Stackars Bodström

Här tar Bodström äntligen tag i fildelningsfrågan, och – ta-daah! – tillsätter en utredning, en utredning som ska har till syfte att “öka den lagliga nedladdningen”.

Det vill säga, egentligen inte ett dugg om fildelning. Han tillsätter en ettårsutredning som ska ta reda på hur marknaden för enkelriktade betaltjänster ska kunna fås att växa.

Vi noterar alltså här, att han ger – på ren svenska – blanka fasen i att en miljon svenskar har kriminaliserats, utan hundraprocentigt går upphovsrättsindustrin till mötes, i stället för sina egna väljare som han ska påstås representera. Han väljer alltså att aktivt gå mot sina egna medborgare och tillmötes gå en industri som i huvudsak drivs på av främmande makt.

Ok, det är ju ett rätt djärvt steg att alliera sig så. Och industrins respons? Sval till avvisande. IFPIs Hélène Rönnmark konstaterar att det här är nånting som skivindustrin redan arbetar med.

Det kan omöjligen vara regeringens uppdrag från folket att göra marknadsundersökningar åt skiv- och filmindustrin! Något sådant har åtminstone jag inte hittat i regeringsförordningen.

Men filmindustrins respons var ännu intressantare. Rasmus Ramstad, VD för Svensk Filmindustri, anser kort och gott att Bodström inte vet vad han pratar om. Det skriver IDG i en längre artikel idag.

Vi har alltså en situation där Thomas Bodström, vår justitieminister, valt att gå emot sina väljare för att alliera sig politiskt med en viss industri, och industrin ifråga sakligt avvisar honom som okunnig. Det är svårt att beskriva det som något annat än ett politiskt misslyckande av kraschlandningsgrad.

Thomas! Jag förstår att det kan vara tufft att komma in i de här frågorna med så kort varsel. Jag förstår att det kan vara tufft att så här precis i inledningen till en valrörelse sätta sig in i något på tre veckor, som piraterna har diskuterat utifrån och in ur varenda samhällsaspekt sedan Fraunhofer Institute släppte L3enc och WinPlay3 för elva år sedan – alltså långt innan Telia körde sin pinsamma reklamkampanj “Internet åt alla” (du vet, den där “Modem! Modem heter det väl.”)

Men det bra är att alla de här diskussionerna finns på nätet, fritt att ta del av för alla intresserade. Alla argument, motargument, vinklingar och motvinklingar finns att läsa, fritt för alla att ta del av. Det är tufft att komma ikapp på så kort tid, men det vore mycket mer givande att diskutera även för oss, ifall vi hade en motståndare som åtminstone gav intryck att förstå vad frågorna handlade om. Please?

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. manimani

    Det här borde väl någon kvällstidning kunna ta in som debattartikel. Det är lite lagom käckt och uppstudsigt skrivet.

  2. manimani

    “Men det bra är att alla de här diskussionerna finns på nätet, fritt att ta del av för alla intresserade. Alla argument, motargument, vinklingar och motvinklingar finns att läsa, fritt för alla att ta del av.”

    To bad för Bodström så ligger dock, om man ska vara noggrann, en inte obetydlig del av detta material inte alls ute på nätet längre, utan inspärrat hos polisen på Piratbyråns beslagtagna server.

Comments are closed.

arrow