämföra bibliotek med fildelning utan att det haltar väldigt snabbt.

 19. 15
  Pelle

  Samtidigt i dessa dagar är det rätt så roande att många av de såkallade proffsbloggarna som fört en benhård kamp (för) fildelning och nu helt plötsligt gör en helomvändning i och med en lagändring i ärendet.Fantastiskt roande att se tidigare övertygade personer vika av och nu istället inta en diffus inställning i gränslandet mellan rätt och fel.

 20. […] går skrev Rick Falkvinge några rader om den grundläggande principen att samma rättigheter bör gälla på internet som i livet […]

 21. 16
  JET

  Av ren nyfikenhet, vilka bloggare är det du syftar på, Pelle?

 22. 17
  Hans J

  @JET:

  Han måste ju ha avsett några betalda bloggare (“proffsbloggare”)och några sådana finns knappast någon i Piratpartiets krets. De flesta i denna krets är väl pålästa patrioter som kämpar allt de kan, ideellt och obetalt dessutom, för Sveriges framtid i frihet.

  Det finns nog en del riktiga proffsbloggare (fast inte i kretsen kring Piratpartiet) och de står nog då att finna främst i gammelpartiernas hägn och kanske vissa lobbygrupper med välfyllda kistor.

  Fast jag undrar nog, jag också, vilka han syftade på?

 23. 18
  Rick Falkvinge

  Daniel: Biblioteksersättningen är ett statligt kulturstöd som kom till långt, långt efter biblioteken som sådana.

  När du går till biblioteket och läser Harry Potter, så får J.K.Rowling inte ett öre.

  När du lånar hem Harry Potter, så får J.K. Rowling inte heller ett öre. Biblioteksersättningen går nämligen bara till svenska författare.

  Ett lämpligare namn vore “statligt-kulturstöd-baserat-på-bibliotekspopularitet”, men det vore så knöligt att prata om.

 24. 19
  Göran Axelsson

  @Jens W

  Det jag reagerade på i FRA-chefens svar var att han sa att det var opraktiskt, det rätta svaret hade naturligtvis varit att det skulle strida mot lagen (brevhemligheten). Genomlysning funkar bara till en viss grad och är enkel att skydda sig mot.

 25. 20
  Daniel

  Usch, Hans, använd inte ordet “patriot”, detta superäckliga ord som används som vapen för att hålla folk i schack, få dem att rätta sig i leden, avskräcka debatt och tänkande, och annat skrämmande, framför allt i USA.

  Själv kallar jag mig hellre och med stolthet icke-patriot.

  Jag har också träffat “patrioter” i verkligheten, som har både babblat om hur bra Sverige är, och visat i handling på olika sätt hur mycket de Älskar Sverige, och sådana människor skrämmer mig på många sätt…

  Själv är jag stolt över att vi i Sverige generellt INTE är speciellt patriotiska i grunden. Att vi inte springer omkring och viftar med flaggor och tycker att vi är bäst och vackrast. Att vi har en mer dämpad, avslappnad, nyanserad, kritisk och, tycker jag, sund kärlek till vårt land.

 26. 21
  Daniel

  Rick,

  Du har rätt, men jag tycker fortfarande att det haltar, i och med att du jämför lån med kopiering. Och iofs har ju biblioteken kopieringsmaskiner som det är fritt fram att kopiera delar av böcker och tidskrifter i, men det är ju inte huvudsakligen på det sättet som information sprids på bibliotek, utan genom just lån, och att kopiera hela böcker har jag för mig är (åtminstone nu för tiden) olagligt.

  Om man vänder lite på det så har jag funderat på om det skulle gå att få till (idag) laglig fildelning genom att just simulera lån i ett p2p-nätverk, i stället för kopiering.

  Om man i stället för att dela ut en fil för kopiering lade ut filen för lån, så att när den överförs till någon annan så försvinner den eller på annat sätt görs obrukbar hos den som delar ut den, torde det inte då vara fullständigt lagligt även med dagens lagar?

  Att det sedan vore lätt att mickla med mjukvaran så att filerna inte behöver försvinna när de “flyttas” är ju ingenting som behöver gå att påvisa genom att snoka på Internet. Privatpoliserna skulle få det betydligt svårare iaf.

