• Flattr FoI: 
Falkvinge &Co. on Infopolicy
BEFORE-FALKVINGE-IF-ANY FALKVINGE &CO. ON
INFOPOLICY
Falkvinge on Infopolicy - Home
»

Piratpartiet sköter WikiLeaks' nya servrar

62

Activism

Activism

I helgen blev det alltså klart: det blir Piratpartiet som sköter WikiLeaks’ nya servrar. Avtalet skrevs under i söndags kväll.

Julian Assange (på bilden), talesperson för WikiLeaks, hade bara lovord för Piratpartiet. Han sade mycket positivt både på och utanför pressmeddelandet (länk kommer).

Vi har skickat ut ett pressmeddelande med mer detaljer, men i all enkelhet handlar det alltså om att WikiLeaks utökar sin serverpark och ställer flera nya servrar hos Piratpartiet, som förser organisationen med serverplats och bandbredd som del av sitt politiska uppdrag.

Julian Assange välkomnar hjälpen och konstaterar att Piratpartiet och WikiLeaks i stort delar grundläggande värderingar, och att det finns åtskilliga fler områden där Piratpartiet och WikiLeaks kan samarbeta i framtiden.

I förra veckan publicerade vi (genom Anna Troberg) en debattartikel där vi ställde en rak fråga till de andra riksdagspartierna om vad de tänker göra konkret för att hjälpa WikiLeaks’ demokratiarbete. Inget svar, förstås. Inte ens ett löfte om en utredning. Detta trots att redan vårt erbjudande blev en världsnyhet.

För det är det som skiljer Piratpartiet från de andra riksdagspartierna. De tillsätter utredningar och anstränger sig för att undvika ansvar, särskilt i en valrörelse. Vi, å andra sidan, sätter stolthet i att agera. Vi agerar med egen tid och egna resurser för att förändra världen på riktigt medan de andra partierna slåss om promillen och ören — de slåss om en budgetskillnad på 1,8% (ja, det är allt som skiljer blocken åt).

Bilder för den som vill ha (CC0 / Public Domain, fria för all användning, fotografen Rickard Olsson får men behöver inte anges):

Julian Assange och Rick Falkvinge skriver pressmeddelande

Julian Assange och Rick Falkvinge signerar avtal – 1

Julian Assange och Rick Falkvinge signerar avtal – 2

Julian Assange och Rick Falkvinge skakar hand – 1

Julian Assange och Rick Falkvinge skakar hand – 2 – med Anna Troberg

Julian Assange och Anna Troberg skakar hand

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

You've read the whole article. Why not subscribe to the RSS flow using your favorite reader, or even have articles delivered by mail?

About The Author: Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

Liked This?

By participating in the discussion and posting here, you are placing your contribution in the public domain (CC0). If you are quoting somebody else, credit them.

Contributors take own responsibility for their comments.

62

 1. […] med bandbredd. I samband med att WikiLeaks talesman Julian Assange var i Stockholm i helgen passade vi på att träffa honom över en trevlig middag och skaka hand på det hela. Och nu, even as we […]

 2. […] även Anna T, Ung pirat, Rick, CE. Pingat på […]

 3. […] som skriver: Anna Troberg, Rick Falkvinge, Christian Engström, Ung Pirat, […]

 4. 4
  André

  Och Aftonbladet använder naturligtvis minsta fonten och gör notisen så obetydlig som möjligt så fort det kommer en stor nyhet om Piratpartiet, bara så att folk skall missa den. Ytterst genomskinligt och löjligt.

  • 4.1
   ANNM

   Aftonbladet, som de flesta webbtidningar, lyfter väl inte upp nyheter med stora rubriker förrän de har legat i “Senaste”-listan ett tag och visat sig vara populära?

 5. 5

  Nu tvingas alla läsa föregående inlägg med helt nya glasögon…

 6. 6
  André

  Och där fick jag äta upp mina egna ord, för där kom både stor rubrik och kommentarfunktion så fort jag skrivit ovanstående inlägg. Wohoo :D

  Nu har vi medvind!

 7. […] nu är nästa stora nyhet, nu kommer (även?) piratpartiet att hosta servern och ge dem bandbredd. Det är som om man blir varm i hela kroppen, vi får hoppas att […]

 8. […] – kunskapssamhallet – stefanflod – christianengstrom – annatroberg – rickfalkvinge – […]

 9. […] som skriver om samma sak: DN.se, Piratpartiet Presscenter, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Fredrik […]

 10. 8

  ITNews-länken börjar med ‘Troublemakers unite?’ – WTF?

