Färdigskriket: Isobel Hadley-Kamptz har rätt

I Isobel Hadley-Kamptz’ ledare idag konstaterar hon att Piratpartiet har agerat ganska skrikigt, gapigt och – hon använder ett väldigt målande ord — “nollningsmaskulint”.

Hon har helt rätt.

Emma och Klara har sagt samma sak till mig länge. Jag har försvarat mig med att media faktiskt inte har lyssnat när vi resonerar och tänker högt om informationspolitiska överväganden, utan bara tar upp oss när vi är kontroversiella och högljudda.

Emma har sagt något i stil med “jag förstår inte varför du inte använder din största tillgång, din förmåga att blixtsnabbt se mönster och lägga pusselbitar och resonera så att alla förstår. Du väljer att bara framstå som högljudd. Du har ett ansikte internt, mot oss, och ett helt annat utåt som bara är burdust.”

Samtidigt har Piratpartiet bara synts i media när jag kallat gammelpolitikerna för blinda och berusade elefanter som trumpetar runt i äggpaketeringsanläggningar. Vi har haft nyhetsvärde på grund av att vi varit ena polen i debatten som kan uttrycka sig kraftfullt, och det har varit vårt enda medievärde. Eftersom vi inte hade siffror som kunde visa oss med hård data som trovärdiga spelare i valet — trots att vi själva var övertygade om att vi var det, med tredje största medlemskåren — så var det den brickan vi hade att spela.

Det finns vissa tidpunkter man minns som om tiden fryser, och man bär den ögonblicksbilden med sig hela livet. En sådan tidpunkt var på kvällen den 29 april 2009. Jag satt med en väldigt omtyckt kompis i soffan i vardagsrummet och drack vin och åt kex och ost och småmyste med en film vid projektorn. Medan vi tog en paus i filmen för toabesök, så fick jag ett telefonsamtal. Jag funderade på om jag skulle ta det, men svarade ifall det var något snabbt.

Det samtalet ändrade allt.

I den sekunden visste jag att det var dags för en förändring. Att vårt medievärde inte längre var vår förmåga att skrika och gapa, utan något helt annat.

“Det här är naturligtvis hemligt tills det går i tryck, men vi får fem komma en procent i en opinionsmätning imorgon”, berättade rösten i telefonen.

För ett parti på 5,1% — eller 8,2% som det är numera, och tredje störst — behöver inte skrika och gapa. Ett parti som är tredje störst har helt uppenbart en poäng, och den poängen är alla intresserade av att förstå. Då behöver man inte längre några aggressiva superduperlativ.

Därifrån har allt gått snabbt. Snöbollen är i rullning. Den senaste veckan har Piratpartiet blivit vuxet, som Andreas skriver.

Färdigskriket. Nu är det dags att förklara för världen, i nyanser och färgrikedom, vad informationspolitik innebär.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. loulah

  Härligt!
  Man vinner fler trogna väljare (som stannar kvar) med den taktik du slår in på, för vem orka lyssna på en som skriker i längden?
  Bättre med “övertygelse”-talingar med (inte till!) människor, än att ge dem en käftsmäll och snacka krig med dem 🙂

 2. Börje Frylmark

  Underbart att läsa! Jag visste redan att jag var rätt ute när jag valde PP, och jag visste av någon orsak redan att du har en jäkla massa mer att ge.

  Nu skriver jag inte mer, det sparar jag till min blogg.

  Tack som fan, nu är det bara FRAMÅT som gäller! 🙂

  Börje Frylmarks senaste bloggpost: You bet ya!

 3. Jens Ayton

  Äntligen! <Nobelpris>

  Jens Aytons senaste bloggpost: Net Neutrality (EU edition)

 4. Anaïs

  Underbart! Mycket klokt! (Jag har dock bara sett det “andra ansiktet” – det eftertänksamma och genuint lyssnande, och har faktiskt inte förstått vad folk pratat om.)
  😉

  Anaïss senaste bloggpost: Cred

 5. Sam

  Hej Rick!

  Riktigt skönt att läsa denna bloggpost. Bra skrivet!

 6. Händelsehorisont

  Starkt, starkt, starkt! Sånt här gör mig glad och stolt att vara piratpartist!

  Händelsehorisonts senaste bloggpost: Things are seldom what they seem…

 7. Jonathan

  Jag är en av dem som tycker Emma och Klara haft en poäng. Vi har varit på tok för skrikiga och det har varit somligas argument mot oss också – att vi låtit som alarmerande Konspirationsteoretiker.

  Jag tycker det är skitbra att du kan gå ut med en reflektion över det här och att vi tas emot på det sättet att parti bör tas emot.

  Jonathans senaste bloggpost: Stockholmsdemonstration: 30 Maj

 8. Mikael Hedberg

  Skönt. Ser fram emot en mindre skrikig tillvaro 😉

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost: Skrämseltaktik

 9. gubbstrutt

  Jag förstår väl att storleken på partiet kräver anpassning och nya former. Jag vill ändå ge ett stort tack och eloge till Rick Falkvinge, som I.H-K. kallar för “…en pajas till partiledare och ofta en ton i sin kommunikation av teknologoverallig nollningsmaskulinitet.” En “pajas” som såg vad som försiggick långt innan de flesta andra och som dessutom gjorde något åt saken genom att starta Piratpartiet. Tack Rickard Fallkvinge, och alla ni andra, teknologer och maskulina.

 10. hansp

  Håller med men inte fullt ut. Christian Engström har ju skött sig utomordentligt bra i alla debatter, och inte låtit sig dras med även om motståndaren gjotr grova överdrifter. Och Christian får ändå rätt i debatten.

  Min poäng är att du har rätt i att media numera lärt sig att lyssna till PP, MEN det gäller fortfarande att väcka och dra med alla de som inte tänkt rösta. Där är det tillåtet att vara gapig och skrikig för att påverka och övertyga.

  Nu tycker jag att vi skall dra igång en kampanj för att PP skall få vara med i de stora avlutande TV-debatterna. Jag tror att vi kan bygga en opinion och public service-TV har verkligen inget argument för att inte släppa in ett 6-8% parti som PP, men i stället bjuda in ett 1%-parti som JL. Det är ju fullständigt absurt!

  hansps senaste bloggpost: Guldstjärna till Vänsterpartiet

 11. Anders Wengelin

  Äntligen!

  Nu saknas två saker (som hänger ihop):
  1. Att pp lika klarsynt förstår sitt jämställdhetsproblem.
  2. Att pp börjar arbeta med sin organisationskultur och aktivt och medvetet siktar på att bli mer inkluderande.

  Hittills har jag motvilligt haft överseende med detta. Men det är knepigt.

  En sak till: begreppet “informationspolitik”, har väl inte användts flitigt tidigare? Jag har pushar för det och användt det länge.