 27. 22

  Att “folkbiblioteken finns på Internet” är inte detsamma som att biblioteken därmed gör sina samlingar av litteratur, musik, konst och annan kultur tillgängliga för alla och envar – det är i princip bara detsamma som att folkbiblioteken har telefon och står i telefonkatalogen, så att allmänheten kan komma i kontakt med biblioteken med hjälp av dagens kommunikationsmedel för att uträtta sina ärenden.

  Folkbibliotekens syfte, när de spreds på 1800-talet, var att göra civilisationens samlade litteratur tillgänglig för den breda allmänheten, i stället för att böckerna skulle stå inlåsta i akademiska forskningsbibliotek och i de högre ståndens privatbibliotek. Det hela var och är ett folkbildningsprojekt, precis som den allmänna folkskolan. Biblioteken har dock aldrig varit källan till kunskapen. Det var inte bibliotekspersonalen som skrev böckerna, utan de bara samlade och tillgängliggjorde dem.

  Internet är inte heller någon ny kunskapskälla, men det är ett nytt medium för att förmedla information, precis som biblioteken på sin tid. I princip skulle Internet (i vid mening) kunna ersätta biblioteken om det vore så att allt kunde digitaliseras och spridas elektroniskt. Nu är det inte alltid praktiskt möjligt, så de fysiska bibliotekslokalerna har fortfarande en roll att spela.

  Men precis som Internets syfte inte är begränsat till att förmedla musik som kommer via de stora skivbolagen, så är Internets syfte inte begränsat till att förmedla litteratur som kommer via bibliotek och bokhandeln (typ Amazon). Internet är till för att förmedla information från vem som helst till vem som helst, och i det sammanhanget får biblioteken faktiskt nöja sig med att vara “vem som helst”, precis som EMI och Microsoft får det. De är en del av en gammal infrastruktur för att distribuera information; deras roll är inte att diktera vilken ny infrastruktur för att distribuera information som vi får använda.

  På det viset tycker jag att analogin mellan Internet och biblioteken håller. Om man menar att den skulle halta för att biblioteken har skaffat sig egna anslutningar till Internet, då haltar också analogin mellan TV och dagstidningar (som båda är nyhetsmedier) för att tidningsredaktionerna har tillgång till TV samtidigt som TV-tablån trycks i tidningen, och tidningarna processar i domstol mot TV-stationer som visar deras löpsedlar i rutan…

  Nej, frågan är inte huruvida enskilda nätanvändare skall få kalla sig “bibliotek” och bli part i de särskilda avtal som biblioteken har ingått med författarkollektivet. Frågan är hur långt regleringen av offentligt informationsutbyte får sträcka sig utan att den inkräktar på privat informationsutbyte. Det går inte att reglera båda slagen av informationsutbyte på samma sätt utan att eliminera själva innebörden i begreppet “privat”, så att det blir ett ord utan mening.

  Och man kan ägna sig åt privat informationsutbyte såväl öga mot öga som i ett förseglat brev på papper, i ett telefonsamtal och via Internet. Rättsfilosofiskt är det ingen skillnad, och det borde inte vara någon reell rättslig skillnad heller. Det är det dock idag.

 28. […] att se att Pp skulle göra det. Mest därför att det som vi kräver är så oerhört enkelt. Att samma regler gäller […]

 29. 23
  Rick Falkvinge

  Daniel: Du hakar upp dig på hur biblioteken i detalj idag, något som är effekter av praktiska begränsningar när de infördes.

  Det intressanta är det politiska beslutet, som fortfarande står kvar. Alla medborgare ska ha rätt att, utan kostnad och utan att upphovspersonen får betalt, ta del av samtidens kunskap och kultur så enkelt och smidigt som möjligt. “Så enkelt och smidigt som möjligt” har utvecklats med åren, så det fungerar inte att stirra sig blind på hur bibliotekens rutiner är uppbyggda, när de är konstruerade för att så bra som möjligt verkställa en politisk intention.

 30. […] säga. Även Tomas tycker att granskarna borde skärpa till sig. Sen sätter Rick Falkvinge (pp) fingret på något som borde vara en självklar […]

 31. 24
  Rick Falkvinge

  För referens, så fattades det första politiska beslutet om offentliga bibliotek så att det tog effekt i Storbritannien just 1850.