 11. 9

  Jo men KOLLA vad SvD gör. På hemsidan också. Typiskt. Bravo SvD!

 12. […] Rickard Falkvinge (PP) – Piratpartiet sköter WikiLeaks’ nya servrar, Christian Engström (Pirate MEP) – Swedish Pirate Party to Host WikiLeaks servers, Full […]

 13. 10
  Jonte

  Mycket bra initiativ! Jag undrar vad USA tänker göra åt det här….

  Men Partiet har tyvärr inte synts till så mycket i nationell media, så partiets framtid känns osäker.

 14. […] Wiener Zeitung (Österrike), IMDb (USA) Piratpartiet Presscenter, Ung Pirat, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Anders S Lindbäck, Caspian Rehbinder, Caspian Rehbinder […]

 15. 11

  Bäst att följa utvecklingen på Twitter. Länkar kommer in i en enda ström. Slashdot senast: http://bit.ly/9MdSub.

 16. […] om Wikileaks: Ung Pirat, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Anders S Lindbäck, jag, jag (igen), Full Mental […]

 17. […] har massor av bloggare redan hunnit kommentera det hela: Christian Engström, Rick Falkvinge, Magnihasa, Full Mental Straightjacket, Anders S Lindbäck, Fredrik Holmbom, Fredriks blogg, […]

 18. 13

  PP Australien om PP Sverige och Wikileaks http://bit.ly/d1bMC2

 19. 14
  Patrick

  Har du nån länk som verifierar att blockskillnaden är just 1.8%? För det där är intressant när folk står och tjafsar om rött eller blått…

 20. 15

  Utträde ur Piratpartiet

  “Till Piratpartiets styrelse

  Härmed har jag äran att meddela mitt utträde – med omedelbar verkan – ur
  Piratpartiet.Anledningen är,något som borde vara lätt att förstå ,Partiets
  omdömeslösa beslut,fattat utan medlemmarnas hörande, att upplåta sina servrar till Wikileaks,en organisation
  som sätter människoliv på spel,för att inte säga dödar.

  Det är min förhoppning att alla demokratiskt sinnade väljare med normalt
  utvecklad ansvarskänsla skall följa mitt exempel.

  Genom sin brist på nödvändig politisk analys har Piratpartiet nu utplånat vad som var ett värdefullt initiativ.Bad Luck !men det är så histporia ofta ser ut.
  Lars Gustafsson ”

  http://larsgustafssonblog.blogspot.com/2010/08/uttrade-ur-piratpartiet.html

  • 15.1

   Jag vill påpeka att det är kriget och Pentagon som dödar, inte Wikileaks. Den afghanska befolkningen är det dock inte synd om när Pentagon får skriva nyheterna, och inte heller är det Pentagon själva som sätter folk i fara genom att skicka dem i krig, när propagandan från USA är allt man får höra.

 21. 16
  Anaka

  Med tanke på en hel del kritiska anmärkningar gällande WK och publicerade personuppgifter – så är detta ett solklart integritetskränkningsproblem.
  PP får nog bestämma sig för om de vill vara en NGO eller politiskt parti eller vad det nu är Falkvinge och Troberg vill att PP skall vara och inte konstant hitta på egna “politiska uppdrag”.
  I övrigt, om WL skaffar utgivarbevis i Sverige och publicerar personuppgifter så bryter ju WL mot svensk lag!

 22. […] hemma hos PP-Rick i Utrippan är också på topp. Genom att lagra hemvärnets stulna övningsmeddelanden på sin […]

 23. […] det verkar ju som att Rick är lite orolig… Dela med […]

 24. 17
  Jakob

  Låt säga att Wikileaks släpper färska svenska krigsdagböcker från Afghanistan. Detta skulle i så fall vara ett lagbrott enligt svensk lag. Det kallas “obehörig befattning med hemlig uppgift”. I detta fall finns risken att skulle rubriceras som grovt brott. I botten ligger givetvis också ett brott mot tystnadsplikten. Både personerna som läckt och de som tillgängliggjort uppgifterna kan komma att lagföras.

  Här spelar det ingen som helst roll om Assange har utgivningsbevis. Det är nog t.o.m. lättare att lagföra honom om han står som ansvarig utgivare.

  Är det då så lyckat om PP skulle hamna i fokus i ett sådant sammanhang?

  En hel del hemlighetsmakeri är till för att dölja sanningen. Och här gör Assange en stor insats. Men det finns också hemligheter, som inte bör röjas.

