Tre år kvar, hörni

Häromdagen publicerade som bekant IPCC, den internationella klimatförändringspanelen, en rapport som mer eller mindre säger “sluta med fossila bränslen. Omedelbart.”

Jag vill bara påminna herrar, fruar och fröknar politiker att det nu är tre år kvar till dess att den svenska kärnkraften ska vara helt avvecklad år 2010, och att ni kriminaliserade alla medborgare som ens tänkte på något annat scenario.

*brister ut i gapskratt*

Ahem.

Att nu – i nådens år 2007 – inte ens prata om frågan, det är att stoppa huvudet i sanden och visa det sämsta tänkbara föredömet, en total avsaknad av ledarskap. Det som händer i Sverige i kärnkraftsfrågan nu är drift, inte ledarskap och visioner. Frågan driver, vind för våg. “Det som händer, det händer.” Att fatta beslut som överensstämmer med den drift som redan har skett, det är inte ledarskap. Det är observation. Och inte ens sådan verkar herrar, fruar och fröknar politiker vara kapabla till.

(Socialdemokraterna ska inte försöka ta billiga poänger här. Ni är lika duktiga kålsupare i den här frågan ni.)

Sedan tycker jag att thoughtcrime – att kriminalisera vissa tankar – är fruktansvärt som koncept. Men det är inte det som den här raljeringen handlar om, utan bristen på ledarskap.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. bo

    > Det som händer i Sverige i kärnkraftsfrågan nu är drift …

    Hmm, understatement. Avveckling till 2010 är verkligen inte på bordet. Det som händer nu, i all tysthet, är istället att Sverige genomför den största infrastrukturinvesteringen någonsin — i kärnkraft! Målet är att fördubbla vår kärnkraftskapacitet genom att totalrenonvera befintliga aggregat.

Comments are closed.

arrow