  Anders Wengelins senaste bloggpost: Trent Reznor visar vägen

 12. Andreas

  Jag skulle itne vilja påstå att de flesta av Piratpartiets representanter, exemepelvis Christian, inte alls varit skrikiga. Dock håller jag med om att de som har varit det bör tona ned det.

 13. Anon

  Härligt!
  Jag hoppas att det även innebär att du ska sluta “låta som en bok”, i brist på bättre förklaring.. Inlägget såg bra ut tills du kom till “Det sammtalet ändrade allt”, då var jag tvungen att rulla ögonen och ta en pause för att orka läsa vidare.

  Det kanske är jag som är över-kritisk, men jag har iaf väldigt svårt för att ta någon seriöst när de måste ta till sånna extrema sätt att uttrycka sig på för att få fram sitt budskap.

 14. Be

  Jag håller med om att epitetet “skrikig” kan ha stämt rätt bra, men när det gäller Rick Falkvinges roll i denna folkrörelsen tänker jag egentligen bara en sak: Rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt.

  Ingen hade börjat lyssna till oss utan den framtoning partiet haft hittills. Nu när vindarna börjar vända behöver uppmärksamheten inte längre vinnas, utan snarare förvaltas väl. Hoppas på ett softer, gentler Piratpartiet och Rick!

 15. Leo

  Jättebra inlägg. Precis vad jag känner. Nu slutar vi skrika, och berättar hur vi bygger medborgarrätten i kunskapssamhället!

  Leos senaste bloggpost: Författaren Lars Gustafsson röstar på Piratpartiet

 16. Drakvakt

  Helt rätt. PP har fått ut sitt meddelande, och till stor del har vi blivit mer etablerade inom svensk och europeisk politik. Därav är det definitivt värt att tona ner till en normal samtalsnivå. Jag tror däremot inte att det kommer bli vidare lätt att utföra. Vad jag sett och hört ifrån dig Rick ger mig intrycket av att anledningen till din “skrikiga ton” är att du haft ett brinnande engagemang för våra frågor. Det gör ju att det blir svårare att hålla sig lugn, och samtidigt har du inte råd att förlora din glöd.
  Jag skulle gärna se lite mer tankar på hur du(och vi) skall kunna uppnå en bättre samtalston. Jag skulle därför vilja lämna ett råd här, ta det och dela med dig eller strunta i det om du vill…
  Varje gång man känner irritation över en motdebatör eller en situation som gör att man känner för att bara slänga ur sig någonting, tänk på alla hundratusentals medborgare och tiotusentals medlemmar. Alla dessa människor delar en irritation och ilska över situationen, och allt du behöver göra är att framföra det som andra har missat, och lugnt peka på ut misstaget i argumenten som används emot dig, hur dumma dom än är.

  Angående de 5,1% som vi ges verkar det som ett steg bakåt tycker jag. Våra senaste resultat har ju legat på 6-8%, så 5,1 är väl ganska dåligt?

  mvh

 17. Anya

  @Anders Wengelin
  “Att pp lika klarsynt förstår sitt jämställdhetsproblem.”

  Vilket jämställdhetsproblem? Att gå efter kunskap istället för könsorgan?

 18. arnold

  Bra! Att kryssa Engström i detta val var klockrent, men att kryssa en partiledare som alltför ofta agerar som en “ilsken terrier” i valet 2010 skulle inte vara lika självklart. Efter denna förklarande bloggpost finns det gott hopp eftersom det alltid finns många bra och insiktsfulla argument bakom det du skriver, under förutsättning att man inte blir blockerad av samtalstonen. (Med undantag för vissa diskussioner typ “vi är mer för fri fildelning än ni är, så det så…”. MP är inte en motpart i denna kamp utan en samarbetspartner.)

 19. Luddevig

  Anders Wengelin: Vad menar du med jämställdhetsproblem? Det enda som inte är jämställt i Pp är medlemsantalet, och det har nog alla fattat. Om det är något annat du menar får du gärna förklara vad.

 20. Svamp

  Tack, Rick.

 21. TTime

  Färdigskriket?

  Det här är ett uttalande som andra kommer försöka trycka ner i halsen så fort Falkvinge uttrycker sig kraftfullt.

  Skillnaden mellan burdust och kraftfullt är i högsta grad subjektivt. Det kommer alltid finnas folk som tycker att Falkvinge är burdus!

  Som en annan “Pirat” uttryckte det hela: “Skriver man om en synål är det alltid någon enögd jävel som känner sig träffad” – Fritiof Nilsson Piraten

  En lyhörd partiledare under utveckling är dock alltid ett välkommet budskap.

 22. Svamp

  Men jag vill påpeka att ditt inlägg på Newsmill mot Jimmie Åkesson var lite väl polemiskt. Även om du har rätt i sak så framkommer han där som den mer resonliga av er två.

 23. Joel

  @Svamp

  Vad man än tycker om SD så måste man nästan erkänna att Åkesson har varit Falkvinges totala motsats väldigt länge. En skrikig och burdus politik med en frontfigur som är kusligt lugn och resonlig.

  Ska bli kul att se hur omvärlden reagerar nu när vi är stora, etablerade och om Falkvinge ändrar lite tonläge och når ut till massorna som ännu tror att vi är finniga glin som vill ha saker gratis.

 24. Lucas

  Det är bra.

  Jag hoppas också att PP kommer att förstå vem det är som nu röstar på partiet och varför. Att det är en överrepresentation av unga väljare är inte konstigt – de förstår frågor angående internet betydligt bättre än äldre generationer. Mera intressant är förstå att det är liberalerna ni har lyckats att övertyga. De frågor som är viktiga är integritet och rättsäkerhet. Det handlar alltså inte om fildelning, copyright eller patent. Ni får de liberala rösterna för att ni är det enda partiet som har visat konsekvent motstånd mot FRA och IPRED. Dessa frågor är mycket enkla för en liberal att ta ställning till. Den andra aspekten av PP:s politiska program – snacket om deltagarkultur, “sharing is caring” och allt sånt tjänar sannolikt mer till att skrämma bort liberaler än att attrahera dem. Vissa punkter (som DRM-förbud) i PP:s program är direkt anti-liberala. De flesta liberaler har hållit sig skeptiska till PP fram till den punkt att integritetsfrågan blev den viktigaste. Om alliansen inte hade drivit igenom FRA och IPRED hade de liberala rösterna hamnat hos C, FP och delvis M. Jag hoppas att ni kommer ihåg detta i framtiden.

  Frågor om copyright och patent måste diskuteras men de är inte triviala. Hur långt sträcker sig äganderätten? Hur går det hela ihop med avtalsrätt? I en tidsålder där information i alla former (allt från musik och film till mjukvara och industriell design) blir allt viktigare, hur kan företag skydda sina informationsbaserade produkter? Om man avskaffar patenträtten, varför skulle läkemedelsföretag spendera miljarder på att utveckla och testa ny medicin som en konkurrent kan kopiera gratis? Och så vidare. De etablerade partierna har inga vettiga svar men det har inte piratpartiet heller. Båda sidor har för simplistiska argument – även om de står på motsatta sidor.