  Om man går tillbaka till den gamla IB-affären, så har ju herrar Guillou och Bratt själva vidgått att det där fanns uppgifter som de inte borde ha lämnat ut, t.ex. vilka länders krypton som FRA hade forcerat. Det var också den informationen som förpassade dem bakom lås och bom. På den tiden kallades det “spioneri med indirekt uppsåt”. Idag är brottsrubriceringen den som jag redan nämnt ovan.

  • 17.1
   Kurt

   “Men det finns också hemligheter, som inte bör röjas.”

   Detta lär aldrig fanatiska piratpartister förstå eftersom det kräver en tankekedja med fler än två steg.

   • 17.1.1
    gastlind

    “Som inte bör röjas”. Då kommer den naturliga motfrågan. Inte bör röjas _för vem_? Hemligheter som påvisar brott, tjänstefel av politiker, myndigheter m.m. har allmänheten allt intresse att få kännedom om. Klart som fasen att maktens män (och kvinnor) inte tycker det är lämpligt att vissa saker kan röjas. Men de sitter faktiskt och gör sitt jobb för medborgarnas räkning.

    Något slags kvitto på vad man faktiskt får för sina skattepengar och att de folkvalda gör det de lovat och åtagit sig ska man väl ändå ha rätt till? Det stavas “offentlighetsprincip” och är en av de få saker vi som svenskar har all anledning att vara stolta över och värna.

   • 17.1.2
    Kurt

    @gastlind: Q.E.D.

   • 17.1.3
    kras

    Jag har inte sett några piratpartister som anser att alla hemligheter bör publiceras rakt av. I smutskastningssyfte går det såklart utmärkt att påstå något sådant.

 25. […] nu ingått ett samarbete med Wikileaks, enligt ett gemensamt pressmeddelande som fått rätt mycket uppmärksamhet i flera media. Visst, generellt är samarbetet bra, men det är inte helt oproblematiskt. Jag har […]

 26. 18
  Jakob

  @gastlind:

  I grunden är jag positiv till det arbete som Wikileaks utför. Och vem kan vara emot att maktmissbruk och lögner avslöjas? Men det är väl samtidigt inte så svårt att inse att det finns somligt, som aldrig bör komma ut. Två olika anledningar kan vara personlig integritet eller nationell säkerhet. Yttrandefriheten är inte absolut, vilket alltför många PP-anhängare tycks tro.

  Tycker du till exempel att det material som Stig Wennerström och Stig Bergling lämnade över till öst om det svenska försvaret borde ha nått offentligheten enligt den princip du åberopar?

  • 18.1

   Rätta mig om jag har fel men dessa herrar avslöjade väl inte korruption eller brott inom den svenska krigsmakten för allmänheten? Ser du inte skillnaden på den information som ex. Jan Guillou släppte jämfört med Stig Bergling och för vem de släppte informationen och i vilket syfte?

   • 18.1.1
    Jakob

    Jodå, jag ser skillnader. Men också likheter. Visst spelar syftet in. Detta finns också inbakat i lagstiftningen, vilket innebär att medier får publicera hemlig information för att avslöja missförhållanden. Men om man samtidigt röjer kvalificerat hemliga uppgifter, så är det inte alls säkert att rättsväsendet anser att ändamålet helgar medlen.

    I ett eventuellt fall med läckta svenska krigsdagböcker, tror jag att Försvarsmakten m.fl. skulle göra stränga menbedömningar. Deras ord skulle väga tungt i rätten. Det kan man tycka vad man vill om, men så ser trots allt rättstillämpningen ut. Det var också detta som var min huvudpoäng. Att det finns gränser för yttrandefriheten i svensk lag.

    I IB-fallet blev det aldrig något tryckfrihetsmål, men publicisterna fälldes för spioneri i ett brottmål. Trots det vällovliga syftet.

   • 18.1.2

    En historisk redogörelse inte kan vara en kvalificerad hemlighet. Det är inga framtida händelser som beskrivs i dessa dagböcker, eventuella uppgifter om ex. beväpning/fortifikationer är med största sannolikhet inaktuella idag. Kollaboratörer har vid detta laget flyttat på sig, antingen naturligt eller genom amerikanska arméns försorg.

    Det finns gränser för yttrandefriheten men man kan fråga sig om dessa gränser/lagar ska följas om de tar människoliv? Materialet är inte nödvändigtvis hemligstämplat för att det innehåller information som kan gynna fienden utan en lika viktig del är att hemlighålla verkliga förhållanden för hemmaopinionen. Från materialet vet vi idag att kriget inte kan vinnas genom övervåld utan endast genom diplomati.

  • 18.2
   kras

   Piratpartiet har såvitt jag vet aldrig uttryckt att yttrandefrihet bör vara absolut. Tvärtom finns det många exempel och diskussioner som tyder på annat.

