• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Kryptolösning till Victoria och Daniel

17

Activism

Activism

Jag älskar våra aktivister och deras upptåg. Det senaste är att René och Gustav (Hossi) hade tagit fram en kryptolösning som Piratpartiet skulle ge till Kronprinsessparet i lysningspresent, med hjälp av Mlg som tog fram den fysiska förpackningen.

Det var lika enkelt som rätt — det mest bevakade paret i landet behöver all hjälp de kan få med att ha ett privatliv för sig själva, och vi kan hjälpa dem med exakt det. Det är dessutom en present som skiljer sig markant från tavlor, skålar och liknande traditionella lysningsgåvor.

Så mycket riktigt, Anna och jag var på Slottet imorse där vi hade beviljats privat audiens med Victoria och Daniel för att önska dem lycka till och ge lysningspresent. Jag hade gått igenom scenen säkert tjugo gånger i mitt huvud: att jag såg framför mig hur de två satt lätt uttråkat men artigt och professionellt bakom ett bord mitt i en överstor sal och lyssnade på sina marskalker när de presenterade personer en efter en, som skulle få tala om vad de överlämnade som gåva, och som därefter blev instruerade av marskalkerna att lägga presenten på ett bord i rummet lite lätt utom synhåll innan de eskorterades ut. Det var jag förberedd på, och att spela min roll i spelet som yrkesmänniska från mitt håll.

Verkligheten var så långt därifrån det gick att komma.

Anna och jag hade med oss varsin liten presentask med USB-nycklar med Ubuntu Live på tillsammans med förinstallerade VPN-tunnlar — en ask till Daniel, en till Victoria. Väl framme vid slottet var det redan ett litet pressuppbåd som tittade på vilka som gick in, och slottsvakten såg och stod professionellt grindvaktig ut. Vi gick fram och visade vår inbjudan från Hovet, och vakten visade in oss.

Anna och jag hade redan kommit överens om ungefär hur vi skulle räcka över presenterna: vi räckte över varsin, Anna lyckönskade och lade ut bakgrunden om att det är bra för relationen att kunna kommunicera utan insyn, och därefter skulle jag ta över och förklara vad presenten var för något.

Ett litet krux var att vi hade med oss en fotograf från partiet som inte var föranmäld: Friherre Riksdagskandidat Calle Rehbinder. Det blev strul eftersom de väntade sig två personer. Efter mycket om och men så fick Calle en besöksbricka och vi gick alla tre in rakt genom slottsgården och in i hysteriskt stora hallar på andra sidan med utsmyckning som kan ge vem som helst storhetsvansinnet Beeblebrox.

Väl där fick vi reda på att det var Scanpix och bara Scanpix som fick fotografera. Så Calle fick tyvärr vackert vänta utanför, medan Anna och jag gick förbi beväpnad högvakt uppför en enorm trappa till vad som i alla fall var rätt våning. Till förvåningen var det en enorm kör som sjöng majestätiskt samtidigt. Nu sjöng de visserligen inte för oss, men visst höjde det stämningen på entrén en hel del.

Däruppe togs vi emot av en gentleman i uniform som visade in oss i något slags väntrum, där förste hovmarskalken och en person till — har glömt hans funktion — tog emot. De var i alla fall extremt professionella och förklarade ungefär hur det skulle gå till: “ceremonimästaren kommer och hämtar er härifrån när det är er tur”. Det var då jag passade på att ta fotot av Anna ovan. Vi såg också Thomas Mattsson och en kollega från Expressen komma in med en gigantisk inslagen tavla. De uniformsklädda bad dem artigt att ta bort inslagningen, så att paret inte behöver ägna tid åt att riva upp papper. Före oss var en delegation från Rörstrand som kom med en jättestor trälåda med en ljusblå vacker rosett på med vad jag får anta var något slags jubileumsservis.

Vi frågade också om praktiska saker — som hur man tilltalar Daniel Westling. “Daniel”, sade de uniformerade och log lite. “Han är en vanlig svensk. Än så länge.”

Efter runt tio minuters avvaktan (och diskussioner om helt andra saker än kungahuset) hämtade ceremonimästaren oss, och förklarade kort hur det hela gick till praktiskt. “Stå till vänster om mig när jag presenterar er för Kronprinsessparet. Vänta med att hälsa på kungen och drottningen; de kommer att hälsa på er innan ni lämnar rummet, men ägna er tid åt Kronprinsessan och Daniel.”