 32. 25

  För övrigt undrar jag var bokbranschen hade stått idag, om inte folkbiblioteken hade väckt allmänhetens läslust. Innan dess utgjordes flertalet privatbibliotek hos allmogen av endast fyra böcker: Bibeln, Katekesen, Psalmboken och Bondepraktikan.

  Det kanske egentligen är bokförlagen som borde betala ersättning till biblioteken, som tack för marknadsföringen av litteratur i allmänhet? Ok, det gör de faktiskt idag, fast bara till ett fåtal stora bibliotek, i form av de pliktexemplar som enligt lag skall lämnas av varje i Sverige utgiven bok. Denna “ersättning” står dock inte alls i proportion till försäljningsvolymen, utan de sju (?) pliktexemplaren lär kosta förlaget lika mycket vare sig de har tryckt 50 eller 50.000 exemplar.

 33. […] läsvärt: Rick Falkvinge – Vi vill ha samma rättigheter på som utanför nätet, Christian Engström – Mer om Piratpartiets […]

 34. 26
  Jonas2

  Apropå bibliotek borde vi göra något åt den avskyvärda censur som tillämpas på biblioteken.
  Det finns långa listor med böcker som inga bibliotek har.

  Låt mig uttala en liten profetia.
  Den långa serie med antidemokratiska och kunskapsfientliga lagar vi har sett, kommer inom några få år som allvarligt underminerar förutsättningarna för antikvariat.

  Jag tror inte det blir ett totalförbud, snarare kommer antikvariaten beskyllas för att vara center för en svart marknad, att de är skattesmitare osv. De kommer åläggas momsregler och tvingas ha fullständiga datorregister över vilka böcker och kunder de har.

 35. 27
  Hans J

  @Daniel:

  Jag ber om ursäkt om du tog illa vid dig. Jag kände själv när jag skrev ordet att det är ett värdeladdat ord som ofta förknippas med någonting negativt. Jag menar dock att en patriot egentligen inte är en sådan person som marcherar omkring den 30 november utan en person som genuint värnar om vårt land och ett liv i frihet. Så har jag sett på Sverige och så vill jag se Sverige i fortsättningen. Ett öppet land, ett fritt land där vi värnar personlig integritet, yttrandefrihet utan övervakning, fritt sökande efter kunskap. Jag vet att det är lite som du säger att det är lite gå-i-led förknippat med ordet jag använde. Detta är vulgärpatriotism.

  Jag är definitivt inte mycket för flaggviftande. Jag känner att vi som du skriver “har en mer dämpad, avslappnad, nyanserad, kritisk och, tycker jag, sund kärlek till vårt land”. Precis så menade jag!

  Låt oss säga att jag lite skrev till meningsmotståndare och då använde ord som de är bekanta med… :-)

 36. […] tipsade Rick Falkvinge (pp) om det, och idag poppar ett utmärkt inlägg upp på hans blogg som bygger ut den argumentationen till att vi kräver samma regler på som […]

 37. 29
  RikMatts

  Det är lite ett vågspel att kräva samma regler på nätet som irl.

  Ty dessa attacker mot friheten på nätet hänger i allra högsta grad samman med attackerna mot friheten utanför. De som vill inskränka friheten kan till och med ta de påstådda excesserna på nätet som argument för att inskränka friheten överallt.

  Vi kan inte ta de historiskt och geografiskt avvikande fri- och rättigheter vi åtnjuter irl för givna. Tvärtom ser jag Internet som en hävstång och murbräcka för att upprätthålla och utvidga rättigheterna irl. Utan Internet hade vi varit helt rökta, i utvecklingen efter 9/11, det är jag helt övertygad om.

 38. 30
  Hans J

  @Johan Öbrell:

  Den var saftig. Asst. Professor Michael Wesch verkar vara en äkta pirat som har fattat vad det går ut på.

  De sista orden i filmen är EXAKT vad piratrörelsen går ut på och hela filmen förklarar varför!