 27. […] om Wikileaks: Ung Pirat, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Anders S Lindbäck, jag, jag (igen), Full Mental […]

 28. 19
  Mikael

  Oh, vad politiskt inkorrekt detta är. Tänk att det finns ett poltiskt parti i Sverige som faktiskt GÖR något. Till skillnad från de etablerade partierna som mest är till för flosklernas skull. :-)

 29. 20
  Jakob

  @Pinjata:
  Historiska redogörelser kan givetvis vara kvalhemliga. I synnerhet i en pågående konflikt. Detta är ofta ovärderliga uppgifter för motsidan. De vet ju precis vad de gjort dag för dag och här kommer plötsligt ett facit. Vad har fienden registrerat och när? Vilka motåtgärder har man vidtagit?. Nog kan sådana uppgifter i allra högsta grad ha implikationer för framtiden.

  Detta är i varje fall hur en svensk åklagare skulle kunna resonera i en eventuell rättsprocess om motsvarande svenska dokument skulle offentliggöras.

 30. […] blir stolt över att vara Piratpartist när jag läser att ni ska ta över Wikileaks nya servrar, det får dessutom hela historien med the pirate bay att se […]

 31. […] är också stolt över att Piratpartiet fått möjlighet att hjälpa Wikileaks med serverutrymme och bandbredd, och förhoppningsvis ett visst mått av politiskt […]

 32. […] är också stolt över att Piratpartiet fått möjlighet att hjälpa Wikileaks med serverutrymme och bandbredd, och förhoppningsvis ett visst mått av politiskt […]

 33. 21
  Mårten

  Piratpartiet och Wikileaks behövs för att stärka demokratin! :)

 34. […] Troberg, Christian Engström, Rick Falkvinge, Magnihasa, Full Mental Straightjacket, Anders S Lindbäck, Fredrik Holmbom, Fredriks blogg, […]

 35. […] en organisation som arbetar enligt våra ideal, vilket WikiLeaks accepterade. Nyheten blev känd i tisdags klockan 1930 i Rapport och har fått enorm internationell och svensk uppmärksamhet, nästan […]

 36. 22
  Jakob

  Publiceringen av Afghanistanmaterialet är på god väg att få absurda konsekvenser. Det som är tillgängligt för hela världen är fortfarande sekretessbelagt i USA. Amerikanska militärer som inte har behörighet att ta del av materialet kan visst råka illa ut.

 37. 23
  Hans

  Någon som ser ironin när vi får all information om detta? http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

  Så nu tror folk att ni skyddar både pedofiler och våldtäktsmän! Lycka till i valrörelsen.

 38. 24
  Scary Devil Monastery

  @Hans

  Jag har väntat på något i den stilen. Martin Luther King var tydligen enligt sin samtid sexualsadist med förkärlek för vita kvinnor och blev anmäld för övergrepp ett antal gånger. Lustigt nog aldrig arresterad och dömd.

  Assange är älskad av många och hett hatad av andra. Jag finner det inte alls osannolikt att en eller flera kvinnor kan tänka sig anmäla en våldtäkt bara för att “sätta dit honom”.

  Mindre osannolikt än att en synnerligen intelligent herre som vet att han övervakas i varje steg han tar av tre regeringar, diverse privata intressen, och allmänmedia beslutar sig att landa i Sverige och genast börja leta efter kvinnor att antasta. När han själv är experten i hur svårt sådant skulle vara att dölja.

 39. 25
  epi

  Det var Lenin som sade att det bästa sättet att kontrollera oppositionen är att leda den. Somliga (Tarpley, Engdahl) misstänker att wikileaks är en psyop och så kallad ”limited hangout” och pekar på tre saker, 1. Att släppet av afghandossiern passar ihop med en amerikansk existrategi i Afghanistan inför ett tillslag mot Iran. 2. Nivån på wikileaks material. 3. Assanges blanka avfärdande av 911skepticism.
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20571

  Mediegenomslaget och porträtteringen av Assange som hjälte på DNs förstasida ger också anledning till paus. Sånt sker inte av en slump och nog kan väl tanken tänkas att FRAs superdatorer gör wikileaks serverplacering till en perfekt honeypot.

  Precis som Afghanska Mujahedeen skulle ha revolterat mot tanken att de skapades och finansierades av CIA behöver inte de här spekulationerna nödvändigtvis dra en skugga över Assange personligen. Låt oss hoppas att pp’s politiska insikt och teknologiska kompetens räcker till för att matcha de krafter som är i rörelse för ni kommer att bli infiltrerade av organisationer med mycket lång erfarenhet.