  Min poäng är att om PP inte vill gå Ny Demokratis väg i nästa val måste partiet inse att det är liberalerna de måste behålla. För att klara av detta krävs en fortsatt fokus på frågor om personlig integritet och rättssäkerhet. Frågorna om copyright och patent bör ses över och nyanseras eller i annat fall tonas ner.

  Lucass senaste bloggpost: Det liberala valet

 25. Hans J

  Färdigskriket ?

  Först går de som får någonting gjort
  sedan kommer de som klagar på hur det blev gjort

  Det är möjligt att Piratpartiet har agerat “ganska skrikigt, gapigt och nollningsmaskulint” så Isobel Hadley-Kamptz ha rätt…

  Frågan är var Piratpartiet varit idag om partiet hade agerat annorlunda, om Rick inte så ofta varit så upprörd, om den djupa eftertanken får utarbeta alla formuleringar.

  Verkligheten med FRA, IPRED, ACTA osv är ju åt helvete – ska man då inte säga detta direkt? Utan filter för vad som är “passande”.

  Tidningar och TV förtiger ju Piratpartiet och de faror som Piratpartiet påtalar och aktivt kämpar emot. Då höjer man rösten och kallas skrikig och gapig?!?

  Man förtiger Piratpartiet medan andra “partier” (kotterier med egenintressen borde de kallas) kalasar på Piratpartiets idéer. De har “ALLTID” arbetat “jättehårt” med just integritetsfrågor – centern har till och med ett jättemanifest om detta (som man skiter totalt i, men det låter ju bra) – moderaterna har alltid arbetat för “individens frihet” (det är sant, detta var “gamla” Moderaternas stora slogan) – Miljöpartiet hade egentligen ursprunget till alla idéer som Piratpartiet nu “stulit” – Socialdemokraterna har nu en affisch i “Piratlila” med texten “integritet” på…

  Piratpartiet får inte vara med i TV och debattera på lika villkor som andra partier och sedan har någon mage att kalla Rick för “skrikig och gapig”?

  Tacka fan för det!

  Men den som lägger upp pucken för lugna genomtänkta slagskott åt Christian Engström och andra är just Rick. Han är precis det som en ordförande ska vara. En speluppläggare… En sådan gör inte alla eller ens flest mål men en speluppläggare spelar fram pucken i läge.

  Situationen kommer naturligtvis att förändras. Piratpartiet kommer att komma in i “de fina kretsarna”, Piratpartiet får ett kansli och en anställd stab och en växeltelefonist som kan fördela samtalen eller säga: -Christian sitter i sammanträde just nu, kan jag ta ett meddelande. Tryck “Ett” för att komma till medlemssupport, Tryck “Två” för att komma till pressekreterare, Tryck “Tre” för att dra åt helvete…

  Jag tycker att Isobel Hadley-Kamptz har rätt när det gäller en del i skrikigheten – men tyvärr – DET VAR NÖDVÄNDIGT!!! (och kommer att vara det i en förutsebar framtid)

  Men Isobel Hadley-Kamptz har INTE rätt i att Piratpartiet har en pajas som partiledare!

  Den som nedlåter sig till att ta anställning i en sensationsblaska som Expressen är mer pajas! Att kalla Rick för pajas är som att spotta en frihetskämpe rakt i ansiktet! Jag vill ha Rick som partiledare – Är jag också en pajas då?

  Verkligheten och den förkrossande förnedring för vår integritet och frihet som många av de lagförslag som nu klubbas i staccato medför kan inte besvaras med någonting annat än skrikighet!

  Dessa lagförslag är så upprörande!

  Att begära att Piratpartiet ska vara lugnt och tyst är som att begära att en våldtagen kvinna framför sin anmälan på ett värdigt och sansat sätt. Hur då? Det går ju inte!

  Vi våldtas ju. De håller fast oss medan de förgriper sig på oss! – Men “skrikig och gapig” får man inte vara… Då är man en “pajas”?

  Om Rick INTE får ett och annat utbrott så förlorar Piratpartiet lite av sin själ!

  Det vore tråkigt!

 26. polymeriska tankar » Skrik

  […] en ständig balansgång och man ska nog inte bara utgå från sig själv utan också försöka att prova nån annans skor. Eller rättare: öron och […]

 27. Tor

  Välkommet besked, och det inger förtroende att du tar till dig av det som andra skriver. Gärna starka reaktioner även i fortsättningen, men uttryckt på ett sådant sätt att det inte skrämmer bort människor.

  Jag var en gång på en musikkurs där läraren förklarade att “när ni tittar på det här instrumentets mästarspelare så kom ihåg att de spelar inte nödvändigtvis så bra för att de använder den teknik som de gör utan trots att de gör det”. Det tål att tänka på. Det är lätt att attributera framgång till vissa metoder trots att det viktigaste kanske är engagemanget och ihärdigheten.

  Det ligger mycket i det som Lucas skriver om liberalerna. Även om jag tycker att det skulle räcka med en radikalt förkortning av upphovsrätten rakt över, så tycker jag dock att ordet “äganderätt” är helt fel för att beskriva någonting som är tänkt att fungera som stimulansmedel.

 28. Chimera

  Att resonera med visst folk som vägrar öppna sina ögon för andras argument är inte vidare kul och det bevisar hela tiden på hur trångsynta svenskar kan vara.
  Personligen resonerar jag med kritiker och försöker förklara och väljer de att bara köra sitt enkelspår så får det stå för dem, “orka slösa tid” så att säga.
  Men ibland så MÅSTE man visa lite “Jä***ar annamma för att bli hörd/förstådd.
  Men tycker PP´s medlemmar ska ägna mer energi på att resonera och uppmana ist nu.

 29. Jens

  Visst kan det bli lite hårda ord ibland, men kritiken går för långt. Var går gränsen mellan glöd och skrik? Partiledarna idag brinner inte för något, de vet knappast vad glöd är. De förhandlar om procentsatser och lyckas inte engagera någon. Medlemstalen minskar i samtliga partier, och politikerna är beredda att föra vilken politik som helst bara de behåller makten. Den enda anledningen till att IPRED och FRA finns kvar är prestige, närmare bestämt Reinfeldts prestige.

  Piratpartiet hade aldrig blivit vad det är utan en skrikig partiledare, och den dagen som skriken upphör så kommer partiet sakta börja tyna bort. Socialdemokraterna som länge varit det skrikigaste partiet har helt tappat motivering och ropen har inte skallat på många år.

 30. Anaïs

  @Jens: “Piratpartiet hade aldrig blivit vad det är utan en skrikig partiledare, och den dagen som skriken upphör så kommer partiet sakta börja tyna bort.” Jag anser att du har rätt i det första men inte i det andra. Styrkan ligger i argumenten, inte i den ljudnivå med vilka de framförs – längre.

