• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

EU-parlamentet vill registrera dina sökningar

23

Civil Liberties

Civil Liberties

Via @Wohlert och @Minimaliteter nås jag av nyheten att Skriftlig Förklaring #29 precis har gått igenom i Europaparlamentet. Genom en enormt påkostad och organiserad kampanj har alltså någon genom att dölja sina egentliga avsikter och spela på kortet “barnporr” få igenom att alla våra sökningar på nätet ska registreras för att användas mot oss.

Jag är alldeles för upprörd för att skriva något nyanserat just nu. Vi ska fan inte behöva tänka på vad vi skriver för att det kan användas mot oss — men det är precis vad parlamentarikerna precis har skrivit på. Är det det här vi betalar dem för?

Christian Engström (PP) har varit en av dem som inte skrivit på, och har dessutom uppmanat andra att låta bli, och förklarat vad det är som egentligen står i Skriftlig Förklaring 29. Det verkar som om den påkostade kampanjen var effektivare.

Nu måste Sverige ta krafttag mot datalagringsdirektivet och deklarera öppet att vi inte har för avsikt att införa det.

Fler: Anna Troberg, Livbåten, Piratpartiets pressmeddelande.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

23

 1. 1
  Hans J

  Vad ända in i helvete håller de på med?!?

  Ska de lagra varje sökord i Google?!?

 2. 2
  Mats

  Jag lägger inget religiöst i följande citat, men det är träffande i denna stund: “Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör.”

  • 2.1
   gastlind

   Att inte veta vad man gör är ingen ursäkt! Det är förfan deras jobb att veta. Klarar de inte av det så får de väl helt enkelt lov att byta jobb…

 3. […] och tänka på imperiet varje gång vi googlar. Och det är vi riskerar alla att drunkna i den ena ohemula övervakningslagen efter den […]

 4. 3
  electropura

  Var kan man se vilka som skrivit under? Skulle vara intressant att se om några fler svenska ledamöter förutom Alf Svensson lämnat huvudet hemma och blivit övertalade att tänka på barnen.

 5. 4
  Michael

  Man kanske skulle ha ett program som står och söker på en massa saker hela dagarna när man inte är vid datorn, bara för att skapa ett så stort överflöd av värdelös information att lagringen blir meningslös.

 6. […] här vidriga ändringar i existerande lagar. Jag vill veta vem det är som tjänar på den här lagändringen, på riktigt. Jag kan emellertid föreställa mig vad det här kommer att kosta för resten av oss. […]

 7. […] finnas en skrivelse i Europaparlamentet om att registrera sökningar på Internet. Piratpartiets Falkvinge och Opassande.se skriver exempelvis om det. Samt Widham och […]

 8. […] på nätet skall lagras i två år för att ”komma åt barnporren”. Det är ett farligt, skadligt förslag som inte kommer att hjälpa med ens det det påstår sig […]

 9. 5
  Alanthiras

  Där har du en ide Michael… Klienter som söker på ett random ord x ggr / minut. Orden tas från en databas som finns på klientdatorn och som uppdateras dagligen från en server. Varje gång någon gör en sökning med programmet igång så skickas söksträngen till servern som först kollar om den redan ligger i databasen, om den inte gör det så kollas strängen för opassande fraser “child” “nude” “pedoph” “barn” ja, ni förstår poängen (även med omskrivningar ofc o -> 0 etc) är det okej så läggs ordet till i dagens uppdatering utan att spara varken tidpunkt eller källip. :)

 10. 6
  Björn Persson

  En mörk kväll när jag var ute och gick träffade jag en man som gick runt och letade på marken under en gatlykta. Jag frågade honom vad han höll på med.
  – Jag letar efter min nyckel, sade mannen.
  – Aha. Har du tappat den här alltså?
  – Nej, jag tappade den där borta.
  – Varför letar du här då?
  – Därför att det är ljusare här.

  Låt mig ta det där en gång till:

  En mörk kväll när jag var ute och gick träffade jag en politiker som satt och granskade Googlesökningar. Jag frågade honom vad han höll på med.
  – Jag letar efter pedofiler som våldtar små barn, sade politikern.
  – Aha. Söker de efter barnporr på Google alltså?
  – Nej, de byter bilder med varandra i slutna sällskap.
  – Varför letar du bland folks Googlesökningar då?
  – Därför att de är lättare att komma åt.

