Fem rättsskandaler på en gång

Som alla säkert vet vid det här laget, så har poliser – 50 stycken, för att vara exakt – gått in och stängt ner Pirate Bay, världens största bittorrent-tracker.

Bara det är en stor skandal. Det finns inget upphovsrättsskyddat material på de servrarna. Pirate Bay bryter inte mot upphovsrätten; det har visats i tidigare domar. Polisen har använts som ett redskap av privata intresseorganisationer, som ser sina intressen hotade. Som alla vet som har den minsta inblick i hur BitTorrent fungerar, så finns inget upphovsrättsskyddat material på The Pirate Bay. Svenskt rättsväsende har använts av medielobbyn för att trakassera oskyldiga. Rättsskandal.

Men det finns fler riktigt svarta sidor av den här historien.

Vi kan börja med att en av de tre gripna var Pirate Bay’s juridiska ombud. Alla vet, att juridiska ombud är människor man rådfrågar om lagstiftning, och som hjälper till att författa juridiska brev och lydelser. I det här fallet blev TPB:s juridiska ombud gripet som vore han en del av den operativa verksamheten, och tvingades bland annat lämna DNA-prov. Rättsskandal.

Oberoende artister har ringt mig under dagen, artister som påpekat att The Pirate Bay har varit deras sätt att få ut sin musik till fansen, musik som de sedan tjänar pengar på genom livespelningar och på andra sätt. Vi har alltså en situation där de etablerade skivbolagen har använt svenskt rättsväsende för att förhindra konkurrens ifrån nya, kreativa artister. Rättsskandal.

Ett antal småföretagare har ringt mig under dagen och varit förtvivlade, eftersom åklagaren Håkan Roswall hade beslutat att allt i hela rummet skulle med. Alla servrar, enligt uppgift någonstans mellan 100 och 1000 stycken. The Pirate Bays servrar var tydligt uppmärkta; lagstiftningen om husrannsakan är tydlig med att det ska ske en rimlighetsbedömning i beslaget. Så kan omöjligt ha skett här. Resultatet blev att alla företag, som var hostade på samma företag som det där Pirate Bay stod, omedelbart förlorade hela sin operativa verksamhet. Företagare har ringt mig och varit förtvivlade, känt sig hjälplösa, rättslösa. De begick brottet att deras utrustning stod i samma rum som en anklagads, och har därför nu fått sin näringsverksamhet nedstängd på obestämd framtid. Rättsskandal.

Slutligen har vi Piratbyrån, vars servrar också stod intill Pirate Bays. Här har vi situationen att ett industriintresse med svenskt rättsväsendes hjälp stänger ner en opinionsbildningsorganisation, där opinionsbildarna ifråga är meningsmotståndare till industriintresset som dirigerar polisväsendet. De stänger ner opinionsbildare som inte passar dem, och dessutom i inledningsskedet till en valrörelse. Rättsskandal.

Vi kommer att få se mycket hända om det här de närmaste dagarna. En sak är säker, idag gjorde rättsväsendet många misstag. Jag hoppas att det är sista gången de åtminstone gör misstaget att missta privata industriintressen för oberoende källor.

För det kommer vi att påminna dem om.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. JB

    I stort kan man tycka att du borde glädjas åt det som hänt, följderna av den här händelsen kommer få en prejudicerande effekt, vilket oavsett utfall borde göra din uppgift tydligare.

Comments are closed.

arrow