  Anaïss senaste bloggpost: Goda föresatser

 31. Eric

  Lysande Rick!
  Massor av kärlek från stugorna ute i landet, nu skrider vi till verket!

  Och du Rick, kom ihåg att fika mycket 😉

 32. jhn

  Tack Rick. Jag har redan röstat på er (två gånger!) men nu blir jag medlem också.

 33. Uno Hansson

  Jag förstår inte alls dem som uppfattar Rick Falkvinge som skrikig i det som han skriver eller säger offentligt! Däremot tycker jag att Isobel Hadley-Kamptz gallskriker – minst sagt – i det som hon tydligen skriver om Rick och Piratpartiets partiledare! De uttryck som Rick har använt i sina texter har oftast varit helt berättigade och klargörande.

  Uno Hanssons senaste bloggpost: Sjunger IF Metall ganska snart på sista versen?

 34. smen

  Nu ska vi inte glömma det tvärpolitikska arbete som lett oss fram till var vi är idag.
  Jag vill tacka Reinfeldt, Bodström, Ask, Odenberg, Pehrsson och alla andra. Utan ert repressiva arbete hade vi aldrig kommit någonstans. Givetvis ska trion Danowski, Wadstedt och Roswall också ha en elogé, dels för att pusha PP, dels för att de blottat brister i rättsäkerheten.
  Sist men inte minst vill jag tacka Ingvar Åkesson, visionären som så tidigt insåg vilken nytta en diktatur kunde ha av att allla ständigt var uppkopplade.

  🙂

 35. Varför inte? » Det vuxna Piratpartiet? Tsk.

  […] skriver att det är färdigskriket. Emma och Klara har jobbat för att få till en mer resonerande retorik. Har Piratpartiet blivit […]

 36. Anders Forsman

  Absolutely!

  Sakligt och rätt – alla förstår till slut 😉
  Alltid

 37. Jonas N

  Mycket bra! Fantastiskt skönt att slippa skrika.
  Nu ska vi prata om kunskapssamhället och allt roligt som kan bli konsekvenserna av en bra informationspolitik.
  Nu ska vi berätta hur framtiden ska se ut.

 38. Peter L

  Eh, är detta något som slås upp stort får jag nog omvärdera vad jag trott det skulle bli i valet, kommer bli kärvt att ta en plats i EU. Synd för kandidaterna som kämpar.

 39. Enligt Min Humla » Timing

  […] andra se en bufflig och högljudd alarmist. Med nästa kuslig precision kom idag Falkvinge ut som färdigskriken, eller vad man ska säga. Han konstaterar i alla fall att skrikandet har tjänat sitt syfte, och […]

 40. Jerker Montelius

  Jag tycker det är på gränsen till oförskämt att kalla Rick för Clown. Historien om Rick har stora likheter med Columbi ägg. Till syvende och sist så var det han som gjorde det. Rick grundade piratpartiet det kan ingen ta ifrån honom. Och han han fick folk att lyssna med den retorik som han hade.

  Att piratpartiet skulle vara “nollningsmaskulint”.

  Tja.Vi får se hur historikerna kommer att se på det.
  “När kampen för frihet startade i Sverige på 2000 talet så var väldigt få kvinnor engagerade”. Det är knappast som hedrar de svenska kvinnorna eller hur? Dubbel heder till de kvinnor som var med. Anna Troberg, Emma Opassande, Camilla Lindberg. Det visar väl att kvalitet slår kvantitet

 41. Glenn

  Jag får blandade känslor efter att ha läst de här inlägget. På ett sätt kan jag förstå dom som säger att man måste visa en mognare framförhållning för att dra äldre väljare, lyckas behålla dom och för att kunna argumentera på ett vettigt sätt mot gammalpartierna.
  Men å andra sidan är de ju ändå kanske just kaxigheten, eller “skrikandet” som en del vill kalla de, som tagit oss dit vi är nu. Vi måste våga vara förbannade, visa känslor och säga vad vi tycker. Annars kommer ingen fatta vikten av de vi säger.
  Fast egentligen är de väl VAD som sägs som är de viktiga. Inte hur man säger de.
  Sen tycker jag också det är viktigt att var och en faktiskt får lov uppträda naturligt. Christian har fixat de senaste debatterna väldigt bra, lugnt och sansat, precis som de ska vara i primetime på SVT. Men på ett torgmöte inför flera hundra åhörare med piratflaggor så måste man få lov att visa lite passion!

 42. Rick Falkvinge (PP)

  Glenn (och andra):

  Det är naturligtvis inte så att engagemanget eller passionen på något sätt ska avta eller tonas ner.

  Det som är dags att tona ner är uttrycken av typen “jävla idioter”. Nu har vi råd att tala om exakt varför vi är upprörda, när vi är det, för nu lyssnar alla.

 43. jonathan

  Nu blev jag ännu en smula lycka till min redan goda kvällsbuffe.
  Jag skrev ett inlägg om detta för någon vecka sen. (klicka på mitt namn)
  Det slår mig inte helt oofta hur otroligt transformerande partiet verkligen är. Mums på livet.

  jonathans senaste bloggpost: Operation: Spamalot!!1!!1!

 44. Rebecca

  Helt rätt,

  Samtidigt hoppas jag att vi inte blir för jamsiga och polerade. I sak kritiserar vi neo-totalitära tendenser i hela samhället som oundvikligen hotar demokrati, frihet och rättstat. Det är allvarligt – och värt att kritisera med hårda ord.

  PS. Jag kan inte låta bli att läsa om denna gamla bloggpost från förra året och nostalgiskt njuta av den nästan poetiskt bombastiska retoriken:
  http://rickfalkvinge.se/2008/06/18/idag-ar-jag-oerhort-stolt-och-grymt-besviken/

 45. Mattias Bjärnemalm

  Jag har svårt att förstå de som oroar sig för att partiet helt ska tappa all glöd och kampvilja enbart för att Rick går ut och säger att han ska fundera över hur folks upplevelse av det han framför påverkas av sättet han framför det på.

  Det är knappast så att Rick kommer förvandlas till ett mumlande mähä bara för att han bestämt sig att släppa lite på de stora pukorna i det han säger och skriver.

  Jag tror att den faktiska förändringen kommer vara ungegär såhär:

  Gamla Rick:
  “Detta är ett uselt lagförslag! Det hotar demokratin och de politiker som står bakom det bord köras ut ur riksdagen med huvudet före. Ökad övervakning skapar en självcensur som dödar det offentliga samtalet”

  Nya Rick:
  “Detta är ett uselt lagförslag! Det hotar demokratin eftersom ökad övervakning skapar en självcensur som riskerar att tysta det offentliga samtalet.”