Här låste sig mina föreställningar totalt. Var kungen och drottningen med också? Vad var deras roller? Vad skulle vi säga till dem? Plötsligt kändes jag inte alls lika förberedd. Men nu var det dags. Det var bara att gå in.

Väl inne i det lilla rummet där mottagningen skedde stämde ingenting längre. Ceremonimästaren gick in före oss och presenterade oss: “Från Piratpartiet: Partiledare Rick Falkvinge och vice partiledare Anna Troberg.” Men rummet var inte stort, det var litet. Och Victoria och Daniel satt inte bakom ett bord på behörigt markerande avstånd och såg formella ut, utan de stod precis framför oss. PRECIS framför oss, på handskakningsavstånd. Och såg till och med varma, välkomnande och öppenhjärtiga ut.

Det var jag inte alls förberedd på. Men de var verkligen professionella på att få mig att känna mig bekväm i situationen. Helt oväntat kändes det som en gammal bekant som tog emot i dörren till en avkopplad fest. Yrkesmänniskor som var professionella på att få mig att känna mig som en yrkesmänniska i min egen roll i tur.

Precis bakom dem stod kungen och drottningen, lite vid sidan av men ändå med en tydligt markerad närvaro.

Alla fyra hälsade på oss, och Anna började dra bakgrunden som överenskommet och slutade vid att vi båda räckte fram presenterna. Jag började förklara vad det var för något, och här verkade de genuint överraskade — de plockade upp förpackningen och började titta på vad det var, och var nyfikna och ställde massor av frågor. Kungen (som tydligen är väldigt tekniskt intresserad) stod inte kvar på sin plats utan började kika nyfiket över Daniels axel.

Jag förklarade att våra bästa kryptoaktivister hade satt ihop USB-nycklar som man startar datorn från, som gör att man inte lämnar några spår efter sig på vare sig datorn eller nätet, och visade kortfattat genom att peka på USB-porten i min egen laptop under armen och på USB-nyckeln som Kronprinsessan hade packat upp och vikt ut. Jag förklarade också att poängen är att man då kan kommunicera helt ostört.

(Tekniskt är det Liveskivor med Ubuntu med förkonfiggade VPN-tunnlar till Relakks.)

Därefter sade vi hejdå och lycka till, skakade hand med alla fyra igen, och på vägen ut tog kungens adjutant tag i oss direkt och sade “den där kommer att bli uppskattad, särskilt kungen gillar tekniska saker, kan jag få era telefonnummer så att vi kan fråga hur man använder den? Har ni några visitkort?” Överraskande, igen. Anna och jag räckte över varsitt visitkort.

Därifrån till en liten dryckes- och kanapémottagning mittemot i samma våning. Anna och jag tog varsitt glas bubbel för att släppa spänningarna lite från att ha gjort en yrkesutövning som inte hör till vanligheterna, men konstaterade att professionalismen hos alla inblandade hade gjort det väldigt lätt för oss att vara professionella i vår tur.

Därifrån och ut genom slottsgården igen, där Expressen intervjuade (och redan hade lagt ut en jätteblaffa på sin förstasida) som Emma hade snappat upp:

lysningskit

Så som avslutning vill jag säga som Anna — en av sakerna jag älskar med den här organisationen är att vi inte frågar, utan bara gör. Vi tillsätter inte utredningar, utan bara gör. Vi älskar att förändra världen, varje dag, och frågar ingen om lov utan gör det bara.

Tokbra insats, René, Hossi och Mlg!

Anna skriver också om hur hon upplevde mottagningen (vilket inleddes med fejanstatusen “Ser fram emot en intressant dag. Måste säga att mitt liv ständigt överraskar mig“.) :)

Fler: Anders S Lindbäck, Hmm, Satmaran, Törnebohm.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

17

 1. 1

  Enormt smart idé!

  Dessutom kul att få läsa där hur det funkar bakom slottets fasad.

 2. 2
  Jens

  Kul idé, mer sånt! Angående kungens teknikintresse, så vet jag att en Atari ST levererades till kungahuset på 80-talet, så jag skulle tro att kungen varit med i utvecklingen ganska länge.

 3. 3

  Det här är ju en lysande present som inte bara kan ges till kungligheter förstås, utan även andra. Vi kanske till och med skulle sälja den i butiken…

 4. 4
  JonasN

  Det är ju genialiskt!

