• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Grattis, Christian Engström!

14

Activism

Activism

Christian-Engstrom-474px-photo-by-JRL

Idag fyller Christian Engström, vår Europaparlamentariker, 50. Så jag tänkte ta några minuter och berätta om alla gånger han imponerat på mig.

Det började egentligen i samma sekund som han blev medlem. När jag fick igång medlemsregistreringen i januari 2006, så satt Mika Sjöman och jag i mitt arbetsrum och arbetade hårt på att få igång allting. Jag testade medlemsregistreringen och såg att den fungerade — jag fick medlemsnummer 1. Jag hojtade över rummet till Mika vid gästarbetsplatsen att “nu är det uppe, gå in och bli medlem!”. Mika fick medlemsnummer 4.

Så högt var trycket. Vi hade inte sagt till någon att det gick att bli medlem, folk upptäckte det ändå och två personer hann emellan Mika och mig under den tid det tog att göra en snabb ordväxling.

Christian Engström hade vi ingen kontakt med och hade aldrig hört talas om. Han fick ändå medlemsnummer 5, direkt efter Mika. De medlemsnummer som delas ut idag ligger uppåt 70.000. Det var strax efter han hade kommit hem från sin Egyptensemester, slagit på TVn och hört på kulturnyheterna “blah blah blah det nystartade Piratpartiet blah blah blah” och han direkt insåg, i  hans egna ord, att det här måste han vara med om. Så han gick in på forumet och anmälde sig för tjänstgöring:

Christians-forsta-forumpost-2-474px

Christian är något så ovanligt som en hjärtligt engagerad aktivist med extremt utvecklad politisk fingertoppskänsla. De flesta har antingen det teoretiska politiska intellektet eller jävlaranammat ute på gator och torg. Christian har båda.

Första gången jag träffade Christian, den 24 januari 2006 klockan 1800, stack han hål på mina ambitioner på ett sånt där sätt som inte går att försvara sig mot. Vi satt på ett café nära Odenplan och han försökte övertyga mig från mitt över bordet om att Principer 2 inte skulle flyga. Partiet var det bästa som hänt på år och dar, menade han, och vågmästarstrategin och vänster-höger-neutraliteten var helt genial, men partiet hade ett för radikalt program. Det behövdes en mer pragmatisk hållning som hade omedelbar förankring i det befintliga rättsmedvetandet.

Gissa vad? Han hade helt rätt. Oscar Swartz kommenterade i dåtid också den från början radikala hållningen och hur Piratpartiet sedan svängde som Christian pushat för.

Det var första sättet Christian imponerade på mig — hans sätt att arbeta outtröttligt internt för något han tror på. Förklara, förklara, förklara. Inget syntes utåt; Christian var alldeles för fingertoppskänslig för det i ett så nystartat parti. Bara de mest insatta fångade upp vad som hände (som Oscar). Christian skapade riktig förändring i stället, från insidan.

Det andra sättet var rent aktivistiskt. Vi samlade ju ihop signaturer till partiets registrering; vi gick ut på gator och torg över hela landet. 1500 signaturer skulle vi ha ihop (något som vi var klara med den 10 februari 2006 och fick Valias bekräftelse på den 15 februari). Christian var den som satte måttstocken för hur mycket en enskild aktivist klarade att dra ihop på en viss tid. Han var helt enkelt bäst.

Därifrån har det varit en lång resa. Från det att Christian och jag var i Almedalen – bara vi två från Piratpartiet – 2006, till att vi var där förra året framför TV-kameror från bland annat Turkiet, Österrike och Polen med dussintals kollegor.

Men Christian är dessutom hela tiden personlig och rolig. Jag vet ingen annan som så lyckas kombinera hårt politiskt arbete med att ha genuint kul. Det finns få diskussioner som undgår att styras in på allt ekivokt mellan himmel och jord när han bara är i kanalen, han behöver inte ens säga något. Skypechatten som öppnades för att koordinera postningarna idag klockan 13:37 klarade att hålla sig seriös i 15 minuter (och 11 sekunder) innan alla började prata om sex och piskor i stället. Utan att Christian ens var i kanalen: det räckte att det var han som diskuterades. Det, om något, är ett homage till Christians sätt att få alla att trivas med att förändra världen.

Christian var tidigt ute med att han kunde tänka sig att åka tillbaka till Bryssel. När vi inventerade våra aktivister i Piratpartiet, så fanns det helt enkelt inte någon bättre. Aktivisten från FFII i Bryssel som kämpade med Europaparlamentarikerna mot Europakommissionen för rätten att uppfinna utan tillåtelse från storföretag — och vann, under slagorden Power to the Parliament — skulle bli Piratpartiets flaggskepp.

Christian-Engstrom-474px-PttP

Därför kom Christian att toppa Piratpartiets lista till Bryssel. Hans fingertoppskänsla kombinerad med hans förmåga att göra politik av vardagsobservationer skulle bli första vågen pirater, som började etablera piratpolitik och som krattade vägen för andra vågen 2010 med dussintals fler.

Under tiden bygger Christian piratpolitik i Bryssel, och kan redan ta på sig äran för att det finns europeiska lagar mot att Storbritannien och Frankrike ska få stänga av folk från nätet hur som helst. Varenda gång det gällt, så har Christian levererat. Varenda. Jävla. Gång. Från det att vi skulle ut på gatan och samla in signaturer, till global storpolitik i Bryssel.