  Däremot tror jag inte att det kommer innebära det här:

  Nya Rick enligt pessimisterna:
  “Alltså, det här förslaget är ehrm.. det är nog inte så bra. Ökad övervakning kan av en del kännas som lite obekvämt och skulle kanske kunna ses som något som riskerar att tysta det offentliga samtalet. Eller åtminstone göra det lite mer lågmält. Tror jag.”

  Bara för att Rick går och tar till sig kritik innebär det inte att han samtidigt genomgår en personlighetsförändring. Rick har en klar och tydlig stil i sin argumentation. Den kommer inte förändras eftersom den är Rick och inget påklistrat. Att han däremot funderar kring hur han uppfattas och hur han kan använda sin stil för att bli hörd när förutsättningarna ändras kan väl knappast vara något annat än positivt?

  Mattias Bjärnemalms senaste bloggpost: Det vuxna piratpartiet? Eller bara lite bättre koll på ljudvolymen?

 46. ST

  Äh, fegis! Personlig utveckling, pfft, det är ju bara en (Internet) fluga. :p

  Näh, men se till att lämna kvar grott-trolls skruden vid grott-öppningen bara, så är allt helt i sin ordning. Välkommen uti ljuset typ, eller vad det nu är dom säger där utanför. 🙂

 47. Hans Löfving

  Se där ja! Man är väl kanske lite före sin tid kanske… 😀
  Härligt att läsa dessa rader. Om vi nu bara kan sluta med det tramsiga försvarandet av att vi inte tar ställning inom si och så. Det finns ingenting att ursäkta där. Det är en genialisk strategi, vi har valt den och vi står för att vi har valt den och den fungerade precis enligt planen. Utan den strategin så hade vi aldrig kunnat samla alla dessa människor i piratpartiet.

  Det viktigaste att komma ihåg när man får den frågan slängd i ansiktet är att de 5% som stödjer piratpartiet redan vet att det ligger till så och att dom ÄNDÅ stödjer oss. Så många sätter den frågan på FÖRSTA PLATS, hur många finns det då där ute som håller med men kanske prioriterar den frågan lite lägre?

  Off topic som vanligt. Håll till godo! 😉

  Hans Löfvings senaste bloggpost: Dax att stanna upp, andas och se sig omkring!

 48. Eric

  Jag säger välkommen till verklighetens gråskala.

  Tycka vad man vill, men idag utgörs Piratpartiet till stor del av hormonstinna “unga vuxna” män.

  Det är helt naturligt att gärna vilja se allt runt omkring sig i svart eller vitt. Något som är extra påtagligt i unga år.

  Unga vuxna har visat sig vara helt rätt målgrupp för Piratpartiet att satsa på först ut. Man har bland annat byggt upp ett medlemsstarkt ungdomsförbund på kort tid.
  Jag ger Falkvinge helt rätt i att man måste börja någonstans och då ta i från tårna för att sätta bollen i rullning. En självsäker och kamplysten approach med en hel del gastande och stora ord både tilltalar de unga vuxna och roar media med ett uppdukat bord för sensationsskriverier – alltså publicitet och framgång.

  Nu har det gått en tid och man får nog säga att bollen är satt i rullning. Nu är det givetvis hög tid att bredda och utveckla.

  Det betyder inte att man ska kasta bort allt som fungerat bra. Det betyder snarare att man ska lägga till fler instrument i verktygslådan. Det gäller alltså att hitta flera förhållningssätt för att smidigt kunna röra sig längst hela gråskalan av olika sammanhang. Att kunna framföra samma budskap på flera sätt anpassat till olika målgrupper bland annat.

  “Det är naturligtvis inte så att engagemanget eller passionen på något sätt ska avta eller tonas ner” – snarare trappas upp, genom ytterligare uttrycksformer.

  Att också kunna visa upp ett ödmjukt och sofistikerat förhållningssätt är något som säkerligen i större grad imponerar och tilltalar de något äldre generationerna i vissa lägen.

  Ibland ska vi stå på barrikaderna och ta upp knutna nävar ur byxfickorna och ibland ska vi ta på kavajen och göra oss hörda och förstådda även i finrummet.

  Jag håller faktiskt med om att det säkert går att aktivt göra något åt “jämställdhetsproblemet”, som någon kallade det. Alltså, hur vi ska kunna tilltala väljare av flera sorters människor. Flera kvinnor, flera pensionärer, flera företagare, flera invandrare, flera av de tidigare politiskt ointresserade och så vidare…

  Johanna Nyländer skrev för några dagar sedan ett friskt betänkande på sin blogg i frågan om vad som skulle kunna locka fler kvinnor till PP:
  http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2009/05/tjejerna-i-piratpartiet.html

 49. Ludvig

  @jhn
  Jag hoppas att det var i två OLIKA val…

  Ludvigs senaste bloggpost: Guds upphovsrätt vs människors

 50. Danska svin « Badlands Hyena

  […] Danmark är också bra på att blockera fildelningsajter, och regeringen vill nu också stoppa utländska spelsidor. Här väntar man sig förstås att Piratpartiet i Danmark skulle börja gapa och skrika.  […]

 51. Daniel Wijk

  Eric: Själv håller jag med den anonyma 50åriga kvinnan i Johannas kommentaren. könspolitik är helt värdeslöt och kommer att få folk att gå ifrån piratpartiet. jagv et iallaflal att jag inte stannar om det blir realitet. Vi är många som är här för att vi vill jobba politiskt utan skitsnack. Att blanda in könstänk är att aktivt inbjuda skitsnack.

  Låt folk som är intresserade jobba i partiet som de vill utan en enda tanke på vilket kön de har under kläderna. Det är så man skapar jämlikhet. Vill man skapa sexism och skitsnack så kan man gå till ett utav de etablerade partierna. Dom är experter på bägge sakerna.

  Att inte fler kvinnor går mer har inget med vilket sätt man kan engagerade sig i partiet att göra. Vill man göra en sak så gör man det med två andra PPister. Att tycka att det synsättet är dåligt för kvinnor är sjukt sexistiskt och jag skulle troligtvis tycka det vore djupt kränkande om jag själv vore kvinna.

  Resterande partier borde sluta särbehandla folk pga kön istället för att kräva att PP också blir ett sexistiskt parti.

 52. ST

  Eric, “Tycka vad man vill, men idag utgörs Piratpartiet till stor del av hormonstinna “unga vuxna” män.”

  Hmm, jämlikhet är tydligen ytterst subjektiv.

  Ponera lite till, men spelar det någon roll, i jämlikhetens tecken, om PP består mest av det manliga könet?

  Om man nu ser alla som lika, oavsett kön.

 53. J

  @Anya “Att gå efter kunskap istället för könsorgan?”

  Piratpartiets medlemmar gjorde inte något kunskapstest för att få bli medlem, vart vill du komma?

 54. Göran

  Det finns något som inte stämmer i Isobel’s text. Hur kan en pajas åstadkomma det Rick åstadkommit?

  Det är ungefär som en konstkritiker lovprisar en lysande skapelse för att avsluta med att idiotförklara konstnären.

