Rykten om högerextremism…

Alltså, ibland blir jag genuint trött. Väldigt sällan, men det händer.

Ett par rykten om högerextremism är en källa till sådan skaka-på-huvudet-känsla. Det påstås i vissa kretsar att Piratpartiet skulle vara finansierat av, och/eller ha kopplingar med, högerextrema rörelser.

Inget kunde vara längre från sanningen. Partiet är, som alla med insyn vet, finansierat helt av de ingående aktivisterna och ett stort antal privata smådonationer. Insyn och insyn förresten, hela bokföringen ligger ju postad offentligt i forumet, ända ner till inscannade kvitton.

Ryktet härstammar ursprungligen från ett par artiklar av Pär Brumark, där han kritiserar The Pirate Bay för att vara stött-finansierat av Carl Lundström, som han i sin tur påstår har kopplingar till högerextremism. Två påståenden här, alltså: Pirate Bay har kopplingar till Carl, och Carl har kopplingar till högerextremism.

Detta utnyttjades snabbt av vissa individer – framför allt två – att blanda samman korten och klumpa ihop allt till “Piratrörelsen”, och att den skulle vara “finansierad av högerextremister”. Dessa två individerna har sedan gjort väldigt mycket, bland annat ringt direkt till sittande riksdagsledamöter, för att aktivt sprida dessa rykten. De två personerna är personen bakom Expressens blogg Smurfafrodite, som jag vet vem det är men inte tänker skriva här, och personen bakom bloggen Krossa Piratpartiet, som drivs av Sverigedemokraternas förre partiorganisatör Tommy Funebo. De två bloggarna turas också om att berömma varandra.

Men påståendet om kopplingen till befintliga politiska rörelser är det enda som jag tycker är direkt störande och stötande. Det är ett angrepp på den fria debatten, och dessutom ett förtalsangrepp mot mig personligen.

Pär Brumark, som var källan till de kritiska påståendena om just The Pirate Bay, gillar inte heller att hans påståenden drivs sakfelsmässigt i något slags smutskastningskampanj. För att för en gång på alla få klarhet direkt från källan till de här ryktena, så väljer jag att publicera följande uttalande direkt från Pär Brumark, som han önskat få framfört:

Piratpartiet är ett helt legitimt politiskt parti som inte i någon form förtjänar att smutskastas med osanna beskrivningar om extremistiska kopplingar. Varken i nutid eller historiskt. Det är djupt olyckligt om någon använder eller söker den typen av osann smutskastning istället för argumentation i syfte att stoppa parlamentariskt demokratiska partier. Om inte demokratin håller för att låta argument och åsikter flöda, är det inte bra.

— Pär Brumark

Jag tar inte ställning till hur The Pirate Bay sköter sin verksamhet, eftersom det är en helt annan organisation än Piratpartiet. Jag kan vidare meddela att jag har och kommer att fortsätta ha kontakt med Carl Lundström, eftersom han råkar vara VD för Rix|Port80, som är det företag som sköter servrarna för alla de orelaterade småföretag som drabbades i Pirate Bay-razzian. Det är i den rollen jag kontaktat honom. Piratpartiet gör sina egna efterforskningar om vad som hänt och hände, och det tänker vi fortsätta med, även om vissa individer försöker tysta debatten genom att använda det fula knepet Guilt by Association. Jag tänker inte låta rättskränkta människors röster tystas för att någon står på taket till sin blogg och skriker “Jag anklagar!” för full hals.

Detta varvas f.ö. med ett stort antal andra påhittade påståenden som är hämtade ur fria fantasier, påståenden om hur dåligt allting är och om pågående katastrofer inom organisationen, som mest är en källa till underhållning. Ett sådant exempel är att Smurfafrodite nyligen påstod att en “ledande piratpartist hoppar av” som ett jättescoop, ett påstående som förtydligades dagen därpå med vem som åsyftades:

I och för sig var det inte så troligt att Iman hade kommit in i riksdagen dom hade ju sett till att få ner honom på en plats långt ner i Skåne (tror det var plats 57, ska checka det) så sannolikheten var inte så stor att han skulle ha kommit in riksdagen ialla fall.

En person som heter Iman, som faktiskt inte står på några riksdagslistor alls, skulle alltså ha varit den s.k. “ledande piratpartisten som hoppar av”. För övrigt har inga riksdagslistor fler än 22 kandidater. Skånes har 14.

Så här håller det på. Dag ut och dag in. Med en journalistisk nivå som får Grönköpings Veckoblad att framstå som Washington Post i jämförelse.

Ni borde fanimej skämmas över att stå och hitta på saker ur tomma luften hela tiden. Med det uttalade syftet att förstöra för andra. Nästan dagligen. Speciellt när ni (åtminstone Tommy) dessutom tjänar pengar på det. Är det nån mer än jag som noterat hur inihelsike mycket reklam han egentligen har på sin sida? Det finns tydligen ett direkt ekonomiskt intresse här i att vara så kontroversiell och beskyllande som möjligt.

Fast det är klart, ända sedan jag gick i skolan lärde jag mig att vissa hade enklare att ta sig fram genom att trampa på andra, än att försöka bygga upp något själv.

Ja, jag är irriterad.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Precis lika trött blir man som läsare på att du och andra inte ens kan svara på frågan: Har TPB kopplingar till Rix/Calle eller inte? Ena sekunden har man inte det, andra sekunden har man några servrar där, tredje bloggen säger något om att nog fick man bandbredden lite sponsrad och en fjärde mumlar något om hårdvaruspons också.

