Jag hatar DRM, och dessutom fungerar det inte

Nu har det hänt igen. Ett företag som jag betalt äkta pengar till svarar med att vara snorkiga tillbaka. Sånt får mig att se rött.

I det här fallet hade jag betalt runt 2500 kronor för ett grafikpaket (DotNetCharting) till webservrar. Väldigt kompetent paket, och snabbaste vägen framåt när det gällde. Tid är också pengar.

Då registrerade jag paketet på domänen stats.piratpartiet.se.

Nu håller Piratpartiet på att migrera till ett nytt administrationssystem, PirateWeb, bland annat för att kunna serva Ung Pirat också (det gamla systemet var bara för en enda förening). Som en del av det behövde jag naturligtvis ändra domänen på licensen.

Där var det bomstopp. Gnäll och nä och det ena med det andra. Sånt triggar mig.

Efter minimal undersökning av kodpaketet konstaterar jag att filen med licensnyckeln är trivialt krypterad (enkel-DES), inser till min totala häpnad att de använt symmetriskt krypto, knäcker det, skapar en nyckelgenerator och skapar själv en ny licensfil. Detta trots att paketet är obfuskerat och paketerat enligt alla best practices för kommersiell programvara som inte litar på sina kunder.

Det enda företaget bakom DotNetCharting vann på sitt DRM-trams var en förbannad kund som skapade en keygen och dessutom kommer att handla från någon annan nästa gång. Allt i allt tog det mig ca 30 minuters disassembly/kodstudier/nykodande och 90 minuters raljerande.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Mind

    Kick ass! Jag visste inte att du också var hemma på såna saker =)… nu är väl jag iofs en loner på det området, releasar inte saker till “scenen” direkt utan gör, precis som du gjorde, egna grejer då man stör sig på nåt.

Comments are closed.

arrow