  Ok you suckers, om inte Rick gjort det han har över de senaste åren skulle vi inte ens ha en möjlighet att rösta för personlig integritet och mänskliga rättigheter i EU-valet.

  Titta inte en given häst i munnen.

 55. […] Falkvinge ger bland andra mig cred för att ha kommit fram till att det är dags att sluta skrika för att få ut budskapet från […]

 56. Göran

  “Tycka vad man vill, men idag utgörs Piratpartiet till stor del av hormonstinna “unga vuxna” män. ”

  För det första är detta fel, för det andra om det nu vore så, vad skulle det säga om hormonstinna kvinnor?

  Att de inte bryr sig om personlig integritet och mänskliga rättigheter?

  Att de har svårare att ta ställning?

  Att det tar längre tid för kvinnor att fatta?

  Jag fattar inte var du vill komma men med sådana argument reducerar man både sakfrågan och kvinnor i allmänhet till något obetydligt.

 57. Eric

  @ Daniel Wijk
  @ ST

  Försök att inte haka upp er på könsaspekten av den demografiska medlemsbalansen. Försökt istället se en grå massa av potentiella väljare framför er där alla har unika individuella behov. Då är könsfördelningen bara en obetydligt liten del av oändligt många skillnader och likheter mellan alla dessa.

  Alla har vi olika saker som attraherar och fångar oss. Vad fångar just dig?

  Folk är duktiga på att själva göra den skillnaden, åt sig själva.
  Det är bara mänskligt att vilja identifiera sig själv och sin egen tillhörighet.

  Jag identifierar mig med andra som värnar medborgarrätt. Sen tycker jag om ett starkt varumärke som syns och hörs med karismatiska ledare. Men det är ju bara jag…

  Vad jag försöker säga är att om man varierar tonläget och formerna för budskapen så är det nog potentiellt fler som kan känna sig träffade.

  Det kan omöjligen skada att lyssna in hur olika väljare vill bli bemötta för att över huvud taget känna sig mottagliga för budskapen.

  Jag skulle helt enkelt vilja lägga till ett stort “OCKSÅ”.

  Med det menar jag att till exempel dom fula tröjorna (som jag själv gillar) både gör nytta och fyller sin funktion i vissa lägen samtidigt som dom tvärtom säkert är helt fel i andra lägen. Vi kan helt enkelt använda tröjor – ibland – också.

 58. DNME

  Håller fullkomligt med!

  Kanske kan vi samtidigt slopa Piratkostym-jippot. Den medborgarrättsliga kamp vi för är otroligt viktig och vårt största jobb är att få folk att inse det. Alla måste förstå hur angeläget det är och hur litet det har att göra med “fildelning” i sig.

  Vill vi att den här medborgarrättsrörelsen ska framstå som något annat än ett jippo borde vi sluta klä ut oss till Johnny Depp.

  Vi har många med oss som bara inte vågat sig ut ur garderoben…det är viktigt att vi blir ett parti där alla kan känna sig hemma.

 59. Daniel Wijk

  Eric: Den dagen jag ser väljare som en grå massa då slutar jag helt att engagera mig i politik.
  Grå massa tänker är precis det sossarna hållit på med i ett antal år nu och jag avskyr det.

  I PP har du redan full frihet att göra det du vill för att engagera dig. Räcker inte det så finns det ingenting vi kan göra utan att förstöra grundtanken i PP; att folk engagerar sig såsom dom själva tycker är bäst. Det finns redan massvis med förslag på vad man kan bidra med både i bloggarna och på Piratpartiets hemsida. Om inte det räcker för någon så får dom faktiskt tänka lite själva. PP ska absolut inte vara ett parti som tar väljaren i handen och leder runt dom in i olika aktiviteter såsom det vore ett slags obligatorium att vara med och göra vissa saker. För det är vad man får om man tänker sig att partiet ska ta en mer aktiv roll i vem/vilka som ska göra vad.

  Det enda det leder till är ett stelare parti som är betydligt tråkigare för alla oss andra att vara med i.

 60. Eric

  @ Daniel Wijk
  Jag förstår inte varför du väljer att missförstå mig. Du säger ju samma sak fast på annat sätt.

  Jag har aldrig hävdat att PP borde styra i vem/vilka som ska göra vad. Var fick du det ifrån?

  Precis som du säger är det ju strålande att PP ger sina medlemmar fria tyglar att själva ta initiativ och hitta på former som engagerar! Det bidrar ju till att våra budskap kommer ut i många former och sammanhang, precis som jag sa!

  Och mångfald av former och sammanhang är ju för fasen precis det jag framhåller som så viktigt.

  Jag tycker inte du ska se väljare som en “grå massa” utan som en oändlig mängd unika och spännande människor. För att nå ut till alla dom behövs en mångfald av former – vilket PP är bra på och blir ännu bättre på för var dag genom just alla aktiva medlemmar.

  Rent konkret: Tycker man inte om att klä sig i lila så är man välkommen att bidra med sådant som tilltalar andra som inte heller vill klä sig i lila så att även dessa ändå vill vara med.

  Tycker man inte om gapiga tillställningar får man gärna ordna sammankomster under lugnare former, och så vidare…

  Det kan ju bara vara till fördeö att även Falkvinge syns i olika sammanhang utöver de kontroversiella och högljudda.

 61. Daniel Wijk

  Eric: Varför vill du förändra något som faktiskt fungerar då? Som sagt var så kan folk redan engagera sig såsom dom vill. Vari ligger problemet? jag vet att du inte sagt att du vill styra vad folk ska göra men det låter som om du vill ha en mer indelad form utav deltagande vilket kan verka negativt på grundtanken (vilken vi verkar vara överens om).

  En annan grej är att mångfald inte är ett självändamål så länge som man inte anser sig behöva Politisk korrekthet (någonting jag helt och hållet avskyr och vägrar vara en del utav). Mångfald är helt okay men det ska inte vara något man jagar bara för att man vill ha det. Börjar man göra det så jagar man bort andra människor som vill engagera sig just pga att dom har “fel” kön, hudfärg eller sexuell läggning. Det finns inget rätt och inget fel i vilka yttre faktorer som en person har och därför är det varken bättre eller sämre att få in en “typ” utav person över en annan.

  Det fanns/finns inget som helst krav någonstans ifrån att man måste ha på sig partitröja. Det som tidigare kom ut var att man skulle visa lila på sig om man ville det. Jag gjorde det inte för jag har bara partitröjjor vilket inte alltid passar i alla situationer. Jag förstår inte vad ni vill med era förändringsförslag helt enkelt.

  Du länkade till Johannas bloggpost där hon pekade ut förändringsförslag i hur man skulle locka tjejjer till partiet. PP behöver inte mer killar eller tjejjer. PP behöver mer folk. Vad dessa har för kön är helt ovidkommande och totalt ointressant om man inte tycker att kön är en viktig faktor i politiken.

