Debattartikel i Aftonbladet inför rättegången

Idag skriver jag på Aftonbladet Debatt inför rättegången mot Pirate Bay:

På måndag börjar årtiondets största politiska rättegång i Sverige – förmodligen den största politiska rättegången sedan IB-affären på sjuttiotalet. På ena sidan finns den katolska kyrkan, som till varje pris vill förbjuda tryckpressen, denna nya maskin som hotar kyrkans kunskaps- och kulturmonopol. På andra sidan finns de som gett kultur och kunskap åt folket. I domarbåset sitter de feodalherrar som givit kyrkan makt, och som kyrkan belönar med att mana folket till lydnad gentemot samma feodalherrar.

Även fast scenen ovan kommer från 1500-talets Frankrike, så är det precis samma scen som utspelas i Stockholms Tingsrätt med början i morgon. Maktspelet är exakt detsamma, strukturskiftet lika stort. Bara spelarna är utbytta.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He works as Head of Privacy at the no-log VPN provider Private Internet Access; with his other 40 hours, he's developing an enterprise grade bitcoin wallet and HR system for activism.

Discussion

 1. mcconell

  En fantastiskt bra och pedagogisk artikel.

  Tack!!!

 2. […] Bloggat: Projo, Annarkia, Scaber Nestor, Falkvinge1, Engström, Falkvinge2, Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, NM1, 2, AB1, 2, 3, Läs även andra […]

 3. Bertil Wennergren

  Mycket bra skrivet! Den här rättegången ger Piratpartiet guldläge. Vad gäller grabbarna på The Pirate Bay är jag pessimistisk. De kommer i finkan säkert som amen, och får miljonskulder. Där finns det inget hopp eftersom det är en politisk rättegång där domen redan är färdig och underskriven. Men för vår opinionsbildning är detta spektakel det bästa som kunnat hända. (Syn bara att det ska behövas…)

 4. HR

  Vi tar upp den fallna fanan och stormar parlamentet med hissade segel!

 5. […] helt annat, det är inte ett gäng fildelare som står inför rätta här, det är större än så. Falkvinge är, föga förvånande, inne på det, men jag vill påstå att det är ännu större. Delvis […]

Comments are closed.

arrow