 11. 7

  Björn: Klockren liknelse.

 12. 8
  Oj

  ROFL! Välkommna till verkligheten gott folk. Nu får ni börja skärpa er och hitta lösningar för att vara anonyma istället för att gnälla. Politiskt kommer lobbyister och säkerhets organisationer överrumpla folkets röst. Fokusera er energi på något konstruktivt istället och skapa ett nytt internet typ. Gnälla kan man göra hur mycket som helst.

 13. […] Datalagringsdirektivet tvingar telefoni- och internetleverantörer att lagra abonnentinformation i minst sex månader, men högst två år. Varifrån, när och till vem du ringer, smsar och mailar. Skriftlig förklaring 29 ser till att övervakningen även gäller dina internetsökningar. Alla sökningar på nätet ska lagras i upp till två år för att kunna användas av myndigheter mot den som sökt. […]

 14. 9
  Hans J

  Oj:

  Du verkar vara noga med anonymiteten när du kommenterar? Har du något att dölja? Jaså ingenting? Säkert?

  Det är ju fruktansvärt att lobbyister och säkerhetsorganisationer politiskt skulle väga tyngre än folkets röst. Är det någonting som kan komma ur detta som är positivt så är det möjligen att folk blir mer förbannade men det verkar som att folk godtar vad som helst efter ett tag.

  Det finns de som när de ser en oförrätt tar den starkes sida och hånflinar åt den som torteras. Det finns de som då liksom känner sig som en av de starka. För ett ögonblick kan de känna att de har kontroll. De begår då ett misstag för i nästa ögonblick är de själva offer och ingen kan då hjälpa dem.

  Detta är den lille tjockisens taktik för att själv slippa mobbing. Han tyr sig till den starke i gänget och vågar inte sticka fram hakan. Han blir en medlöpare.

  Det är smärtsamt att se övervakningen och kontrollsamhället flytta fram sina positioner men jag ser en framtid utan övervakning och registrering. Jag hoppas bara att den kan bli verklighet också.

  Kanske kan det ske!

 15. 10
  Oj

  Hans: Vad jag gör på toaletten ska du strunta i:P Ungefär så känner jag när jag surfar, låt min avföring vila i frid!

  Realistiskt är det inte möjligt att undvika att bli övervakad med den pågående utvecklingen i det långa loppet. För er som inte vet så är det företagen som styr världen idag inte politikerna. Förr var det kanske 50/50 men nu har företagen verkligen börjat ta över. Det är få politiker som inte blir påverkad väldigt få t.ex Obama.

  Visste ni att elitens syn på människor i västvärlden är att människor inte är rationella alls utan riktigt osäkra och farliga. Därav manipulationen genom prylar etc. För er som vill veta mer kolla upp BBC dokumentären The Century of the Self på google.

 16. […] Och så undrar jag hur mitt plötsliga intresse för Miley Cyrus skulle tolkas om man redan idag lagrade sökdata, i synnerhet som det uttalat handlar om att bekämpa barnporr. Inte ens Googles Safe […]

 17. […] och Cecilia Wikström (FP) meddelade övriga i EP att de inte är vad dem trodde. Tyvärr hjälpte det inte, men det visar på att den liberala gruppen måste bli starkare, plus lite mer kritisk till […]

 18. […] om förslaget; Rick Falkvinge, Christian Engström, PP, Opassande, Anna Troberg och […]

 19. […] gör som Göran och Marcus och citerar Rick i PP:s pressmeddelande: Kampanjen har varit medvetet utformad för att bara spela an på känslor, […]

Add a Comment

9 × 2 =

On Facebook

Popular Articles

More in Civil Liberties

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

liberator
8

Civil Liberties – Christian Engström

Civil Liberties – Christian Engström

Screenshot from Librep-2014-08-10-take1.mp4
10

Civil Liberties

Civil Liberties

Librep July 12 frame
32

Civil Liberties

Civil Liberties

Burned book
35

Civil Liberties – Henrik Alexandersson

Civil Liberties – Henrik Alexandersson

Other Recent Headlines

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Open water - Photo by Flickr user elisfanclub
14

Reflections – Zacqary Adam Xeper

Reflections – Zacqary Adam Xeper

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
174

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)