  Hur Rick sedan för ut budskapet är en annan fråga och där är det bra att man blir mer saklig och mindre påhoppande.

 62. Eric

  @ Wijk
  Varför förutsätter du att det skulle finnas en konflikt över huvud taget? 🙂

  Du och jag står ju uppenbart på samma sida här. Läs vad jag skrivit tidigare, en gång till, och se om du inte missat min poäng i jakten på en motsättning.

  När jag uttryckte att “många former och sammanhang” är bra för våra budskap – så var det inte ett inlägg i någon mångfaldhets-debatt. Men åter igen håller jag med dig. Det är varken bättre eller sämre att få in en “typ” utav person över en annan. Det är helt enkelt alltid eftersträvansvärt att nå ut till fler “typer” och få in dessa “typer”, oavsett vad för “typer”. PP behöver inte mer killar eller tjejer. PP behöver mer folk, precis som du säger.

  Antingen blandar du ihop korten framför dig eller så var jag otydlig. Mest troligen både och.

  Om du är ute efter att leta tvetydigheter i det jag skrivit så får jag säga att du gjort ett bra jobb.

  Att jag länkade till Johannas blogg var för att påvisa att det finns olika åsikter om vad som är en attraktiv “förpackning”.

  Och min kommentar till detta, min stora poäng, var helt enkelt att vi nog kan använda oss av alla sorters förpackningar, för att få in mer folk. (med “vi” menar jag “vi alla i hela partiet”).
  Vi kan helt enkelt hoppa över hela antingen/eller -diskussionen.

  Kort sagt; mer av allt. på samma gång. över hela landet.

 63. Annika

  Bra, nu kommer jag antagligen rösta på er.

 64. E-mannen

  Ni som drar upp köns/genus-differansen i antalet medlemmar partiet har.

  Vill bra påminna om att problemet inte är att det finns för många män i partiet.
  Problemet är att det finns för få kvinnor.

  (-:

  E-mannens senaste bloggpost: Sveriges sjukvård har drabbats av akut blodbrist – ge blod nu!

 65. […] efter att diskussionerna chattats igenom. Nu är vi 45000+ och det är inte lika enkelt. Vi måste anpassa oss efter en ny […]

 66. Det rör på sig « Majestatis Pluralis

  […] publiken, i ett soligt Göteborg knockades man nästan av RSS-läsaren. Naturligtvis är det Ricks inlägg som jag främst tänker på. Rick har axlat ansvaret det innebär att vara en reell demokratisk […]

 67. Makthavare » Nyanserad informationspolitik och piratsex.

  […] Och Rick Falkvinge ger henne rätt! Han skriver vidare att det är dags för Piratpartiet att förklara informationspolitiken med nyanser och inte med aggressiva superduperlativ. Ett parti som i opinionsundersökningar är landets tredje största parti behöver inte skrika och gapa. […]

 68. MrQ

  Kloka ord, tyvärr faller det hela när du idag går ut i Aftonbladet och säger att du åker runt och har sex med gamla ex.

  Jag kommer rösta PP men det känns som en kurs i mediaträning hade varit på sin plats..

 69. Daniel Wijk

  Eric: Kan vara en kombination utav att du var lite otydlig och jag var lite dålig på att läsa också. 😉

  Känns trevligt att slippa ha den typen utav tänk i partiet så det är därför jag reagerade som jag gjorde.

 70. Rick Falkvinge

  @MrQ: Det där måste ha varit den mest vinklade artikel som någonsin skrivits om PP. Vi pratade i dryga två timmar om politik och strategi. Och så skriver de om sex och trams…

 71. Hans J

  Mycket av innehållet var ju urgammalt tramsigt “material”…

  Aftonbladet tror väl att sex och trams intresserar deras läsare mer än “Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv”…
  eller så gör Aftonbladet allt de kan för att störa valrörelsen? Troligen är det en kombination av alltihop i en enda röra…

  Det säger alltså mer om Aftonbladet än om någonting annat!

 72. RikMatts

  Contrary to popular belief är det inte de smarta, inte ens de mediasmarta som förändrar världen.Inte heller de med störst socialt nätverk eller mest pengar.

  Utan de envisa. De som fortsätter och fortsätter och fortsätter. I rök och damm och förtal och spott från de rövkloka och självsmarta som alltid dyker upp när skönheten kommer till byn.

  Jag skall ärligt säga att jag känner en motvilja mot en del kommentarer här och på annat håll som ställer en massa krav på Piratpartiet i allmänhet och partiledarens vandel i synnerhet. Jag håller hellre med Nils Ferlin i hans lilla diktsnutt

  “Vad allt som är tafatt är vackert
  i liv som dikt
  det är något billigt över allt
  som andas tillförsikt.”

  Det är något mycket billigt i att ständigt hänvisa till hur “andra uppfattar det”, när man i själva verket själv hänger upp sig mer på klädseln än innehållet.

  Piratpartiet är inte stort idag därför att det är mediasmart, utan därför att det överlevde och tog nya tag efter debaclet i riksdagsvalet 2006.

 73. Dennis Nilsson

  Ett tips till alla som kommenterar:

  Vill man att ens kommentar skall bli läst, så skall man uttrycka sig kort och kärnfullt.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Presentación al Taller de iniciación cristiana

 74. MrQ

  visst är det så att de väljer ut det men det borde du ju veta innan du gick in i intervjun det är så så deras jurnalistik är så där ska man ju inte bra om det utan bara säga ingen kommentar eller nått.. fruktasvärt osmidigt.. tyvärr… jag tycker mycket du gjort är riktigt bra men detta var tyvärr inte så lyckat..

 75. […] största sannolikhet inte kommer ångra. Dock är Isobel inte sparsam med kritiken… men så läser man detta hos Rick Falkvinge. Åh va glad jag blir! Så här vill jag att partiet jag röstar på ska […]

 76. Politikermiddag « Calandrellas blogg

  […] tog piratpartisten i försvar, och det blev ett väldans kackel. Piratpartisten satt dock där helt lugn. Hen visste att hen skulle bli hörd snart, för värden skulle vilja veta mer vad hen tyckte om […]

 77. Magnus Gustavsson

  Bra, Rick! Nu väntar vi bara på PP 2.0 där full medlemsmakt införs. Då kan PP bli en spelare att räkna, även när proteströstarna tröttnat.
  Tills dess ser jag mig tvungen att erbjuda ett verkligt demokratiskt alternativ:
  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/06/03/valupptakt-ad-staller-upp-i-eu-valet/

 78. Hans J

  Om inte Rick skriker så får andra göra det!

  FRENDO sammanställer ett antal remissvar på den så kallade Polismetodutredningen

  SMAKA PÅ DEN !

  …speciellt vad säkerhetspolisen skriver i sitt yttrande…

  Var det någon som sa statlig spårsändare? Grävande Journalister blir överlyckliga! Låt oss hålla koll på Janne Josefsson (var är Günter Wallraff just nu?).