 39. 31
  Zurc

  Jag vet att det här inte är en kommentar om det som står i den här posten: Det är ett citat ur filmen Pirates of the Caribbean – At worlds end som jag såg nyligen och jag tycker att introtexten passar väldigt bra på hur det känns just nu med FRA, Ipred och allt annat:

  In order to affect a timely halt to deterioriating conditions, and to ensure the common good, a state of emergency is declared for these territories by decree of Lord Cutler Beckett, duly appointed representative of His Majesty, the King. By decree, according to martial law, the following statutes are temporarily amended: Right to assembly, suspended. Right to habeas corpus, suspended. Right to legal counsel, suspended. Right to verdict by a jury of peers, suspended. By decree, all persons found guilty of piracy, or aiding a person convicted of piracy, or associating with a person convicted of piracy, shall be sentenced to hang by the neck until dead.

 40. […] är ett alternativ. Det är långt i från färdigbyggt. Men de har en stabil stomme att stå på och med några års utveckling så kan de kanske också skaffa sig en politik […]

 41. 32

  Överlag ett mycket bra inlägg, men en (underförstådda) jämförelsen mellan fildelning(swebbplatser) och bibliotek håller inte riktigt. Biblioteken köper sina böcker för att ha de till allmän utlåning. Således får upphovsrättsinnehavarna ändå de pengar som de annars skulle gå miste om för att folk lånar på bibliotek istället för att köpa böckerna de lånar.

  Calandrellas senaste bloggpost: Spärr vid artikelskapande – och om korta artiklar

 42. 33
  Deus Brut des Flandres

  Bara jag som reagerat lite på det här? http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/sj-sparar-resehistorik-onodigt-lange/

  SJ får inte, men ISPs ska tvingas att lagra samma information fast bra mycket mer? Luktar lite dubbelmoral tycker jag!

 43. […] och annat gött att stoppa i sig. Där hör han onekligen hemma, i slafset och klafset i den laglösa nätstian, men vill man städa upp så vidtar skriandet […]

 44. 34
  Daniel A.

  @Calandrella:

  Nästan alla filer som delas ut är köpta och så utdelade.

 45. 35
  Författare

  Det låter jättebra. På biblioteken registrerar man antalet utlån och sen får författaren ersättning i enlighet med det.

  Är du beredd att betala för att konsumera filer/verk så är vi helt överrens.

  Okej?

 46. 36
  Rick Falkvinge

  Författare: Nej, så funkar det inte. Du kan gå till biblioteket och läsa böcker (ta del av kultur och kunskap) utan att någon får ett öre. Om du lånar hem Harry Potter från biblioteket, så får bokens författare J.K. Rowling inte ett öre.

  Den s.k. biblioteksersättningen är inte en ersättning för uteblivna inkomster, trots sitt förvillande namn, den är ett statligt unilateralt kulturstöd.

 47. […] märks i pressen att våra argument börjar slå igenom. Här är en bloggpost jag skrev för ett tag sedan som fick polletterna att trilla hem för många om vad det är vi egentligen […]

 48. […] Läste nyligen det här som borde kunna få det att klirra till i skallen på de flesta (mycket läs… […]

 49. […] tror ju att vi pirater vill ha allt gratis och ingen upphovsrätt ska gälla. Och framför allt, pirater vill ha samma regler på nätet som i verkligheten. Låt oss hoppas att Piratpartiet tar ett mandat i det stundande EU-valet, det behövs bara 100 000 […]

 50. […] Roswall sa alltså att det inte var tekniken som hade dragits inför rätta, men jag kan faktiskt inte tolka det som annat än att så är fallet. Som Rick Falkvinge sagt tidigare: “Vi kräver samma regler på som utanför nätet“. […]

 51. […] vara ‘omöjligt’ och liknande. Men nu verkar det som att piratvännerna anammat det analoga synsätt som jag då föreslog, och börjar göra liknelser med biblioteket och hur gratis lån där […]

 52. […] nej. Piratrörelsen har inte velat se nätet som en fristad från lagarna. Tvärtom: Vi kräver samma regler på nätet som utanför det. Kanske är det tänkt som ett slags motargument till “Den illegala fildelningen är ett […]

 53. […] vill vi inte ha anarki, vi vill bara ha samma regler på som utanför nätet. Men olaglig nedladdning av musik, film – och i allt högre grad även böcker – hotar att slå […]

 54. 37

  Bra inlägg. Visst är det märkligt med en lag rent allmänt som tillåter innehav av en gratiskopia av en låt för eget bruk om låten har spelats på radion. Om samma kopia kommer i min ägo via en kompis är det fortfarande OK. Men om jag hämtat den på Internet är jag en tjuv och snyltare. Trots att ersättningen för upphovsrättsinnehavaren är exakt detsamma i alla fallen.