  Vore jag ni skulle jag söka strukturella safe-fail lösningar för att klara det oundvikliga och försöka tänka ut en strategi för att dämpa paranojan och splittringstendensen i partiet som kan bli ett resultat av insikten.

 40. […] som jag ser det i vart fall. PP har ju visat PÅTAGLIG handlingskraft avseende Pirate Bay och WikiLeaks. Nu väntar jag bara på att PP kan vara lika påtagligt kreativa – och framförallt […]

 41. […] ha bytt serverhotell till Bahnhof är kanske inte så konstigt då det tidigare i år skrevs om att Piratpartiet nu skall hosta Wikileaks på sina […]

 42. […] visserligen senare kritiserat sajten men ändå varit någorlunda positiv), och Piratpartiet, som erbjöd (och ev. idag ger) serverplats åt […]

Add a Comment

2 + = 6

On Facebook

Popular Articles

More in Activism

Photo credit – Dr. Frankenstein's dream II by Joaquin Casarini
6

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

39

Activism – Nozomi Hayase

Activism – Nozomi Hayase

threwitontheground
19

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Broken dictionary - CC photo by Flickr user eliajphilips
22

Activism – Zacqary Adam Xeper

Activism – Zacqary Adam Xeper

cheerse
11

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

paypalevil
21

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Border Patrol In Montana
26

Activism – Travis McCrea

Activism – Travis McCrea

Other Recent Headlines

Swarmwise in Czech
20

Swarm Management

Swarm Management

Earth view taken by US Astronaut Terry Virts, Flight Engineer for Expedition 42 on the International Space Station Jan. 30, 2015 by NASA/Terry Virts.
16

Civil Liberties – Nozomi Hayase

Civil Liberties – Nozomi Hayase

error451
3

Copyright Monopoly – Martin Doucha

Copyright Monopoly – Martin Doucha

https://www.flickr.com/photos/btckeychain/9510887345/in/photostream/
21

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Printing Press
54

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept
14

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

liberator
8

Civil Liberties – Christian Engström

Civil Liberties – Christian Engström

About The Author

Rick is the founder of the first Pirate Party and is a political evangelist, traveling around Europe and the world to talk and write about ideas of a sensible information policy. He has a tech entrepreneur background and loves whisky.

More On Infopolicy

handcuffs
32

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

Quality Legislation – Zacqary Adam Xeper

US Capitol Buildings
24

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Quality Legislation – Nozomi Hayase

Bitcoin concept
15

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

Cryptocurrency – Nozomi Hayase

PyramidCapital
36

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Money cut into pieces - Photo by Flickr user Tax Credits
90

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Adobe the leech - original photo by OakleyOriginals on Flickr
181

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

peter_sunde_0237
74

Swarm Economy – Lionel Dricot

Swarm Economy – Lionel Dricot

solarroad
16

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

NSA Seal Holding the Heartbleed Logo
40

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Infrastructure – Zacqary Adam Xeper

Bitcoin concept by Antanacoins. CC-By-SA, Flickr.
44

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Cryptocurrency – Charlie Shrem

Bottles of Snake Oil - Photo by Jagrap on Flickr
32

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

Copyright Monopoly – Zacqary Adam Xeper

facebook
12

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

Swarm Economy – Zacqary Adam Xeper

523377_63619557
4

Infopolicy – Henrik Brändén

Infopolicy – Henrik Brändén

photo_10071_20090418-646x363
71

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

Copyright Monopoly – David Collier-Brown

National_Security_Agency_headquarters,_Fort_Meade,_Maryland_public_domain_image
174

Infopolicy – Christian Engström

Infopolicy – Christian Engström

"God Hates Signs" next to "God Hates Fags" protesters
8

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Freedom of Speech – Zacqary Adam Xeper

Many different currencies - CC photo by epSos.de
46

Diversity – Zacqary Adam Xeper

Diversity – Zacqary Adam Xeper

le_tresor_rackham_le_rouge_1280x1024
12

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Copyright Monopoly – Lionel Dricot

Valve mechanism
101

Freedom of Speech

Freedom of Speech

Books before copyright
100

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

Copyright Monopoly – Johnny Olsson

This publication is protected under the Constitution of the Kingdom of Sweden. Any problem you have with this publication remains exclusively yours. Accountable publisher: Rick Falkvinge.
All text on this site is Public Domain / CC0 unless specifically noted and credited otherwise. Copy, remix, and inspire. (Troll policy.)
Log in | Original theme design by Gabfire themes (heavily modified)