Christian-Engstrom-tarta

Vi hade ju styrelsemöte i helgen, och hade tänkt överraska honom med tårta och presenter. Nu fick han för sig att fira med släkten i stället. Äsch då. Tårtan fick vi äta upp själva. Presenterna får Christian få vid nästa tillfälle. På sitt vanligt gladlynta och chosefria sätt fick han alla att skratta och trivas med det också.

Aktivisten som slogs för parlamentarikernas värdighet har återvänt som parlamentariker själv.

Grattis, Christian!

Fler som gratulerar Christian: Blågrön Röra, Rickard Olsson, Anders Lindbäck, Björn Felten, Maloki, Emil Isberg, Ola Nyström, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jonathan Reider Lundkvist, Yamiko, Göran Widham och Marcus Fridholm, Magnifika Gnistor, Hax, Dexion, Calle Rehbinder, Emma

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

14

 1. […] grattis: blågrön röra, Rickard Olsson , Anders Lindbäck, Björn Felten, Curt Jonsson, Maloki, Rick Falkvinge Categories: piratpartiet Tags: 50årsadag, christian engström Comments (0) Trackbacks […]

 2. […] han kommer göra framöver och det engagemang som han inspirerar till sällar jag mig till mängden gratulanter: GRATTIS PÅ FEMTIOÅRSDAGEN […]

 3. […] igen på födelsedagen! Hoppas du firar den väl! Gonte, Rick, Emil Isberg, JRL m.fl. gratulerar också. Postat i jag, piratpartiet. Etiketter Christian […]

 4. […] Rick Falkvinges hyllning idag Emil Isbergs hyllning idag Jonatan Kindhs Hyllning idag Marie “maloki”s Hyllning idag Björn Feltens hyllning idag Ola Nyströms hyllning Willenforts hyllning Anders Lindbäcks hyllning Rickard Olssons hyllning […]

 5. […] till Christian  t.ex.   Curt  ,  Felten ,  Mlokit, Gonte, Emil Isberg, Ola, Christoffer, Rick, Rickard, Anna, Tantra, […]

 6. […] Rick Falkvinge Rickard Olsson Emil Isberg Jonatan “Gonte” Kindh Maloki Curt Jonsson Björn Felten Ola […]

 7. 7

  Ett stort Grattis, Christian Engström! Och tack för väl utfört arbete i Bryssel

 8. Integritetsteknik – IxQuick och YouTubekakor…

  Google må dominera sökmotorområdet men själv upplever jag en viss oro för att denna dominans de facto lämnar mycket att önska ur integritetshänseende. Intressant är därför att en liten uppstickare noterat detta behov och erbjuder en bättr……

 9. […] This post was mentioned on Twitter by GrmpyOldMan, Falkvinge, lillebrorsan, Jacob Dexe, Isak Gerson and others. Isak Gerson said: RT @Falkvinge: Grattis Christian! http://bit.ly/ax4cA3 #piratpartiet #50 […]

 10. […] pirater som grattar: Anna Troberg, Rick Falkvinge, Johanna Drott, Emil Isberg, Anne Kekki, Jan-Olof Flink, Jonatan Kindh, Marie ”Maloki” […]

 11. 8

  Grattis Christian! Och tack för allt!

 12. 9

  Enskilda individer har förändrat historien tidigare, oftast till det bättre. Annars hade vi som lever idag “dansat” under ett hakkors eller den röda fanan.

  Bara det är värt alla uppoffringar man måste göra som engagerad och eldsjäl. :-)

  Jag önskar att Christian har hälsan och engegmanget i behåll i många år, för att verka för att det fria och öppna samhället upprätthålles, och i bästa fall sprids även till andra delar av världen..

  Jag minns också att innan Christian engagerade sig i PP så var han enggemangerad i FFII, Förening för en Fri Informationstruktur. FFII verkade för att bl.a få stopp på EU-direktivet om mjukvarupatent.

  Jag var med i FFII:s diskussionlista samtidigt, och minns tillfället när Christian ansåg att FFII måste engagera sig mer politiskt, för att kunna lyckas. Ledningen för FFII ansåg dock att det var bättre att lobba i tysthet, i bakgrunden med informella kontakter.

  Efter det så skrev Christian att han trodde mer på det politiska konceptet, att man måste få med sig allmänheten, annars får man mycket svårt att få engagemang och slutligen gehör för de frågor man driver.

 13. 10

  Jo… – Dennis – det behövs MÅNGA eldsjälar för att Wi skall komma ur den nuvarande ca 40-årigt förlegade BlockeringsPolitiken, verkligen… :idea:

  Men det räcker ej heller – för kan dessa eldsjälar ej samverka – så händer nog i alla fall ej särskilt mycket inom överskådlig tid, tyvärr tyvärr… :cry: – “vet” Josef B. 8)

Add a Comment

− 6 = 0

On Facebook

Popular Articles

More in Activism

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

threwitontheground
19

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Broken dictionary - CC photo by Flickr user eliajphilips
22

Activism – Zacqary Adam Xeper

Activism – Zacqary Adam Xeper

cheerse
11

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

paypalevil
21

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Border Patrol In Montana
26

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Other Recent Headlines

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

liberator
8

Civil Liberties – Christian Engström

Civil Liberties – Christian Engström

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
174

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)