  ConnyTs senaste bloggpost: Besviken på DN

 55. […] Falkvinge skriver på sin blogg: Sedan 1850-talet har det varit möjligt att ta del av samtidens kultur och kunskap utan begränsningar, även om man inte vill köpa ett eget exemplar, genom att gå till biblioteket och ta del av all kultur och kunskap helt utan begränsningar. […]

 56. 38
  Viktor

  Jag vet att det här är en gammal post, men det här är en av dina bästa poster någonsin. Jag tänker kopiera delar av den, jag antar att det är okej? :)

 57. […] och slog upp portarna för allmänna bibliotek. De förstod vad personlig integritet är: brevhemlighet och budbärarimmunitet har länge varit självklara. Men hela den världsbilden håller på att raseras på grund av att ekonomiska intressen (från […]

 58. […] tjuvar ser chansen, och bara folket kan stå emot.” Mänskliga rättigheter bör respekteras oavsett teknik; ja, det är ett slags kärna i vår politik. Vad gliringarna om stölder (fildelning, antar jag […]

 59. […] sakta låta sin illavarslande efterkänsla fylla ditt intellekt med avsmak. Tack och hejdå till budbärarimmunitet. Tack och hejdå till lagar/domstolar och det där vi larvigt nog föreställer oss gäller i […]

Add a Comment

On Facebook

Popular Articles

More in Infrastructure

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

file000922833099
26

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

The Pirate Bay logo, ink on parchment effect
8

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

Laser beam of light
49

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

People working outdoors. Photo by FaceMePLS on Flickr.
47

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

Document Freedom Day logo
1

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

A judge's gavel, marked "for sale"
53

Infrastructure – Rick Falkvinge

Infrastructure – Rick Falkvinge

Woman saying something while coming out from behind a mannequin with tape over its mouth
11

Freedom of Speech – Rick Falkvinge

Freedom of Speech – Rick Falkvinge

Keyboard with a "buy" button
8

Infrastructure – Emma Opassande

Infrastructure – Emma Opassande

Other Recent Headlines

38

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

Swarmwise in Czech
19

Swarm Management – Rick Falkvinge

Swarm Management – Rick Falkvinge

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Image of padlock
26

Civil Liberties – Rick Falkvinge

Civil Liberties – Rick Falkvinge

941938_76589276
11

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
19

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Putin-dancing-lighter
84

Europe – Rick Falkvinge

Europe – Rick Falkvinge

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
11

Civil Liberties – Rick Falkvinge

Civil Liberties – Rick Falkvinge

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

Supporters of German wing of Pirate Party (Piraten Partei) wave their flags during rally against state and corporate surveillance policies in Berlin
25

Infopolicy – Rick Falkvinge

Infopolicy – Rick Falkvinge

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin. Photo by Antana.
27

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
179

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
70

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Red Square, Moscow
7

Privacy – Rick Falkvinge

Privacy – Rick Falkvinge

Dice
22

Privacy – Rick Falkvinge

Privacy – Rick Falkvinge

Hourglass
21

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

U.S. President Nixon looking through binoculars. Photo courtesy of NASA.
19

Privacy – Rick Falkvinge

Privacy – Rick Falkvinge

Code tumblers with the code 1-2-3-4-5. The kind of code an idiot would have on their luggage (homage to Spaceballs). Render by Falkvinge.
43

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

simple combination keycode
141

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

ThreeInterlockedCogs
36

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Frozen Waterfall
145

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Soccer sports ball
28

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

A scheisseload of US Dollars
43

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

Cryptocurrency – Rick Falkvinge

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

CCTV Cameras
18

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Open hard disk
54

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

1183862_16999973
46

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

Roses-on-coffin-by-blmurch-at-flickr-CCBY
142

Infopolicy – Rick Falkvinge

Infopolicy – Rick Falkvinge

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
169

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
100

Freedom of Speech – Rick Falkvinge

Freedom of Speech – Rick Falkvinge

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

euro banknotes
73

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Copyright Monopoly – Rick Falkvinge

Bitcoin render by cybrbeast
77

Swarm Economy – Rick Falkvinge

Swarm Economy – Rick Falkvinge

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)