  Ja, ni borde börja sälja USB-minnen med Linux-distar på. PP-logga mm…

 5. […] jag och Rick glassade runt på slottet och smuttade champagne i morse, så jobbade vår europaparlamentariker, […]

 6. 5

  Bästa läsning hela dagen. Vilken kupp. Fan vad bra!

 7. 6
  Anon

  Det är nästan så man ser fram emot kritiska röster som “Ingen vet om PP spionerar på kungaparet” eller “Relakks ryktas sälja privat data” :|
  Men underbar och småoriginell idé som verkligen ligger bra i tid och rum :)

  Vad fixa till nästa par? En Hoppetossa till smekmånaden? :D

 8. 7
  Henrik Hultberg

  Ja verkligen skitbra! Grattis till Gustav och Rene´ för ide´n.
  Visst lyssnar FRA på kungafamiljen. De är inte alls omtyckta av etablissemanget tvärt om. Titta på alla hit-pieces man har gjort om kungafamiljen på sistone, de är ju överallt, tex. en riktigt vidrig sådan i sportspegeln i söndags.
  De gillas inte just för att de faktiskt är goda människor som bryr sig om folket. Till skillnad från våra proffspolitiker som bara bryr sig om sig själva.
  Tror nog att de gillade presenten skarpt och kommer att använda den.

 9. […] tal om att skapa tillfällen så fick Rick och Anna igår tillfälle att överlämna en variant av mjölpåsen till kronprinsessan och hennes […]

 10. 8
  BigBeard

  Jag har väl känt dig i 20 år vid det här laget men jag trodde aldrig att jag skulle läsa ett hovreportage skrivet av dig. :-)

  Jag ser att det som borde vara “alla svenskars egendom” gick att sälja med ensamrätt till Scanpix. Jag förstår att man vill hålla ned antalet muppiga paparazzis (skadedjur) men det känns konstigt att någon får monopol på en sådan här sak.

  JonasN har en poäng. Det vore en snygg grej för partiet att sälja: en minidist av Tinfoil Hat eller någon annan skottsäker linux på ett tydligt märkt usb-minne.

 11. 9
  Anonym fegis

  En fantastisk omväxling från de vanliga utropen om gammelpolitiker och plattnackar! PP börjar komma igen i stor stil nu, med överraskande grepp och snygga PR-vinklingar. Jag tror detta gav minst lika mycket uppmärksamhet som en kommentar om konstig politik, och dessutom i helt nya kretsar som inte är vidare insatta i Piratpartiet och dess syfte.

  Bra gjort!

 12. 10
  Hans J

  Otroligt fin och passande present!

  Piratpartiet har blivit rumsrena och en samhällets stöttepelare! Hurra!

  Efter några månader så bör de erbjudas kontroll så att inte FRA eller någon annan försöker att mixtra med Daniels och Victorias privatliv!

  Anon:
  Det spelar ingen roll vem eller vilka som finns på vägen. Det är krypterat från ändpunkt till ändpunkt!

 13. 11

  Intressant. Vi har bloggat om det på kryptera.se också

 14. 13
  Olls

  Jävlar va glad man blir av detta!

 15. 14
  Alexander H

  :) Bra skrivet Falkvinge! All lycka till brudparet och vår kungafamilj! Kronprincessan har gift sig med en helt vanlig svensk från landsbyggden. ;D Ett fyrfaldigt leve för Victoria och Daniel! XD Jag vill avsluta detta meddelande med en stor hälsning till alla pirater. Var starka! Integriteten skall segra över FRA! Vi står på intigritetens sida. Vi ska segra över ondskan FRA och Ipred i rättvisans och integritetens namn. Vi står för grundläggande mänskliga rättigheter. :) Ha det bra allesammans och ät inte ihjäl er på godsaker nu under bröllopet och fotbolls-VM. ;D All lycka för Piratpartiet i valet!

Add a Comment

7 × 1 =

On Facebook

Popular Articles

More in Activism

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

threwitontheground
19

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Broken dictionary - CC photo by Flickr user eliajphilips
22

Activism – Zacqary Adam Xeper

Activism – Zacqary Adam Xeper

cheerse
11

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

paypalevil
21

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Border Patrol In Montana
26

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Other Recent Headlines

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

liberator
8

Civil Liberties – Christian Engström

Civil Liberties – Christian Engström

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
173

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)