25 ton valsedlar

Som bekant får riksdagspartierna sina valsedlar betalda, medan småpartierna måste betala sina själva. (Att det här diskriminerar till fördel för dem som det gick bra för i förra valet, är en annan historia.) Men det som slog mig var varför de får just 25 ton, eller rättare sagt, tre gånger fler valsedlar än antalet röstberättigade som kan använda dem. I riksdagsvalet är ungefär 6,8 miljoner svenskar röstberättigade, och jag har sett det som att vi ligger i ett underläge med faktor sex eftersom vi har tre miljoner valsedlar mot de etablerades 22 miljoner.

Så plötsligt slog det mig varför de får tre gånger antalet röstberättigade. Det är ju naturligtvis för de tre olika valen: kommunal, landsting och riksdag. Således får de 6,8 miljoner riksdagsvalsedlar gratis (i teorin), medan vi har tre miljoner. Då var det plötsligt inte så dåligt längre. Speciellt inte som vi siktar på att få en av tio att använda våra valsedlar, medan de siktar på någonstans mellan varannan och var tredje.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Jag vet inte säkert, men jag tror du har fel. Enligt 6 kap. 8 § vallagen bestäms förmånen att erhålla fria valsedlar enligt något olika regler i de fyra (inte tre) olika val som lagen omfattar. I riksdagsvalet beräknas dessutom antalet fria valsedlar utifrån antalet röstberättigade i valkretsen, i stället för i hela riket. Därefter sägs uttryckligen att partiet erhåller valsedlar motsvarande tre gånger antalet röstberättigade, oavsett val.

  I riksdagsvalet 2002 erhöll Norrbottenspartiet omkring 9 procent av rösterna. Om partiet hade nått över 12 procent i valkretsen, så hade partiet kunnat bli representerat i riksdagen och därmed erhållit fria valsedlar, dock endast i Norrbottens län. Norrbottenspartiet ställde mig veterligen inte upp i vare sig landstingsvalet eller något kommunfullmäktigeval i Norrbotten. Enligt vallagen skulle de ha fått riksdagsvalsedlar motsvarande tre gånger antalet röstberättigade i Norrbottens län, inte en massa valsedlar till kommun- och landstingsfullmäktige.

  Samma sak gäller lokala partier på kommunnivå – enligt vallagen får de valsedlar motsvarande tre gånger antalet röstberättigade i kommunen, men inga landstings- eller riksdagsvalsedlar om de inte ens har deltagit i dessa val.

  Valet till EU-parlamentet hålls vid en annan tidpunkt, när det normalt är det enda valet. Enligt vallagen får EP-partierna valsedlar motsvarande tre gånger antalet röstberättigade i riket. Junilistan har inte fått några riksdagsvalsedlar betalda bara för att de kom in i EU-parlamentet 2004. Fyra olika val, samma lag, ungefär samma regel för fria valsedlar.

  Så det blir nog 25 ton valsedlar åt socialdemokraterna i riksdagsvalet i alla fall, och lika mycket i de andra två valen, summa 75 ton.

  Jag är inte orolig; Piratpartiet klarar sig nog bra ändå med sina fyra ton, motsvarande 45 procent av antalet röstberättigade. Bara ni inte gödslar med dem på hälleberget.

 2. Anders Andersson

  Kommentaren om vallagen var givetvis inte avsedd att vara anonym; jag tryckte fel i formuläret!

Comments are closed.

arrow