  Varför är det så vansinnigt omöjligt att ta i frågan? Vad är det som bor i garderoben egentligen? Inga av de här ryktena hade tagit fart om det inte var så att ingen från TPBs sida gett några koherenta förklaringar.

  Och att använda Rix istället för att bojkotta dem ÄR dumt. Det är precis lika dumt som om TPBs serverlådor var byggda av regnskogsträ eller något. Då skulle också folk reagera, och då gäller det att gå ut och förklara läget, varför regskogsträet nu behövs, och när man tänker avskaffa det.

  (Och nej, jag är inte Burmark, jag sympatiserar med PB men det här har de hanterat dumt.)

 2. Anonymous

  Öhh… var det så svårt att fatta poängen med detta blogginlägg? Piratpartiet är inte TPB och bör inte associeras med saker som TPB anklagas för.

  Varför blir du trött när någon i Piratpartiet inte kan förklara TPBs förehavanden för dig då? Blir du trött när busschaffisen inte förklarar det för dig när du åker till jobbet på morgonen också?

  Det är rätt uppenbart att du inte är Burmark, för blogginlägget förmedlar ju väldigt tydligt att han ju fattat detta och allvarligt stör sig på folk som buntar ihop Piratpartiet med TPB i syfte att sprida “guilt by association”.

  Själv kan jag bli lite trött när det verkar som folk kommenterar saker som de inte tagit sig tid att läsa ordentligt.

 3. Ior

  Det är försent! Piratbyrån har redan smittats av nazistviruset. Rick Falkvinge har också fått det. Och… tusan också… nu kommer jag få det!

 4. Anonymous

  På Wikipedia finns en bra samling länkar till sidor som beskriver sådan här “smutsig” retorik, i detta fall Relevance fallacies, närmare bestämt Genetic fallacy. Det är rätt nyttig läsning och det mesta är mycket välskrivet. Det blir mycket lättare att hantera dem när man kan sätta ord på dem. Speciellt Straw man är nyttigt att snabbt kunna känna igen så att man kan hantera det och inte “trilla dit”/hantera det. Det finns också en relaterad sida på Wikipedia som listar många sidor om de felslut som sas. sorterar under Logical fallacy.

  //steelneck

 5. manimani

  Richard, som nybliven Piratpartiet-sympatisör så funderar jag lite på två frågor:

  1) Har Funebo och du någon sorts relation sedan gammalt som har fått honom att vilja smutskasta dig och Piratpartiet? Eller är han bara ett osedvanligt ihärdigt klassiskt internettroll som tycker att det är kul att retas och få uppmärksamhet? Jag kan erkänna att jag stundvis kan tycka att den absurda mångfalden av bisarra historier på de här två personernas bloggar ger upphov till ett slags humoristisk effekt.

  2) Tror du att de är till skada eller nytta för partiet på det här stadiet? Som jag ser det så har de varit fantastiskt duktiga på att skapa publicitet, främst i kvällstidningarna. Nu senast denna helt okommenterbara artikel i Expressen:

  http://expressen.se/index.jsp?a=625317

  Som jag kan se det så är PP fortfarande betjänt av all publicitet man kan få.

 6. Rick Falkvinge

  @anonymous:

  Jag har ingen aning om en eventuell koppling mellan TPB och Carl Lundström, och bryr mig inte om den heller.

  “Att använda Rix i stället för att bojkotta dem”: nu har du lyssnat för mycket på rykten. Vi är inte hostade av Rix. Våra servrar står i aktivisters garderober, vi har ingen hosting alls.

  @manimani:

  Jag har aldrig träffat Tommy Funebo, eller haft någon slags kontakt med honom tidigare. Jag har ingen aning om vad som får honom att dra ut på det här virriga korståget…

  Om det skadar oss eller inte, tja, försöken att högerextremiststämpla gillar jag inte – dem tar jag vid mig av rent personligt. Resten är mest underhållande…

  Artikeln i Expressen var iofs bra på tre sätt: dels tog de med vår dementi, dels exponerades vårt namn, och dels är storyn enkel för oss att dementera som helt orimlig (se mina kommentarer i nyhetstråden om det).

 7. Karl McFaul

  Cecilia Garme nämner Piratpartiet och fildelarna i samma andetag som kriminella MC-gäng och djurrättsaktivister i sin artikel 06-07-06 i Expressen. Alltså byggs konspirationsteorierna ut ytterligare från ha gällt högerextremister (vilket hon förstås också drar till med) eller förespråkare av gatuvåld.

  Kommenterar hennes sanslösa artikel här:

  Cecilia Garme vevar på mediakrossen mot Piratpartiet

 8. Anonymous

  Jag undrar varför Falkvinge lägger ner tid på att undersöka TPB-historien när den andra vingpennan ihärdigt förnekar nån som helst koppling.
  Konsekvens är ingår inte PPs mantra.

 9. Anonymous

  Det är troligt att man undersöker detta då man vill veta vad som händer för att det berör frågor som Piratpartiet ställer upp will val med. Kan man inte räkna ut det själv?

 10. Anonymous

  PP- lägg ner! Vill ni omstörta samhället så åk till Kina istället.

Comments are closed.

arrow