Har Odenberg redan sålt våra privatliv till USA?

Christian Engström lade ihop två intressanta pusselbitar imorse. Den ena är att Sverige ska hjälpa USA med terrorforskning (Ny Teknik). Där står bland annat att läsa;

Sveriges försvarsminister Mikael Odenberg och USAs säkerhetsminister Michael Chertoff väntas underteckna överenskommelsen i USA i slutet av mars.

— Avtalet möjliggör ett gemensamt forsknings- och informationsutbyte mellan USA och Sverige på det civila säkerhetsområdet, säger Åke Sellström, tidigare chef för FOIs enhet för NBC-skydd i Umeå.

Avtalet innebär också att svenska och amerikanska forskare får insyn i varandras hemliga säkerhetsforskningsprojekt, tekniksatsningar och hotbildsbedömningar.

Odenberg. Tidsramen (som verkar bero på att något annat går igenom först). USAs terrorkrig.

Den andra pusselbiten är naturligtvis FRAs massavlyssning, som regeringen väntas lägga fram för riksdagen nästa torsdag (den 8 mars) och sedan driva igenom så fort det bara går. Det har inte funnits någon självklar anledning att ha så förbaskat bråttom med förslaget, om det inte vore just exakt för att få vara med i en exklusiv internationell klubb.

Christian skriver en uttömmande och tänkvärd analys på forumet.

Jag hade magkänslan av att något sådant här låg bakom, men jag hade gissat på ett europeiskt samarbete som skulle konkurrera med Echelon. Men det här passar helhetsbilden perfekt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Har väl kommenterat någon gång tidigare med sign. Anders, men ville slänga in en “satan va bra med blogg”

  T.o.m. Utrikesministern Carl bloggar och jag tycker han gör det bra, men politiken han står för köper man ju inte.

  Menar att det verkligen skapar en öppnare attityd och visar att vi alla “bara” är människor i botten.

  En kul grej var att jag oftast från jobbet läst din blogg och kom inte ihåg adressen * (sån är jag) 😉 men sökte på falkWinge och goggle frågar -menade du FalkVinge? Det finns iaf ingen Winge….:p

  Men jag undrar hur man överhuvudtaget ska få igång Linux 😉

  Ja, ja babbel, men nu till att säga att det ser onekligen riktigt bra ut att debatten har tagit skruv ordentligt och att du gör ett fantastiskt jobb. Heders åt det Rick.

  Beträffande Odenberg så har jag inget som helst förtroende för den mannen – hur ostabil som helst och riktigt farlig för vår fortsatta integritet. Vi får hoppas protesterna även får ett ljus att tändas i den lyktan 😉

  //Anders Forsman

 2. […] är den grundläggande analysen om varför de gör så här. Jag skrev i februari 2007 “Har Odenberg redan sålt vårt privatliv till USA?“. Det här postade Christian Engström på Piratpartiets forum den 28 februari 2007 apropå […]

Comments are closed.

arrow