  Hur kan man låta bli att skrika?

 79. /M

  Hej, du tangerar en sak jag har undrat över i den här posten. Det där med att synas i media. Var det ett medvetet val att inte städa innan Aftonbladet hälsade på för att få maximal exponering?

  /Ms senaste bloggpost: Vem kunde tro’t

 80. Bra eller dålig press « maloki

  […] på ett bra sätt att hantera situationen på. Det gjorde oss väldigt mycket nytta. Det senare blogginlägget av Rick om att det var färdigskriket nu var riktigt bra formulerat och en påminnelse om att ibland […]

 81. Markku Heikka

  I Frankrike har en kvinna blivit åtalad för att hon, ironiskt, kallat familjeministern i landet för lögnare.
  Behövs det sägas mer om betydelsen av att vi röstar i EU-valet.

  Det som sker i Frankrike kan komma att bli verklighet även här i Sverige.
  Jag kan inte i ord uttrycka känslan jag får då jag tänker på det.
  Men jag känner ilska, brinner inom mig för att dom håller på att göra oss till en andra klassens medborgare.
  Oss som bara ska ha visst inflytande medan andra har all makt. DET måste vi ändra på.

  Makt får man inte, den tar man…. Piratpartiet har bara börjat..

  När vi har genomfört EU-valet vill jag att vi, PIRATPARTISTER I VARA, börjar mobilisera alla resurser vi kan för att göra motstånd mot detta vansinne som pågår i Europa.
  Med sikte på kommun-, och riksdagsval 2010.
  Jag envisas med att kalla det svenska samhället för en byråkratisk diktatur.
  Helt enkelt för att dess enda funktion synes vara att hålla sig med ett regelverk och en organisation som är till för att hålla ordning på medborgarna i landet.
  man då förtryckt så “skriker man”. 🙂

  Situationen i Frankrike borde vara en väckarklocka för alla som vill stå upp för medborgarrätt, demokrati och frihet.

  Vi har pratat mycket om EU, principer, val och partiledare hit och dit.

  Många många röster har höjts mot det juridiska förtrycket vanligt folk blir förnedrade av.

  Det måste bli ett slut på detta politiska taskspel där vår medborgarrätt , vår frihet och våra mänskliga rättigheter löses upp av EU:s byråkratklan för sin egen vinnings skull. Ekonomiskt och politiskt.

  Vi måste ropa högre, från människa till människa…överallt ta tillfällen i akt och utbilda dom som inte vet om hur världen förändras, hur deras liv kommer att se helt annorlunda ut om detta vansinne i EU får fortgå.

  Under sommaren och hösten ska vi vara på torget med ett ordentligt tält, en plats att gå till för en kopp kaffe, lite snack och gemenskap.

  Men framför allt ska vi samla namnunderskrifter, skapa opinion mot det politiska spel som vi lever under.
  Dom som sakta försöker lirka oss i en fålla där vi bara ska bry oss var fjärde år. Jag säger bara en sak…DET RÄCKER NU!!!

  DET RÄCKER NU!!!

  DET RÄCKER NU!!!

  ANDRA PARTIER SPOTTAR PÅ OSS, SÄGER VI ÄR ETT ENFRÅGEPARTI OCH KOMMER INTE KUNNA GÖRA SÅ MYCKET MER ÄN ETT EU-VAL.
  VILKEN ÖVERRASKNING DOM KOMMER ATT FÅ NÄR DOM MÖTER VÅRA AKTIVISTER PÅ STAN´.

  DET RÄCKER, ÄR NOG!!! HIT MEN INTE MER!

  jAG VILL PASSA ATT TACKA FÖR ALLA SAMTAL OCH MAIL JAG FÅR. fRÅGORNA ÄR MÅNGA, VÄL GENOMTÄNNKTE, IDÉER I MÄNGTAR. NÄR JAG SAMLAT DOM I DATAN KAN JAG SE GRUNDEN FÖR ETT STARKT OCH MYCKET ENGAGERAT PIRATPARTI I vARA.

  VI SKA FINNAS DÄR MÄNNISKOR GÅR, VI SKA UTBILDA DOM SOM VILL…OCH BERÄTTA FÖR DOM ATT VI PIRATER ÄR FRIHETSKÄMPAR I DETTA ÅR 2009.
  Och vi ska klargöra för dom att det inte bara är bara vår egen frihet vi pratar om…det är allas frihet som står på som står spel…

  Snart börjar vi mobiliseringen, utbildninggen och uppbyggandet av en helt ny lokalpolitisk grund.

  Sedan kan vi gå, möta folk och försöka få dom se vad vi redan har förstått.

  Att vi måste återerövra makten i våra egna liv och samhället.

  Jag hoppas innerligt att du kan delta i detta.
  Antingen vara med live i en lokal eller sitta vid din dator och följa debatten och samtalen. någon annanstans och därifrån skicka dina tankar och förslag.

  Slutresultatet blir ett handlingssprogram som ska vara ett nytt sätt att tillämpa direktdemokrati, en medborgarrätts rörelse som existerar för alla.
  Inte bara dom som skriker högst.

 82. Patrik BP Andersson

  Rick, varför tror du jag frågade dig om nyttan med vulgärt språk i dina inlägg?

  Däremot tror jag inte att lösningen är att få tyst på alla gaphalsar, utan snarare att fylla på med fler resonemang, precis som att lösningen på könsfördelningen är att engagera fler kvinnor snarare än att minska antalet män.

 83. Med vinden kommer hoppet : CockSwain

  […] och vem som sagt ditten och datten tycker jag att vi ska glädjas ikapp med Klara och Emma efter Rick Falkvinges fina inlägg tidigare […]

 84. Att ropa varg för många gånger | Illinoise

  […] lite mer än en månad sedan sa vår partiledare att det nu är färdigskriket. Att vi inte längre ska ropa varg varje gång vi ser det minsta tecken på att något inte går […]

 85. Rick Falkvinge (PP) » Halärmknappen på Stockholmsprogrammet

  […] vad gäller mitt färdigskriket, som några pekar på — det handlar mer om att jag nu har en mer resonerande ton än att jag […]

 86. Image: Piratpartiets ledarskap! « the Campaign Dossier

  […] partiledare och ofta en ton i sin kommunikation av teknologoverallig nollningsmaskulinitet” svarade Falkvinge med att lova att det nu skulle vara […]

 87. […] dåvarande partiledare, grundaren Rick Falkvinge, teknikern från början av denna berättelse, har själv kallat ögonblicket då han fick kännedom om opinionsmätningens resultat för ett av hans livs största, […]

 88. […] they fight you, then you win.” Först hade vi mycket riktigt befunnit oss i medieskuggan och behövt skrika för att överhuvudtaget kunna göra oss det minsta hörda – de ignorerade oss. Sedan hade […]

Comments are closed.

arrow